HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Maksuvaba tulu ja lõppaerv...
 
Autor Sõnum
Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 08.10.2018 19:05 Töötajal lõppes tööleping 30.09 (pühapäev). Lõpparve tasuti oktoobi kuupäevaga, ent ei arvestatud maksuvaba tulu, ehkki töötajal oli avaldus tehtud ning oktoobris muid väljamakseid ei ole olnud. Raamatupidaja põhjendas, et maksuvaba tulu ei rakendatud, kuna väljamakse sai tehtud peale töölepingu lõppu (peale 30.09).
Kas see on õige?
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 09.10.2018 07:58 Nii ja naa. 30.09-ga lõppesid kõik kokkulepped, sh tulumaksuvaba arvestamise kohta. Samas oleks pidanud lõpparve makstama viimasel tööpäeval 28.09. Kui seda tehti nt nii hilja et pangast panka enam reedel ei jõudnud, siis on väljamakse kuupäev ikkagi 28.09. Samas kui olete juba septembris varem saanud väljamakse, millelt on tulumaksuvaba arvestatud, siis järgmisel maksel seda äkki ei saanudki rakendada. Variante on mitmeid.
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 09.10.2018 08:20 kys kirjutas:
Töötajal lõppes tööleping 30.09 (pühapäev). Lõpparve tasuti oktoobi kuupäevaga, ent ei arvestatud maksuvaba tulu, ehkki töötajal oli avaldus tehtud ning oktoobris muid väljamakseid ei ole olnud.

Teoreetiliselt on raamatupidajal õigus. Lõpparve tuleb arvestada, ka välja maksta, töölepingu lõpetamise kuupäevaga. Kui eelnevalt septembris juba oli palka makstud, siis lõpparves ei saanud enam maksuvaba arvestada. Kui väljamakse kuupäev jäi nädalavahetusele, mil pankadevahelised arveldused ei toimu, siis jõuabki septembris ettevõtte poolt tehtud väljamakse saajale alles järgneval kuul.
Alates 01.01.2018 on tulumaksuseadus selline, et maksuvaba arvestust tuleb arvestada nagu silmaklappidega hobune, üks kuu korraga, mitte nii nagu varemalt, kus raamatupidaja (programmi abiga) võis kalendriaasta algusest alates jälgida kas töötajal kõik maksuvaba aasta algusest alates on kasutatud või mitte.
Kogu tulumaksuarvestus on pandud töötaja kaelale. Raamatupidaja ja ettevõtted on vaid maksuameti käepikendused, on kohustatud tulumaksu igakuiselt maksuametile kandma, mitte jätma seda aasta lõppedes kogusummana töötaja kanda. Alles aasta tuludeklaratsiooni tulemusena selgub kas riigialam 2018 aasta eest peab tulumaksu riigile juurde maksma või tagasi saama.
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 09.10.2018 10:27 Tegelikkuses laekus see makse alles 08.10, seega ei olnud asi pankadevahelises arvelduses. Tööandja lihtsalt oma suva järgi maksis hiljem.
Töövõtjaks oli üliõpilane, kes tööl töövõtulepinguga. Uuele tööle ta ei lähe ja oktoobris rohkem väljamakseid ei tule. Kuna maksuvaba tulu avaldus oli esitatud, siis oleks vast võinud seda ikkagi arvestada, sest rahaline kaotus oli märkimisväärne ja pool aastat oodata, kuniks tuludeklaratsioon on esitatud, tundub palju.
Kas miski keelab tööandjat tegemast ümberarvestust ja oktoobris juurde maksmast? Töötaja tahe (ja esilagne avaldus) on ju olemas.
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 09.10.2018 11:01 Kumb siis ikkagi, tööleping või töövõtuleping? Erinevad lepingud, erinevad reeglid. Töövõtuleping on võlaõiguslik leping, mis lõppeb siis, kui kõik pooltevahelised kohustused on täidetud. Selle järgi oleks töö tellija pidanud ka oktoobris arvestama tulumaksuavaldusega.
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 09.10.2018 11:26 Vabandust, ajasin segaseks jah. Tegu oli töövõtulepinguga. Sellega siis selge
Aga tekkis huvi ja tahan nüüd aru saada, et kui oleks olnud tööleping. Siis lõppevad väidetavalt kõik kokkulepped, sh tulumaksuvaba arvestamise kohta, töölepingu lõpu kuupäevaga. Aga kui väljamakse saab teha peale töölepingu lõppemise kuupäeva, kas siis selle väljamakse puhul ei olegi võimalik avaldust arvesse võtta?
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 09.10.2018 12:21 On küll võimalik, kui raamatupidaja oma tööd silmaklappidega ei tee. Alati saab töötajalt küsida, kuidas ta soovib.
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 08.12.2022 11:53 Küsimus: töölepinguga töötaja koondatakse. Tööandja lõpparve brutosumma on 4900 eurot. Lõpparves sisaldub 1200 eurot ülesütlemise hüvitist koondamise tõttu. Lõpparvest peeti kinni tulumaks summas 948.56 eurot. Kas lõpparvest ei võeta arvesse maksuvaba tulu?
Re:Maksuvaba tulu ja lõppaerve tasumine - 08.12.2022 14:32 Krista kirjutas:
Küsimus: töölepinguga töötaja koondatakse. Tööandja lõpparve brutosumma on 4900 eurot. Lõpparves sisaldub 1200 eurot ülesütlemise hüvitist koondamise tõttu. Lõpparvest peeti kinni tulumaks summas 948.56 eurot. Kas lõpparvest ei võeta arvesse maksuvaba tulu?


Küsimus ei ole lõpparves, vaid summa suuruses. Üle 2100 ei saa enam maksuvabastust kasutada.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 871 külalist