HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Põhivara üleshindamine
 
Autor Sõnum
Põhivara üleshindamine - 27.02.2001 10:54 <HTML>Kas keegi oskaks kommenteerida viimaseid seisukohti põhivara üleshindluse kohta? Nimelt on tegemist ilmselt alahinnatud maaga, mille hindamisel turuväärtusse soovitakse lisandunud väärtus tõsta aktsiakapitali. Maa kuulub ettevõttele. Kas kusagil keelatakse seda teha?</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 01.03.2001 22:46 <HTML>Ei keelata.

Materiaalse põhivara üleshindamist käsitleb raamatupidamise seaduse § 31 lg 3, mis sätestab, et põhivara võib ümber hinnata rahandusministri poolt määratud korras.
Rahandusminister korda määranud ei ole.

Õige ja õiglase kajastamise tagamiseks tuleks enne ümberhindlust tutvuda IAS 16-ga, mis käsitleb ümberhindamist lähemalt.</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 08.03.2001 12:52 <HTML>Siiski on EV RPTK seisukoht igasugusesse üleshindamisse eitav, mille kohta leiab vihjeid mitmetest nende juhenditest.
IAS-s on üleshindamiseks kaks alust IAS 16 ja IAS 40, kumba standardit kasutada sõltub selle maa omamise otstarbest, vastavalt sõltub ka kajastamise metoodika.</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 20.03.2001 13:14 <HTML>Põhivara üleshindamist ei peeta Eestis üldjuhul heaks raamatupidamistavaks. See ei ole päris välistatud, s.t. ta on lubatud rahandusministri poolt kehtestatud korras (mida ei ole kehtestatud). Täpsemalt vt. RPS § 31 (3).

Siin ilmneb muidugi tüüpiline ebatäpne küsimus - huvitume ühest asjast ja küsime teist, s.t. kui me teeme asutatavasse äriühingusse mitterahalise sissemakse, siis ei ole mitte tegemist olemasoleva põhivara üleshindamisega vaid mitterahalise sissemakse hariliku väärtuse hindamisega. Hariliku väärtuse (eeldatav turuhind) mõiste peaks olema sätestatud asjaõigusseadusega.

Kuidas toimub mitterahalise sissemakse väärtuse hindamine ja selle kontrollimine audiitori poolt on sätestatud Äriseadustikuga (aktsiaseltsi puhul § 249).

Loodan, et vastus oli ammendav.

Soovitan tagasihoidlikult tulevaste küsimuste puhul - küsige seda, mida te küsida tahate, siis saate ka konkreetsema ja õigema vastuse.

Tervitades,
Sergei</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 22.03.2001 12:16 <HTML>Kui luuakse uus tütarettevõte, millesse mitterahalise sissemaksena üle antud põhivara üles hinnatakse, on tegemist kontserni sisese tehinguga, mis kuulub kontserni aruande koostamisel ellimineerimisele. St kuigi selline üles hindamine suurendab põhivara väärtust loodud tütarettevõtte bilansis, seda võrreldes sama põhivara endise väärtusega emaettevõttes, ei mõjuta selline tehing mitte kuidagi kontserni bilanssi.

Muidu suur tänu Sergeile kõigi heade ja tagasihoidlike soovituste eest!</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 23.03.2001 10:25 <HTML>Sergei- tänan vastuse eest, kuid küsimuses on just mõeldud üleshindlust, st. mitte teise ettevõtte aktsiakapitali sissemakset vaid kõnesoleva ettevõtte omakapitali mõjutavat tehingut.
Moraal- lugege alati, mida kirjutatud on ja siis püüdke aru saada milles tegelik mõte on. Kui tekib vastuolu või mitmetpidi mõistmist, tuleks asja täpsustada.
Nii nagu seadustegi puhul.</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 25.03.2001 17:02 <HTML>Huivitav oleks teada, mida Äriregister ümberhindlusreservi aktsiakapitali konverteerimise peale ütleb. Kui teada saad siis informeeri ka teisi.</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 26.03.2001 22:09 <HTML>Pean Andruse ees vabandama jah. Esmalt tundus mulle teksti lugedes, et tegemjst on aktsiakapitali sissemaksega teise äriühingusse, mitte samasse äriühingusse.

Muus osas on minu jutt siiski kehtiv. Ning MS vihje kontserni seisukohast on ka kehtiv.

Muide, paljud asjad seisavad ka audiitori ja põhjenduse taga - ma tean, et ka Eestis on aktsepteeritud põhivara üleshindamist. Mina eriti ei tahaks sellist asja lubada kuid mine sa tea - äkki neil olid väga mõjuvad põhjused.</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 27.03.2001 10:50 <HTML>Suured audiitorfirmad on julgemad ja paindlikumad, kui väikesed, ja on üleshindamist lubanud küll.
Põhjendus lubamiseks tuleb raamatupidamise seaduse §4, mis sätestab raamatupidamise põhinõuded ja eeskätt nõuab raamatupidamise korraldamist vastavalt heale
raamatupidamistavale.
§3 p.12 defineerib hea raamatupidamistava kui rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuse põhimõtetele tugineva raamatupidamistava, mille põhinõuded kehtestatakse
1.rps seadusega
2. määrusega
ja mida TÄIENDAVAD Raamatupidamise Toimkonna SOOVITUSED.
§3 p.14 defineerib rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuse ja aruandluse põhimõtted kui EU direktiivid ja IAS standardid.
Ehk siis
1. aluseks on IAS ja direktiivid
2. põhinõuded on ära toodud seaduses
3. seadust rakendavad määrused (määrus ei saa olla vastuolus seadusega ega lisada täiendavaid nõudeid, kui seaduses ei ole vastavat delegatsiooninormi antud)
4. RPT juhendid on täiendavad ja soovituslikud.

Ago Vilu PWC'st on samal teemal päris palju artikleid kirjutanud, vt nt Äripäeva arhiivist.

Peaks küll ka märkima, et üleshindamine on võimalik, aga ei ole niisama lihtne. Esiteks tohib ümber hinnata ainult kogu põhivara gruppi, ja kui oled seda juba tegema hakanud, siis peadki pidevalt tegema. Ja teiseks - kasum läheb otse omakapitali, kahjum - kui ees omakapitali reservi ei ole, läheb kasumiaruandesse täiendava kuluna. Kasumit ei saa, kahjumit küll.</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 27.03.2001 16:48 <HTML>Martin - Äriregister arvab ümberhindlusreservi aktsiakapitali konvertimisest seda, et see on FONDIEMISSIOON!

Samas ei saaks selliste asjadega kiirustamist heaks tavaks lugeda!</HTML>
RE: Põhivara üleshindamine - 05.12.2001 22:18 <HTML>Lugupeetud Sergei Tsistjakov ja MS

Tulles tagasi vana teema juurde, sooviks küsida Teie käest ühte advanced küsimust - kuidas peaksid välja nägema raamatupidamislausendid antud kontsernisisese tehingu elimineerimise kohta?

Ette tänades

Mark

P.S. See oleks suur üllatus minu jaoks, kui ma saaks teie käest korrektse vastuse antud küsimusele, sest kahjuks ei ole selliste tehingute (kui on tegemist investeerimisega, mitte müügiga) elimineerimine võimalik. Ja isegi müügi puhul ei ole see nii lihtne.</HTML>

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 980 külalist