HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Korteriühistu uus nimi
 
Autor Sõnum
Korteriühistu uus nimi - 31.01.2018 15:50 Korteriühistute uute ametlike nimetustega alles hakkab "nalja saama".
Kuigi on lubatud endist nime kasutada, siis tegelikkus on teine. Ametlikult on ametlikes dokumentides pikk ja lohisev kõikide aadressitega nimetus.
Hea näide on endiste kooperatiivelamute kogum KÜ Masti.

Korteriühistu MASTI lihtsa ja arusaadava ning tuntud nimetuse asemel on nende teadmata pandud uus ametlik nimetus korteriühistute registrisse:
Tallinn, Lasnamäe linnaosa, Anni tn 5, Arbu tn 11 // 13, Arbu tn 14, Arbu tn 5, Arbu tn 7 // 9, Kivila tn 16 // 18, Kivila tn 4 // 6, Mahtra tn 24 // 26, Mahtra tn 72 // Raadiku tn 7, Pikri tn 5, Raadiku tn 1 korteriühistu

Eks kirjuta igale lepingupartnerile selline lohisev nimi. Kuna segadust on palju, eriti e-arvete saatmise ja edastamisega läbi vahendajate, siis Omnivalt kui e-arvete vahendajlt tuli selline kiri:

1. jaanuaril 2018 jõustus uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus. Uue seadusega ühendati omavahel korteriomandiseadus (KOS) ja korteriühistuseadus (KÜS) ning justiitsministeeriumi eesmärk on reguleerida ja lihtsustada kõik korteriomandiga seotud õigussuhteid.
Äriregistrisse lisatakse korteriühistu tänane nimi Täiendava nimena ja selle edasi kasutamine on samuti lubatud. Selleks, et segadusi vältida toome Teieni 3 soovitust, mida edaspidi silmas pidada:
1. Kasutage KÜ nime, mille pikkus jääb alla 70 tähemärgi
Pangad aktsepteerivad maksete vahendusel saaja nimena kuni 70 tähemärgilist nime ning see on rahvusvaheline kokkulepe. Seega juhul, kui Teie KÜ nimi on pikem kui 70 tähemärki, siis ei pruugi Teie klientide sooritatud maksed Teieni üldse jõuda, kuna raha kantakse maksjale tagasi
.

Justiitsministeerium ise tekitab üle 70 tähemärgiga nimed ja nüüd öeldakse, et tõmba nimi koomale, kuigi see üle 70-ne ise polnud KÜ nime muudatusest teadlikki. Kelle elu nüüd kergemaks tehti?
Re:Korteriühistu uus nimi - 31.01.2018 17:22 Lisan lihtsalt infoks, et e-arvel on lubatud nimi 100 (see siis Eesti standard). See standard ilmselt kehtestati enne SEPA makseid. Nii et paras segadus.
Re:Korteriühistu uus nimi - 31.01.2018 19:00 Äriregistris on näha nii korteriühistu vana kui ka uus nimi, kenasti semikooloniga eraldatud ning mõlemaid neid on õigus kasutada nii lepingute sõlmimisel kui ka pangamaksete tegemisel.
Re:Korteriühistu uus nimi - 31.01.2018 19:15 K. kirjutas:
Äriregistris on näha nii korteriühistu vana kui ka uus nimi, kenasti semikooloniga eraldatud ning mõlemaid neid on õigus kasutada nii lepingute sõlmimisel kui ka pangamaksete tegemisel.


Kaks nime on nähtavad ainult siis, kui registrikaardi ette võtad, seega kohe ei saagi teada, et kehtib kaks nime, tavalise päringu järgi annab, et vana nimi on kehtetu. Lisaks need uued nimed ei pruugi üldse olla sarnased eelmise nimega ja on ikka paras segadus küll, kui kohe ei ole registrikoodi võtta. Kes ja kus kokku lepib, millist nime kasutada. Mulle tundub küll, et neid "hüüdnimesid" ei aktsepteeri tegelikult mitte üks riiklik register. Ausalt, selle segaduse eest võiks küll keegi nüüd vastutuse võtta.
Re:Korteriühistu uus nimi - 31.01.2018 19:52 Justiitsministeeriumi lehel on selline tekst:
https://www.just.ee/et/korteriomandi-ja-korteriuhistuseadus
Aadressi järgi ei saa automaatselt asutatud korteriühistut otsida, sest kui ühistu asukoht langeb kokku korteriomandite asukohaga, siis aadressi eraldi registrisse ei kanta.

Milline on korteriühistu kehtiv nimi?
Korteriühistul võib olla kaks nime, mis on samaväärselt kehtivad. Igal korteriühistul on KrtSi kohaselt n-ö seadusjärgne nimi, mis koosneb aadressist ja täiendist „korteriühistu“. Lisaks võib korteriühistul olla täiendav nimi. Kõigi enne KrtSi jõustumist asutatud korteriühistute varasem nimi loeti KrtSi jõustumisel täiendavaks nimeks.
E-äriregistri otsingusüsteemis kuvatakse täiendav nimi ka kehtetu nime lahtris. Põhjuseks on asjaolu, et kõik korteriühistud kanti MTÜde registrist üle uude, korteriühistute registrisse ja vormiliselt on kehtetud ka kõik need vana registri andmed, mis kanti üle uude registrisse
.

ÕS-is on sõna kehtetu kohta: k`ehtetu maksvusetu. Kohus tunnistas lepingu kehtetuks. Kehtetus
Kui üks asi või nimi on "kehtetu" lahtris, siis on see kehtetu. Oleks seal lahtri ees kirjas KÜ "teisene nimi", siis oleks teine asi.
Hullem on aga see, et programmi päring võtab vasteks (kasvõi reg.nr järgi) selle pika ja lohiseva nime automaatselt, lühema nimega ei läheks niiöelda number ja ämber kokku.
Re:Korteriühistu uus nimi - 31.01.2018 20:54 "E-äriregistri otsingusüsteemis kuvatakse täiendav nimi ka kehtetu nime lahtris."

Eesti keele seletav sõnaraamat annab sõna "ka" selgituseks - samuti (nagu keegi teine v. miski muu), teiste v. muu kõrval; peale selle, lisaks.

Mõlemad korteriühistu nimed, nii nn seaduslik kui ka täiendnimi, on nüüd e-äriregistri otsingusüsteemis näha kehtiva nime lahtris. Enne täiendnime seal ei olnud. Küllap ka programmitegijad järele jõuavad ja peagi on korteriühistute puhul võimalus valida, kumba nime programmis kasutada.
Re:Korteriühistu uus nimi - 31.01.2018 20:58 kk kirjutas:
K. kirjutas:
Äriregistris on näha nii korteriühistu vana kui ka uus nimi, kenasti semikooloniga eraldatud ning mõlemaid neid on õigus kasutada nii lepingute sõlmimisel kui ka pangamaksete tegemisel.


Kaks nime on nähtavad ainult siis, kui registrikaardi ette võtad, seega kohe ei saagi teada, et kehtib kaks nime, tavalise päringu järgi annab, et vana nimi on kehtetu. Lisaks need uued nimed ei pruugi üldse olla sarnased eelmise nimega ja on ikka paras segadus küll, kui kohe ei ole registrikoodi võtta. Kes ja kus kokku lepib, millist nime kasutada. Mulle tundub küll, et neid "hüüdnimesid" ei aktsepteeri tegelikult mitte üks riiklik register. Ausalt, selle segaduse eest võiks küll keegi nüüd vastutuse võtta.


Ei pea registrikaarti avama ja ühistu leiab otsingumootorist ka vana nime järgi üles ka siis, kui uus nimi on vanast sootuks erinev. Kontrolli kasvõi sellesama korteriühistu Masti järgi, millest Sirle kirjutas.
Re:Korteriühistu uus nimi - 01.02.2018 18:12 to K:
viimane oli hea soovitus, sai natuke naerda - nimelt tuleb otsinguga "korteriühistu masti" välja ka selline ühing:
Korteriühistu Masti 5a; Haapsalu linn, Uuemõisa alevik, Reketi tn 5 korteriühistu

Et kuidas siis sellest nüüd aru saada inimesel, kes Haapsalus käib parimal juhul spaas?

Inimesele, kes selle jama ja jaburduse välja mõtles, tuleks medal anda
Re:Korteriühistu uus nimi - 01.02.2018 21:58 Oleks tõesti väga naljakas kanda edasi Masti tänava nime, kui ühistu asub nüüd hoopis Reketi tänaval. Võib-olla tuleks medal anda hoopis selle haldusreformi väljamõtlejale, tänu kellele Pärnu linn nüüd New Yorkistki suurem on.
Re:Korteriühistu uus nimi - 22.03.2018 08:50 Aina lõbusamaks läheb, käib läbimõtlematuse parandamine.
30.12.2017 muudeti korteriühistute nimed pikaks ja lohisevaks.
06.03.2018 on tehtud registri poolt järjekordne muudatus ning nende poolt paika pandud eelmine nimekuju lühemaks muudetud ning hoopiski see aastavahetuse muudatuse nimi kehtetute lahtrisse pandud.
Nüüd on siis igal korteriühistul lausa 3 erineva nimekujuga nime, valik missugune, kuigi tundub, et see lohmakas kehtetu versioon on nüüd ka tõeliselt kehtetu.
Esimeseks nimeks on registris tõstetud see, mis kõige varemalt oli juba olemas. Otse selle all samas lahtris on nimi, mille register ise modelleeris väiksema tähtede arvuga ja kehtetute all on pikk ja lohisev moodustis, mis kellegi peas sündis aastavahetuse paiku.
Tunnen kaasa neile, kes pidevalt on üritanud registriga sammu käia ning neid pidevaid muudatusi teinud (igasugused ametiasutused on seda teed läinud, neil ilmselt aega sellise mõttetu töö jaoks vist rohkem).
Re:Korteriühistu uus nimi - 22.03.2018 11:46
Re:Korteriühistu uus nimi - 22.03.2018 11:57 Vaatasin ka huvi pärast seda KÜ Mastit. Arusaamatuks jääb loogika, millal kasutatakse sama tänava majade vahel // ja millal kordub tänava nimi koos majanumbriga. Veel pikem nimi on korteriühistu Loo, kus terve rida sama tänava maju ja kõik välja kirjutatud.
Re:Korteriühistu uus nimi - 22.03.2018 14:54 Mul pole üheski korteriühistus selle uue seadusjärgse nime pärast või tõttu mingeid probleeme tekkinud. Kõik tegutsevad kenasti vana nime all edasi. Ei ole mingeid muresid maksete laekumistega ega ühistu enda arvete tasumisega. Pole keegi hakanud uue nime tõttu ei lepinguid ümber tegema ega dokumentide põhjasid muutma. Äriregistrist on kõik korteriühistud leitavad nii aadressi kui täiendava nime järgi. Ma ei saa aru, mis häda mõnel selle uue nimega pidevalt on. No on naeruväärselt pikad ja lohisevad nimed, olgu pealegi. Keegi ei käsi neid ju kasutada.
Re:Korteriühistu uus nimi - 22.03.2018 17:05 Probleemid olid ja ilmselt üsnagi suured, sest ega asjata ei ennistatud kü-de vanu nimesid.
Meil näiteks kü esimees tegi taotluse kulude hüvitamiseks, kuid linnavalitsus ei saanud ülekannet teha, kuna nende programmis oli kü nimeks pandud juba see pikk ja lohisev (kuigi kü taotluses oli tavaline, endine ja lubatud, sel ajal kehtetu lahtris olev) ning pangas ei läinud ülekanne läbi. Mõnekümne euro ülekanne võttis aega peaaegu kaks kuud.
Re:Korteriühistu uus nimi - 22.03.2018 18:13
Re:Korteriühistu uus nimi - 23.03.2018 09:02 Minul jälle oli mõned aastad tagasi selline juhus, kus maksuamet ei aktsepteerinud kuludeokumenti kuna firma nimi sellel oli lühendatud.
See oli küll pikk ja lohisev, aga siiski väga palju lühem kui need uued korteriühistud.
Teine näide elust, kus eurotoetuse taotlus lükati tagasi, kuna taotluses firma nimi ei vastanud äriregistrile (äriregistris oli välja kirjutatud "osaühing", taotluses oli "OÜ")

Seega, äkki pannakse uue nimega ühistud maksma kõigilt kuludelt tulumaksu ka, kuna algdokumendid ei vasta nõuetele vms?

(Vahva mõte tegelikult, nii saaks väga tublist riigikassat täita ühe juriidilise ups-iga! seda võiks ka äriühingute peal rakendada!!)
Re:Korteriühistu uus nimi - 28.03.2018 09:31 K. kirjutas:
Mul pole üheski korteriühistus selle uue seadusjärgse nime pärast või tõttu mingeid probleeme tekkinud.

