HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Juhatuse liikme tasu või t...
 
Autor Sõnum
Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 24.08.2016 11:01 Ilmselt on see juba palju leierdatud teema, aga pole konkreetset vastust oma küsimusele saanud. Nimelt on mul olemas põhitöökoht ning lisaks olen FIE. Hetkel on see osutunud üsna mugavaks, kuna tänu põhitöökoha olemasolule ei pea sots. maksu ettemakseid tegema ja esimesel aastal tulumaksu ettemakseid samuti mitte.

Plaanin siiski asutada OÜ, kuna ei soovi peale esimest aastat hakata tulumaksu ettemakseid tegema. OÜ puhul oleks soov osa sissetulekutest jätta puutumata ja lasta kasumil koguneda ning osa saada igakuiselt kätte, tekib aga küsimus, kas mõistlikum ja korrektsem oleks seda teha töötasu või juhatuse liikme tasu vormis.

Oleksin siis OÜ puhul nii ainuomanik, juhataja kui ka sisuliselt teeksin tööd (teenuse osutamine). Põhitöökoha ja seeläbi ravikindlustuse olemasolu tõttu mind ravikindlustuse tekkeks vajalik sotsiaalmaksu miinimummäär ei puuduta. Soov oleks lihtsalt saada ettevõttest igakuiselt mingi summa kätte.

Minu põhiline küsimus on ilmselt see, et kas see võib olla juhatuse liikme tasuna vormistatud, kui sisuliselt teen ka tööd (osutan teenust), mitte ei tegele ainult ettevõtte juhtimisega? Ning kuna kuude lõikes jõuan teenust osutada üsna erinevas mahus ning samuti võib minu vajadus raha ettevõttest kätte saada kuude lõikes erineda, siis kas juhatuse liikme tasu võib olla igal kuul erinev? Vormistan lihtsalt siis iga kuu vastava otsuse? Või ei sobi nii teha?

Tänan ette soovituste eest, kuidas oleks mul kõige mõistlikum toimida.
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 24.08.2016 13:09 Kuniks sa ei defineeri, mida "mõistlik" sinu arvates tähendab, seniks jäädki vastuseid otsima küsimustele
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 24.08.2016 13:23 Olgu, sõnastan siis küsimuse ümber: kas on korrektne, kui maksan omale ainult juhatuse liikme tasu, kuigi sisuliselt olen teinud peamiselt ikkagi tööd, mis ei seostu ettevõtte juhtimisega? Ning põhiline küsimus on see, et kas juhatuse liikme tasu võib olla igal kuul erinev ning kuidas see sellisel juhul vormistada tuleks?
Mõistliku all pean silmas seda, kuidas oleks korrektne toimida ilma maksukoormust ülemäära suurendamata (kuigi antud juhul on erinevus ainult töötuskindlustusmakses, eksole).
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 24.08.2016 14:37 http://www.emta.ee/et/tulud-kulud-kaive-kasum/tootuskindlustusmakse/juhendid/juriidilise-isiku-juhti mis-voi-kontrollorgani
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 24.08.2016 15:09 Võid ju ka mõlemat tasu maksta osa on töötasu osa juhatuse liikme tasu.
Võivad olla küll iga kuu erinevad summad, juhatuse liikme tasu osas piisab otsusest.
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 24.08.2016 23:12 Ageli kirjutas:
Võid ju ka mõlemat tasu maksta osa on töötasu osa juhatuse liikme tasu.
Võivad olla küll iga kuu erinevad summad, juhatuse liikme tasu osas piisab otsusest.


Või võib maksta ka ainult juhatuse liikme tasu, ei saa kedagi sundida endale töötasu maksma, kui ta seda ei taha teha.
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 25.08.2016 08:38 Juhatuse liikme tasu maksmine on täitsa OK. Tasu suurus võib küll olla iga kuu erinev ja kuna sul ravikindlustust vaja ei ole, siis ka alla kehtiva miinimumi.
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 27.08.2016 10:48 Otsus võib olla igakuiselt ka suuline, ei pea kirjalikult vormistama. Väljamakse deklareerid TSD-l koodiga 21 ning kinni peetakse tulumaks ja kogumispension ning juurde arvestatakse 33% sotsmaksu. See on firma kulu bruto.
Siiski soovitatakse vormistada juharuse liikme käsunduslepingu, kus ei pea tasu suurust ära määrama. Juhatuse liikmele üldjuhul ei kehti korralise puhkuse saamise nõue ning töövõimetuslehte võib välja maksta lubatud piires maksuvabalt, kuid ei pea seda tegema.
Võrreldes töölepingu tasuga võidad töötuskindlustuse protsendid.
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 06.12.2016 10:28 aga kui ei taha maksta juhatuse liikme ega töötasu, siis kas see on ka ok? Maksuametist öeldi, et kui juhatuse liige teeb oma väikses OÜ-s tööd, mis toob raha sisse , siis peab talle ikka mingit tasu igakuiselt maksma kas siis TL või VÕSL järgi. Kas see on kohustuslik ?
Re:Juhatuse liikme tasu või töötasu, selle suurus? - 16.12.2016 17:16 Ei ole kohustuslik. Maksuamet soovitab.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata