HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
kas jagan matsu - 20.10.2018 14:06 töötaja ei öelnud mulle, et ta on osalise töövõimega. aga nüüd tuli kuidagi kogemata see jutus välja. mina olen tööandja esindajana kogu aeg töötaja eest maksnud korralikult sotsiaalmaksu, mis sest et tema palga juures, on töötukassa seda maksuametile kenasti kogu aeg ka omalt poolt üle kandnud.

nüüd töötaja teatas et tema jäi pensionile, aga töötukassa kannab ikka veel tema eest seda sotsiaalmaksu üle. vähemalt nii loen ma sealt töötukassa lehelt.

kas asi on selles, et töötaja ei jäänud mitte vanaduspensionile vaid soodustingimustel pensionile, kuna tal mitu last . vanusega on veel aega. et kas sellepärast siis jätkabki töötukassa seda maksmist?

kas minul on siis õigus terve aasta takkajärgi muuta tsd-sid sest nüüd on tema miinimumpalgalt justkui makstud topelt maksu, mina tööandja esindajana ja töötukassa ka.

aitäh kes teevad mulle asja selgemaks.
Re:kas jagan matsu - 20.10.2018 16:52 Kui töötaja ei ole esitanud tõendeid oma osalise töövõime kohta, siis pole tööandjal ka õigust tema töötasult makstavat sotsiaalmaksu vähendada. Sotsiaalmaksu võib vähem maksta alates Töötukassale avalduse esitamise kuupäevast. Tagantjärele mingeid ümberarvestusi teha ei saa.
https://www.tootukassa.ee/content/toovoimereform/sotsiaalmaksu-huvitamine-vahenenud-toovoimega-inime se-eest
Re:kas jagan matsu - 20.10.2018 17:15 aga miks siis töötukassa maksis kui avaldust ei olnud?
Re:kas jagan matsu - 21.10.2018 13:17 erlend kirjutas:
aga miks siis töötukassa maksis kui avaldust ei olnud?


Mis avaldust? Töötukassale ei pea töötaja mingit avaldust tegema. Kui ta on töövõimetuspensionär, siis need andmed on töötukassale nagunii teada ja makstaksegi sellise inimese eest.
Re:kas jagan matsu - 22.10.2018 19:53 Arvan et küsija ei ole täpselt kindlaks teinud, millest töötaja tegelikult räägib.
Las töötaja läheb oma maksuameti lehele ja prindib välja aruandluse sotsmaksu tasumise ja maksja kohta.
Töötuna ei saa registreerida vanaduspensionär.
Kui töötaja oli eelnevalt osalise töövõimega, siis oleks tööandja saanud esitada töötukassale avalduse osalise sotsiaalmaksu tasumiseks. Aga nüüd on tõesti rong läinud -polnud avaldust ja polnud ka vastavat töötukassa otsust.
Re:kas jagan matsu - 25.10.2018 17:33 imari kirjutas:

Las töötaja läheb oma maksuameti lehele ja prindib välja aruandluse sotsmaksu tasumise ja maksja kohta.


Seda võib tööandja paluda teha, aga nõuda küll sellist asja õigust ei ole. Nii ongi, töötajal ei ole kohustust tööandjale selliseid andmeid esitada. Ei tahtnud teatada oma töövõimetusest, ja ei olegi tööandjal midagi teha, sest töötajal ei ole kohustust tööandjat teavitada, kui ei soovi.
Re:kas jagan matsu - 30.10.2018 01:35 kirjutas:
imari kirjutas:

Las töötaja läheb oma maksuameti lehele ja prindib välja aruandluse sotsmaksu tasumise ja maksja kohta.


Seda võib tööandja paluda teha, aga nõuda küll sellist asja õigust ei ole. Nii ongi, töötajal ei ole kohustust tööandjale selliseid andmeid esitada. Ei tahtnud teatada oma töövõimetusest, ja ei olegi tööandjal midagi teha, sest töötajal ei ole kohustust tööandjat teavitada, kui ei soovi.


Samas ei hakka Töötukassa ka kellegi eest ise SM miinimumi tasuma, kui tööandja pole vastavat avaldust esitanud. See on ju ka eelnevalt toodud lingil kirjas - kui töötaja annab teada oma töövõimetusest, siis tööandja esitab TKle avalduse.
Töötaja ei pea tööandjat teavitama, aga siis ka TK ju ei maksa iseenese algatusel.
Kuidas see teemaalgatajl siis iseenesest toimus?
Re:kas jagan matsu - 30.10.2018 09:19 töövõimetuspensionäri eest tasub sotsmaksu nagunii riik, olenemata sellest, kas ta töötab või ei tööta. Haigekassa kindlustus on tal igal juhul olemas ja selleks ei pea ta mingit eraldi avaldust kuhugi tegema. Ja vanaduspensionil olev inimene on samamoodi riigi poolt kindlustatud.
Re:kas jagan matsu - 30.10.2018 09:45 Riik maksab töötukassa kaudu vähenenud töövõimega töötaja eest sotsiaalmaksu endiselt selleks kehtestatud kuumääralt (2018. aastal on see 470 eurot). Tööandja maksab vähenenud töövõimega töötaja eest sotsiaalmaksu palga osalt, mis ületab töötukassa makstud sotsiaalmaksu arvutamise aluseks olevat kuumäära.

Vaid sellisel juhul, kui töötaja on oma puudest tööandjale teatanud ja see teinud taotluse TK-le, võib tööandja maksta selle töötaja pealt kuus sotsmaksu (olenevalt palgast) kuni -155,10 eurot vähem.
Kui töötaja tööandjale teatanud ei ole, siis maksavad ta eest sotsmaksu nii riik kui ka tööandja? See 155,10 läheb siis riigikassasse iga kuu ju topelt? Riik tõstab raha ühest taskust teise, makstud sotsmaksusumma kokku aina suureneb. e-riik tõesti
Imelik on see, et tööandja peab töötajad saatma töötervishoiuarsti juurde, et teada saada kes palju mida tõsta võib vmt, kuid kui tuleb tööle kas osalise või täieliku puudega töötaja, siis selle puudest mitte midagi teada ei tohi. Alles töö käigus võib selguda, et töötaja oma puude tõttu ei sobigi sellele tööle.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata