HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Ettevõtte sõiduauto
 
Autor Sõnum
Ettevõtte sõiduauto - 19.07.2021 23:28 Mul on mitmeid firmasid, kes ettevõtte autoga teevad erasõite, kannavad kõik kulud firma kuludeks, küsivad KMst tagasi poole ja tasuvad erisoodustusmakse vastavalt kilovattidele. Aga kasutavad seda autot ikka firma huvides ka.
Nüüd plaanib üks omanikest osta M1 auto ja minna sellega 3 kuuks Euroopa peale tiirutama. Kas siis ikka võib kõik kulud kanda firma? Kogu kütuse, võimalikud remondid, parkimise, teemaksud, praamiveod, autopesud - ongi seaduslik maksta vaid paarsada eurot erisoodustust ja kõik?
PS: omanik küsis minu käest ja mulle tundub, et mingit seaduse erisust kuukaupa ei ole. Et nagu võiks ju küll.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 20.07.2021 13:19 Eelmine aasta oli sama probleem- suuline vastus maksuametist oli, et kütuse ja hoolduse võib panna, teemaks, parkimine ja praamipiletid ei lähe mitte
Re:Ettevõtte sõiduauto - 20.07.2021 15:02 Firma vormistab välislöhetuse ja kõik kulud 100% firma kuludeks
Re:Ettevõtte sõiduauto - 20.07.2021 15:04 lya kirjutas:
Eelmine aasta oli sama probleem- suuline vastus maksuametist oli, et kütuse ja hoolduse võib panna, teemaks, parkimine ja praamipiletid ei lähe mitte


See jutt on küll umbluu...
Sa said valesti aru või sinu küsimus maksuametnikule ei olnud selgelt väljendatud
Re:Ettevõtte sõiduauto - 20.07.2021 17:41 asko kirjutas:
Firma vormistab välislöhetuse ja kõik kulud 100% firma kuludeks


See ei tule kõneallagi. Pole mingit lähetust ega tööga seotust vähimalgi määral. Omanik ei taha mitte pettust korraldada vaid uurib, kas nii oleks seaduse järgi ka ok.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 20.07.2021 20:20 pole mingit seadusesätet mis piiraks firma autoga sõitmist kui erisoodustus on arvestatud
Re:Ettevõtte sõiduauto - 20.07.2021 21:45 Pange omaniku asemel töötaja ja saab kohe selgeks, kas erareisil ettevõtte auto kasutamisega seotud kulud on isiklikud kulud või ettevõtte kulud. Vaevalt, et töötajale tema ringreisi ajal autole ostetud kütus, parkimistasud, teemaksud jms selline hüvitataks.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 20.07.2021 23:34 K. kirjutas:
Pange omaniku asemel töötaja ja saab kohe selgeks, kas erareisil ettevõtte auto kasutamisega seotud kulud on isiklikud kulud või ettevõtte kulud. Vaevalt, et töötajale tema ringreisi ajal autole ostetud kütus, parkimistasud, teemaksud jms selline hüvitataks.

Ei saa midagi selgeks seaduslikust aspektist. Paljudele töötajatele on ju antud autod erakasutusse, makstakse erisoodustusmaksud, keegi ei arvuta välja kütusekulu erasõitudele ega tee selgeks, palju auto just erakasutuses amortiseerus või remonti vajas.
Päevikut pidama ei pea, kõik kulud firmale nt koondarvega kuu lõpus. Ongi osa kuludest isiklukud, muidu poleks ju põhjust autot segakasutuses olevaks pidadagi ega erisoodustust maksta.
See on nii mõneski firmas tavaline käitumine, palgalisa.
Jah, vaevalt, et suvalisele töötajale hüvitataks mitmekuine reis koos kuludega, aga küsimus pole ju selles. Ainult seaduse põhjal küsin. Kui keegi tahaks ka töötajale hüvitada, oleks see siis mingi paragrahvi alusel keelatud?
Re:Ettevõtte sõiduauto - 21.07.2021 08:38 Maksuameti lehelt:
https://www.emta.ee/et/tulu-kulu-kaive-kasum/erisoodustused/soiduauto/tooandja-soiduauto-erisoodustu se-maksustamine
Erisoodustus tekib tööandja sõiduauto erasõitudeks kasutamise võimaldamisel. See tähendab, et ei ole oluline tööandja sõiduauto kasutamine erasõitudeks, vaid sõiduauto kasutamise võimaldamine. Samuti ei ole oluline tööandja sõiduauto kasutamisel erasõitude hüvitamine, sest see ei muuda erisoodustuse maksustamist.


Üks asi on maksta firma sõiduautolt erisoodustuse makse selle erasõitudeks kasutada võimaldamiseks. Autoga otseselt seotud kulud on kütus, remont jmt, mis selle auto erisoodustusmaksude alla käivad, kuid välismaal lisandunud teemaksud, parkimistasud ja praamipiletid? Need ei ole ju otseselt autoga seotud, ikka inimene ise tarbib ja kulutab autoga mitteseotud kulusid. Ise neid viimaseid ettevõtte kuluks ei kannaks. Näiteid kõrgete riigiametnike isikliku ja ametkonna rahakoti segiajamisest on küll ja veel ning tuleb juurdegi (isegi kunagine maksujuht julges otseeetris öelda, et kõik oli aus, autolt maksti erisoodustuse makse), kuid kas tasub neist eeskuju võtta.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 21.07.2021 09:08 Ma ütleksin, et kui autoga ei ole tehtud mitte sentimeetritki töösõite, siis on ka sellesse ostetud kütus isiklik kulu. See erisoodustusmaks on ikka ainult auto tasuta kasutada saamise eest, mitte nende lisakulude eest, mis auto kasutamisega kaasnevad.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 21.07.2021 13:18 Las ettevõte ise otsustab mida kuludesse kannab või mis on kasutaja isiklik kulutus.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 23.07.2021 01:48 K. kirjutas:
Ma ütleksin, et kui autoga ei ole tehtud mitte sentimeetritki töösõite, siis on ka sellesse ostetud kütus isiklik kulu. See erisoodustusmaks on ikka ainult auto tasuta kasutada saamise eest, mitte nende lisakulude eest, mis auto kasutamisega kaasnevad.

Jah, sa ütleksid nii ja ma ka südametunnistust rakendades arvan nii. Aga see ei loe, omanik tahab teada täpset seadusepunkti, mille vastu ta eksib.
1. firmal on auto, mida on ka lubatud kasutada erasõitudeks.
2. iga firma omanduses oleva auto kõik kütusekulud on lubatud arvestada firmale.
3. iga firma omanduses oleva auto kõik remondikulud on lubatud arvestada firmale.
4. mitte mingit sõidukilomeetrite arvestust pidama ei pea.
Millise täpse seaduspunkti vastu eksib omanik, kui ta paar kuud kasutab autot ainult oma tarbeks?
Re:Ettevõtte sõiduauto - 23.07.2021 09:08 Tehke rendileping ja panna sinna kõik tingimused. Las omanik kui ERAISIK (ei ole juhatuse liige) tasub mingi sümboolse renditasu.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 23.07.2021 13:45 to Kass:
Suuna see küsimus maksuametile. Siin pole mõtet selle üle rohkem diskuteerida, kuna raamatupidajate südametunnistused on seinast seina.
Re:Ettevõtte sõiduauto - 23.07.2021 17:22 las kassi omanik sõnastab küsimuse ja saadab ise maksuhaldurile, pole vaja vahendajat nimega Kass

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata