HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum kasutamata puhkuste aegumine
 
Autor Sõnum
kasutamata puhkuste aegumine - 13.05.2019 18:24 Kas väikefirmades eraettevõtluses, kus puhkusi sageli ei võeta(vormistata) ja kus omanikud on tööl töölepinguga on keegi kunagi saamata puhkuste aegumist arvestanud.

Kui teen puhkuste inventuuri, kas siis peaks osa saamata puhkusi (minu näitel alates 2016.aastast 3 puhkust) lihtsalt puhkuserahade inventuurist maha arvestama.
Aga mis on aluseks ja kuidas seda seletada omanikust töötajale?
Re:kasutamata puhkuste aegumine - 13.05.2019 22:01 Aluseks on seadus ja nii tulebki omanikule selgitada.
Re:kasutamata puhkuste aegumine - 14.05.2019 08:15 Ma ei saa aru mida need ettevõtjatest ainuosanikud kardavad, et ei julge töötada lihtsa juhatuse liikme lepinguga, VÕS-lepinguga? Või on raamatupidajad neile pähe tagunud, et peaks ikka tööleping olema? Ainus hirm on, et mis siis saab kui töötuks jäävad? Inimene, kes on ettevõtlik, ei jää kunagi töötuks, alati mõtleb midagi välja. Milleks maksta töötuskindlustuse makse, kui selle raha saab ka targemalt paika panna.
On inimesi, kes sündinud ettevõtjaiks ja on neid, kes ei saa millegagi hakkama. Eks igaüks peaks teadma ise oma iseloomu.
Puhkusereserv arvestatakse seaduse järgi, mis aegunud, see aegunud, seletada pole siin midagi.
Re:kasutamata puhkuste aegumine - 14.05.2019 16:46 Ei ole mingi aamen-kirikus et peaks puhkusepäevi aegunuks arvestama. Las need olla.
Ja pealegi saab ka aegunud puhkusepäevi välja võtta, sest ise- juhin-ise arvestan-ise maksan - see ongi mikroettevõtete sisene asi.
Re:kasutamata puhkuste aegumine - 21.05.2019 13:43 Minu näitel ongi nii toimetatud, nagu imari seletab, seadus on ju tehtud rohkem töövõtja kaitseks. Kui omanik ennast selliselt lahti ei lase, et oleks vaja puhkuse kompensatsiooni maksta, siis on vist ka riigil võimalik mitte seadusest saksa täpsusega kinni hoida.. Riik saab oma maksud nii ehk nii.
Re:kasutamata puhkuste aegumine - 21.05.2019 13:48 Sirlele:
just seda kardavadki, et kui nad oma väikese ettevõtte kõrvalt saavad mingi tulusa töölepingu ja oma firma ootele panevad miinimumtasuga, siis töölepingu lõppedes on nad töötud, aga oma firmas juhatuse liikmena mingit rahakest saanud ja töötuabi raha, mis suurepalgalise töölepinguga riigile maksudena maksti jääb sellel ettevõtlikul inimesel saamata (näiteks kuniks ta oma firma jälle nii jalule tõsta suudab, et see ka teda ära elataks)
Re:kasutamata puhkuste aegumine - 21.05.2019 13:55 Kui omanik teeb reaalselt tööd ja on maksuametis kirjas nii VÕS lepinguga ja töölepinguga. Kas tohib mõlemaga olla? Tegelikult saab tasu nagu juhatuse liige, millelt ei maksta töötuskindlustus tasu. Kas juhatuse liikme leping ja sellelt makstavad tasud lähevad maksuameti mõistes palkade maksmise keskmisesse?
Re:kasutamata puhkuste aegumine - 21.05.2019 14:54 Juhatuse liikme tasud ei lähe eesti keskmise palga hulka.

Maksuamet https://www.emta.ee/et/uudised/neljanda-kvartali-mediaanvaljamakse-oli-1058-eurot

Mediaanväljamakse tähistab summat, millest suuremaid ja madalamaid väljamakseid oli võrdselt. MTA iga kvartali väljamaksete statistika sisaldab palka ja muid tulumaksuga maksustatavaid tulusid, mida tööandja deklareerib tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni lisas 1 koodidega 10, 12, 13 ja 15. Selle hulka ei kuulu koondamishüvitised.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 409 külalist