HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
Konto aruandved isikud - 23.02.2021 07:58 Kas nii on korrektne: Üks osanik, ja juhatuse liige. Ettevõtte kaardimaksete hulgas iga kuu ikka mõned isiklikud ostud ka. Need panen otsapidi kohe aruandva isiku kontole - ainuomaniku puhul see ongi kassa asemel. Kui konto summa kasvab võrreldes palgafondiga liiga suureks siis deklareerin dokumendita väljamakse ja tasun sellelt tulumaksu. 20/80.
Re:Konto aruandved isikud - 23.02.2021 08:40 Miks peaks tegema selliseid kandeid millega kaasneb tulumaksukohustus?
Mida arvab selle kohta juhatus?
Re:Konto aruandved isikud - 23.02.2021 11:27 Loomulikult on see ikka juhatuse (juhataja) otsus. Minu küsimus on hoopis selles, et kas see on ok? Juhatuse liige, ettevõtte omanik ja ainus töötaja ühes isikus. Palk on nii nagu ta on, vahest maksab ka dividende aga kassa jäägi kasvatamisest huvitatud ei ole. valikus on: kas maksta endale rohkem palka = suuremad maksud ja siis kanda kassasse kasutatud summa tagasi. Või maksustada kasutatud osa tulumaksuga.
Re:Konto aruandved isikud - 23.02.2021 11:28 Nimeks tuli kontrollkood
Re:Konto aruandved isikud - 23.02.2021 14:54 Kui on mindud tulumaksu maksmise teed, siis ettevõtlusega mitteseotud kulud tuleb deklareerida väljamakse tegemise kuul.
Re:Konto aruandved isikud - 23.02.2021 15:27 Liisi küsimuses on segapuder...
isiklikud ostud st. pangast makstud ja jääb võlg firmale eraldi kontole (nõue aruandja vastu) ja ei teki kulutus, mida peaks tulumaksuga maksustama;
isiklikud ostud - kui nimetab juhatus ettevõtlusega mitteseotud kuludeks siis ei teki nõuet aruandja vastu, vaid kantakse kulukontole ja tekib tulumaksukohustus;

mis puutub siia üleüldse PALK et sellest jahuda???
Re:Konto aruandved isikud - 23.02.2021 17:13 See on muidugi väga huvitav seisukoht, aga ettevõttega mitteseotud kulu tekib ikka siis, kui ettevõte kulutuse teeb, mitte alles siis, kui juhatus kulu ettevõttega mitteseotuks tunnistab.

Kuna antud juhul on aga tegemist hoopis juhatuse liikme isiklike ostudega, siis on nende ostude eest tasumine hoopis erisoodustus, mis tekib siis, kui isik hüve saab, mitte siis kui ettevõte loobub nende kulude eest hüvituse sissenõudmisest.

Muidugi kui need isiklikud ostutšekid välja praagitakse ja ettevõttes üldse ei näidata, siis võib deklareerida ka kui algdokumendita väljamakse. Aga sellisel juhul peab ettevõtte raamatupidamise sise-eeskirjades olema määratud, mis aja jooksul peab aruandev isik kuludokumendid esitama ja kuidas kajastatakse selliseid väljamakseid siis, kui kuludokumente määratud aja jooksul ei esitata.
Re:Konto aruandved isikud - 24.02.2021 12:21 jälle see erisoodustuse kammajaa - osa inimesi ei oskagi muudviisi mõelda kui "erisoodustuse" sitase akna kaudu
Re:Konto aruandved isikud - 25.02.2021 08:32 kas toiduainete ostmine firma kaardiga on mingit sorti HÜVE või tuleks tõestada toidu ärasöömist
Re:Konto aruandved isikud - 25.02.2021 09:35 Olen siiani ikka olnud seisukohal, et ilma kuludokumendita väljamakse või ebasobiva kuludokumendi alusel tehtud väljamakse (a´la juhatuse liikme naise kingad) muutub mingil hetkel palgaga võrdväärseks. Aga samas maksude maksmisega ei maksa ka hulluks minna. Nii mõnigi selline kulutus võib olla ka lihtsalt ettevõtlusega mitteseotud kulu. Maksustamine siiski ju erinev. Vahe lihtsalt selles, et vajalik on kuldokument ja siis maksad sealt 20/80 tulumaksu.
Re:Konto aruandved isikud - 25.02.2021 17:37 To Liis:
Ei ole päris nii. Ilma kuludokita väljamakse ei ole automaatselt erisoodustus ja sellelt võib tulumaksu arvestada 20/80. Kui aga kuludokil on kirjas "juhatuse liikme naise kingad", siis see on kindlalt erisoodustus ja tuleb palgaga võrdväärselt maksustada mitte mingil abstraktsel hetkel vaid siis, kui soodustatud isik hüve saab.

To 5a:
Jah, toiduainete ostmine on hüve, kui selle toidu söövad ära soodustatud isikud (ettevõtte töötajad, juhatuse liikmed jne). Tõestada peab suutma vastupidist, et soodustatud isikud EI söönud ostetud toiduaineid ära.
Re:Konto aruandved isikud - 26.02.2021 08:22 Mul on ka tunne, et eestlased on riigimaksudega lolliks läinud...

erisoodustus on töötajale tehtud hüve
aga hüve ei ole näit.töötajate toitlustamine ehitusobjektil kui tööandja on kohustuse võtnud ja seega on ettevõtlusega otseselt seotud kulutus, sama mis välikäimla desovahendid ja tualettpaber, soojaku tarbed, soe vesi ja kuum jook, soe aluspesu jne.
Re:Konto aruandved isikud - 26.02.2021 11:28 Järjekordselt on sul , imaril, asjadest vale arusaam. Töötajate toitlustamine on tööobjekti asukohast sõltumatult alati erisoodustus. Kui objekti läheduses ei ole toitlustamiskohti või toidupoode, siis töötajatele toidu kohalevedu on ettevõttega seotud kulu, kuid oma söögi eest peab töötaja ikka ise maksma. Ka Soomes näiteks võetakse toiduraha palgast maha. Sama lugu kuuma joogiga. Tööandja võib küll maksta vee ja selle soojendamise eest, kuid tee- või kohvipuru peab töötaja omal kulul sinna sisse raputama.
Soe aluspesu on teine jutt, see on külmades välitingimustes tööriietuse osa.
Re:Konto aruandved isikud - 16.03.2021 10:02 Paljud ettevõtted pakuvad töötajatele ka sellist "avatud külmiku" teenust. Külmikus alati midagi näksida, et ei pea kiirel ajal lõunale tormama. Kaks varianti: kas kogud selleks otstarbeks töötajatelt raha või maksustad erisoodustusmaksuga. Teine teema on kommid laual - klientidele või töötajatele?

Teema algatajana täpsustan oma küsimust: sellised ühemehe OÜ-d kus dokumendid kogutakse kokku 19-kuupäeval ja alati on midagi puudu
Olen sellised puuduvate dokumentidega tehtud väljamaksed kogunud aruandvate isikute kontole: tavaliselt ilmuvad sinna järgmisel kuul dokumendid taha ja kõik korras. Aga vahepeal jääb ühte koma teist ka ülesse. Ja hiljem selgub, et naisele osteti kingad - väga ekstreemne näide aga sellisel puhul nihkub summa aruandvate isikute pealt kassasse. Ei mingeid makse. Aga milliste kulude puhul näiteks maksustada need 20/80? Loomulikult ei ole see ju raamatupidaja otsustada aga juhatuse liige ei tea nendest asjadest tihti midagi ja nõu peab ju oskama anda.
Re:Konto aruandved isikud - 16.03.2021 10:43 Kui selle ühemehefirma tähtis isik on teinud ettevõtlusega mitteseotud kulutuse, siis tuleb tal tagastada summa. Ei saa aru mis takistab sul juhatuse liikmele sellist nõu andmast.
Ei ole usutav et firma juhatuse liige nii loll on et ta asjast midagi ei tea!!!
Re:Konto aruandved isikud - 16.03.2021 12:53 No kui nüüd natuke arvutada siis 20/80 on märksa väiksem maksusumma kui erisoodustusmaks või palga maksmine. Kui ettevõtte juht maksab kulu oma taskust kinni siis on raha ju taskusse kuidagi ka saanud - ilmselt palgana ja palgalt ka maksud makstud. Selle pärast küsingi, et 20/80 ettevõtlusega mitteseotud kulu maksutamine - no millisel juhul see üldse arutlusele tuleb? Ostab endale jalgratta ja siis otsustab ise, et see ikka ei ole ettevõtlusega seotud? ja maksustame selle. Lihtsalt näiteid paluks.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 215 külalist