No nii! Ühest probleemist eelnevalt juba kirjutasin. Teine probleem on täiesti värske. Ühe kommunaalteenuste osutaja veebruari arve kohta tuli meeldetuletus, et maksmata. Aastaid on need maksed läinud e-maksetena, varemalt otsekorraldustena. Nad ise olid veebruaris uuendanud oma kliendibaasi vastavalt äriregistri pandud KÜ-de nimetustele ning seetõttu ei lasknud pank neid makseid läbi ja jäigi e-arvena tähtaegselt maksmata, tuli käsitsi ülekanne teha. Lubasid oma programmis taastada KÜ endise nime.
Re:Korteriühistu uus nimi - 28.03.2018 12:56 Mõlemad sinu kirjeldatud probleemid on musternäited selle kohta, kus liigne agarus on kokku saanud ülima rumalusega. Mis valu peaks olema hakata oma andmebaasis korteriühistute nimesid muutma, kui seadus ütleb selgelt, et need võivad edasi tegutseda ka täiendava nime all ja ühistu ise ei ole teatanud, et nad edaspidi oma täiendavat nime enam ei kasuta?
Re:Korteriühistu uus nimi - 28.03.2018 13:19 K., on selliseid raamatupidamisprogramme, milles saad ühe klikiga lasta programmil ise kontrollida ja uuendada klientide andmebaasi andmeid otse Äriregistrist. Mõni on muutnud nime, mõni aadressi, siis jooksevad kõik uuendused oma programmi automaatselt nii nagu äriregistris kirjas. Antud juhul nii juhtuski. Äriregister pani täiega puusse, kui pani kü-dele kehtivaks pikad ja lohisevad nimed ning senini kehtinud (ja ka praegu jälle kehtivad) nimed kehtetute lahtrisse paigutas ning Justiitsministeerium üritas asjatult tõestada, et sõna "kehtetu" tähendab nende arvates ka kehtivat.
Re:Korteriühistu uus nimi - 28.03.2018 16:47 Nii see paraku on, et oma peaga ei viitsita enam üldse mõelda, ainult klikitakse. Korteriühistute nimed moodustati seaduse alusel ja äriregister seadust ei tee. Nn. vanad nimed on kehtetute nimede lahtris seepärast, et vanad registrikaardid suleti ja kõikidele korteriühistutele avati uued kaardid uues registris. Kes viitsis registrikaardi avada, see nägi, et täiendav nimi on täiesti olemas ja kehtiv. Arvatavasti võttis nende registrikaardile kandmine veidi rohkem aega seepärast, et need vajasid eelnevalt kontrollimist. Kuid isegi nüüd, kui täiendavad nimed on esilehel seadusjärgse nimega kõrvuti, on programme, mis võtavad registrist ainult seadusjärgse nime. See kivi on programmitegijate mitte äriregistri kapsaaeda.
Teiseks, milleks on vaja programmis klientide andmeid pidevalt registri andmetega üle kirjutada? Arved saadetakse ikka sellele aadressile nagu lepinguga kokku lepitud ja kui vaja postiga midagi tähtsat saata, siis tuleb registrist aadress ikkagi üle kontrollida, sest vahepeal võib olla see muutunud.
Aga kes tahab, klikkigu rõõmsalt edasi ja probleemide tekkimisel süüdistagu kogu maailma, ainult mitte iseennast.
Re:Korteriühistu uus nimi - 28.03.2018 18:05 Müügiprogrammis ongi otseühendus äriregistriga ja registrikaardile registreeritud ärinimi tuleb sealt automaatselt väljastatud arvele. Enamus programme ongi selliselt programmeeritud. Nii ongi korrektne äritava - austa oma partneri põhikirjalist tõsiasja.
Re:Korteriühistu uus nimi - 28.03.2018 18:08 Sry, aga kuidagi ei saa K.-ga nõus olla, on loogiline, et e-ajastul programm võtab nimed andmebaasist ja nüüd on seal andmebaasis ikka tõeline sodipudi. Lisaks, kui vanasti sai rik-ist otsida korteriühistu nimeosa järgi korteriühistut, siis nüüd enam pooltel nii ei saa, vaid tuleb täielik nimi sisse panna. Ei, see on ikka totaalne ämber, mis tehtud on.
Re:Korteriühistu uus nimi - 28.03.2018 21:45 Jutt polnud sellest, et uue kliendi lisamisel peaks andmeid programmi käsitsi trükkima vaid sellest, et puudub absoluutselt igasugune praktiline vajadus programmides iga teatud perioodi järel klientide andmeid massiliselt ja automaatselt registriandmetega üle kirjutada. Liiati veel nüüd, kus on teada (juba neli aastat, muide), et korteriühistud võivad tegutseda nii seadusjärgse kui täiendava nime all ning pole olemas programmi, mis oskaks ise ära arvata, kumba neist mingi konkreetne korteriühistu on otsustanud kasutada.

Olen Imariga nõus, et korrektne äritava on austada partneri seda nime, mida ta on oma põhikirja järgi ise enesele valinud.
Re:Korteriühistu uus nimi - 29.03.2018 01:27 K no jätame need kivid ikka seaduseandja kapsaaeda mitte ei pillu neid programmide võimekuse pihta
Seaduslik jama on kokku keeratud ei muud !
Lihtne näide, ei uuenda ise iga päev midagi programmis , seega korterid said arved nii nagu ikka - ainus viga mis oli, et kui korteriomanik hakkas ülekannet tegema siis näiteks LHV pank teatas, et pole olemas sellist klienti kelle arvele sa tahad ülekannet teha
Re:Korteriühistu uus nimi - 29.03.2018 11:53 Kordan veel kord, seda et korteriühistud võivad sellest aastast tegutseda nii uue seadusjärgse kui ka vana täiendava nime all oli teada juba neli aastat. See, et mõned ettevõtted, asutused või pangad kiirustasid oma andmebaasides juba 1.jaanuaril korteriühistute nimesid automaatselt seadusjärgseteks muutma ja sellega ise segaduse tekitasid, ei ole ju seaduseandja süü. Jah, nõustun, et see topeltnimede värk on jama. Aadressipõhised nimed oleks võinud anda ainult uutele riigi poolt loodud ühistutele ja juba olemasolevatele ühistutele jätta ainult nende vanad nimed. Kuid kõik eelpool kirjeldatud probleemid on tekkinud ainult sellest, et on tehtud oma programmis põhjendamatult muudatusi eelnevalt välja selgitamata, millise nime all konkreetne ühistu soovib edasi tegutseda.
Re:Korteriühistu uus nimi - 29.03.2018 12:46 K. kirjutas:
ja juba olemasolevatele ühistutele jätta ainult nende vanad nimed. Kuid kõik eelpool kirjeldatud probleemid on tekkinud ainult sellest, et on tehtud oma programmis põhjendamatult muudatusi eelnevalt välja selgitamata, millise nime all konkreetne ühistu soovib edasi tegutseda.

Tahtmatult jääb mulje nagu oleksid ise selle supi kokku keetnud, kiites takka Justiitsministeeriumi agarust ja ogarust. Ärinimi peab kokku minema äriregistris olevaga, kuid Justiits muutis põhikirjalise nime omavoliliselt ilma igasuguse aluseta. Enamuse KÜ-de nimes on tänava nimi ja maja number olemas, polnuks vaja neil midagi muuta.
Re:Korteriühistu uus nimi - 29.03.2018 13:55 to K. kirjutas:
K. kirjutas:
ja juba olemasolevatele ühistutele jätta ainult nende vanad nimed. Kuid kõik eelpool kirjeldatud probleemid on tekkinud ainult sellest, et on tehtud oma programmis põhjendamatult muudatusi eelnevalt välja selgitamata, millise nime all konkreetne ühistu soovib edasi tegutseda.

Tahtmatult jääb mulje nagu oleksid ise selle supi kokku keetnud, kiites takka Justiitsministeeriumi agarust ja ogarust. Ärinimi peab kokku minema äriregistris olevaga, kuid Justiits muutis põhikirjalise nime omavoliliselt ilma igasuguse aluseta. Enamuse KÜ-de nimes on tänava nimi ja maja number olemas, polnuks vaja neil midagi muuta.


Lugemisoskus puudulik? Kus ma kellelegi või millelegi takka kiidan? Kellegi kritiseerimine ei tähenda automaatselt teiste kiitmist. Liigselt agarad (võid lugeda ka ogarad) on olnud pigem need ettevõtted, kes oma programmides ühistute nimesid automaatselt ja kibekiiresti muutma hakkasid. Olemasolevate ühistute nimesid ei muudetud. Neile anti seaduse alusel olemasolevale nimele juurde seadusjärgne nimi. Senine ehk täiendav nimi ei ole kehtetu vaid see on täiesti võrdväärne seadusjärgse nimega. Puudus absoluutselt igasugune vajadus programmides ühistute andmeid muuta. Milles seisneb just.min süü, kui mõned ei suutnud end nelja aasta jooksul uue seadusega kurssi viia ja andmeid ikkagi muutsid? Veelgi enam, mis õigusega nood ettevõtted otsustasid, et ühistud peavad edasi tegutsema ehk nendega suhtlema seadusjärgse ja mitte põhikirjalise nime all?
Re:Korteriühistu uus nimi - 29.03.2018 15:35 K, selge on see, et seaduseandja mitte ainult ei astunud ämbrisse vaid jookseb ringi ämber peas ja kaks kolisevat ämbrit jalgade otsas, ei muud.
Punkt.
Re:Korteriühistu uus nimi - 29.03.2018 16:56 Ja ettevõtted, kes oma programmides midagi mõtlemata andmeid "uuendasid", aitavad neid ämbreid kolistada.
Hüüumärk!

Häid pühi!

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata