HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Puuduva töövõimega töö...
 
Autor Sőnum
Puuduva töövõimega töötaja - 17.09.2020 10:00 Töötaja oli väga pikalt haiguslehel.
Nüüd tõi Töötukassast paberi töövõimetoetuse määramise kohta, mis on talle määratud kuni aastani 2025. Töövõime ulatus on tal: "puuduv töövõime" s.t. et isegi mitte osaline töövõime.
Juhataja ei soovi veel koheselt temaga TL-t lõpetada ning soovib oodata aasta lõpuni, et siis otsustada.

Kuna ei ole varem sellise olukorraga kokku puutunud, siis sooviksin teada, kas ettevõtte peab siin üldse midagi tegema (nt. sotsmaks)? Tundub, et sotsiaalsed tagatised on talle Töötukassa poolt tagatud.
Re:Puuduva töövõimega töötaja - 17.09.2020 10:19 Kui töötaja ikkagi saab mingit tööd teha ja selle eest töötasu ka makstakse, siis oleks vajalik taotleda töötukassast sotsiaalmaksu hüvitist. Seda saab teha ettevõtjana
e-tootukassa veebis firma esindusõigusega isiku poolt.

https://www.tootukassa.ee/content/tooandjale-ja-partnerile/sotsiaalmaksu-huvitamine-vahenenud-toovoi mega-inimese-eest
Re:Puuduva töövõimega töötaja - 17.09.2020 10:54 Tänan vastuse eest.

Hetkel küll ei ole tõenäoline, et see töötaja lähikuudel (ka osaliselt) tööle tuleks. Seega hetkel me seda taotlust ei tee.

Pealegi kuna tal ei ole isegi "osalist töövõimet" määratud, siis eeldaks see tööletulek ilmselt arstliku komisjoni uut otsust.
Re:Puuduva töövõimega töötaja - 17.09.2020 11:06 Töötukassa lehel tuleb vormistada "Taotlus sotsiaalmaksu maksmine erijuhtudel". Sinna tuleb kirja panna tööandja andmed ja töötaja andmed.
Töötaja eest riigipoolse sotsiaalmaksu maksmise kohustuse tekkimise päevaks loetakse Eesti Töötukassale taotluse esitamise päev, kuid mitte varem kui osalise või puuduva töövõimega isikuga töösuhte alguse päev või töötajal osalise või puuduva töövõime tuvastamise päev.
TK saadab otsuse ja sellest päevast alates võib töötajalt sotsmaksu maksta -178,20 € kuu kohta vähem (esimene kuu proportsionaalselt, mul arvestas selle Merit Palk).
Töövõimetustoetuse ühe päeva määr on 13,79 €, ligikaudu 413,70 kuus, osalise töövõimetusega saab sellest 57% ~235 €.
See töötaja võib töötada, kuid kui ta tasud hakkavad kuus ületama 1241,10 € (90x13,79 €), siis hakatakse toetust vähendama kuni palgani 1712,72 €, mil toetuse maksmine lõpetatakse.
Puuduv töövõime ei tähenda, et töövõime puudub.
Re:Puuduva töövõimega töötaja - 17.09.2020 11:11 K. kirjutas:


Hetkel küll ei ole tõenäoline, et see töötaja lähikuudel (ka osaliselt) tööle tuleks. Seega hetkel me seda taotlust ei tee.


Taotluse TK-le võiksite ikka teha, sest kunagi et tea ette millal mis makseid võite talle hiljem teha ja kuni -178,20 eurot kuu kohta on kah raha.
Re:Puuduva töövõimega töötaja - 17.09.2020 11:35 Suur tänu!
Re:Puuduva töövõimega töötaja - 21.09.2020 16:02 Lisaks on tal õigus saada täiendavat puhkust 7 kp, mille tasu riik hüvitab tööandjale.
"Puuduv töövõime ei tähenda, et töövõime puudub! Ei ole sellest kunagi aru saanud. Miks määratakse inimesele puuduv või osaline töövõime, kui ta käib tegelikult täistööajaga tööl, teeb tööd võrdelt tervete töötajatega.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse ĂĽldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kőik tagid
Sőnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata