HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĆ¼sitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
Fie abikaasa sots maks - 17.02.2020 22:41 Kas tƶƶtajate registrisse kantud Fie abikaasa, kelle eest Fie maksab sots.maksu (palka ei maksa), saab selle eest ka I pensionisambaks vajalikke tƶƶaastaid? Kuna palka ei saa, siis need aastad vist mingi koefitsendiga?
Re:Fie abikaasa sots maks - 04.03.2020 15:12 TƵenƤoliselt oskab Teie kĆ¼simusele kƵige teadjamalt vastata mƵni sotsiaakinldustusamtnik. VƵib-olla aitab ka internetilehekĆ¼lg https://www.eesti.ee/est/teenused/kodanik/toetused_ja_sotsiaalabi_1/teie_pension_toetused_ja_huvitis ed

Mina saan aru, et tƶƶaastaid koguneb iga aasta pealt vastavalt selle FIE poolt oma abikaasa eest makstavale kassapƵhiselt arvestatud sotsiaalmaksule iga aasta eest niipalju, kui palju vƤlja annab alltoodud loogikaga arvutuskƤik:

MƤƤrus ,,Pensionistaaži arvestamise kordĀ“Ā“:
(2) Pensionikindlustusstaaži arvutamisel vƵrreldakse pensionikindlustatu iga kalendriaasta isikustatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa vastava aasta jaanuarikuu kaheteistkĆ¼mnekordselt tƶƶtasu alammƤƤralt arvutatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osaga.

(3) Isikule, kelle isikustatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa on vƤiksem kui jaanuarikuu kaheteistkĆ¼mnekordselt tƶƶtasu alammƤƤralt arvutatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa, arvestatakse pensionikindlustusstaaži proportsionaalselt isikustatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osaga.

ƜhesƵnaga, et tuleb vƵrrelda vaadeldava aasta alampalgalt maksta tulnud sotsiaalmaksu ja FIE poolt abikaasa eest tasutud sotsiaalmaksu Ć¼he kuu kohta ja saadud indeksi alusel saab vƤlja arvutada, kas vƤlja on teenitud terve tƶƶaasta vƵi vƤhem. Kindlalt ei oska vƤita, et Ƶigesti aru saan.

2021. aastast muutub pensionistaaži arvestamise loogika:
https://pension.sotsiaalkindlustusamet.ee/pensioni-suurus

Postita uus teema: "Finantsarvestuse Ć¼ldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

KĆ¼lastajad
Lehel on 695 külalist