HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Kogu tõde teisest pensioni...
 
Autor Sõnum
Kogu tõde teisest pensionisambast - 30.10.2018 22:41 See reaalsus on lihtsalt liiga hea, et seda mitte jagada

- 2 protsenti maksin kohusetundliku kodanikuna kogu perioodi (keskmiselt 1300 euroselt kuusissetulekult)
- 4 protsenti "maksis" riik juurde
Kokkuvõttes arvestati mu pension mitte 20% sotsmaksu, vaid 16% pealt - sest riik ju "maksis" mulle need neli pensionisambasse.
Nüüd saan seda müütilist teise samba pensioni praktiliselt 1 euro päevas. Kui ma poleks teise sambasse maksnud 2+4 protsenti ja sotsmaksu oleks arvestatud 20%, siis oleks mu põhipension ca 2 eurot päevas suurem. Seega kokkuvõttes 2-1=1 euro võrra saan pensi päevas vähem, kuna lootsin II sambale.
Lisaks lollitas mind SEB pank, kes 10 aastat tagasi andis mulle pesnsionieelikule suure laenu vaid seetõttu, et mul oli II sammas tehtud!!. Mulle jäigi mulje, et rikkaks saan pensile jäädes.
II sambasse kogunes ca 10 tuhat eurot, millest maksmisväärseks jäi umbes 8460 (ülejäänu "haihtus" igasugu hoolde ja muude panga kulude peale). Sellest 8460-st saan garanteeritud pensioni pooles ulatuses - st. 4230 eurot saan 16 aasta jooksul ja vaid sellele osale (selle jäägile) saan pärimisõiguse seada. Teine pool (minu raha ju!!) makstakse juhul, kui elan üle 80-aastaseks. Seda raha pärandada ei saa. Et saada oma raha jäägid tagasi, peab elama 96-aastaseks ja kui tahta tagasi saada kõik 2+4 protsenti, siis ca 102-103 aastaseks. Juhul, kui suren 80 aastaselt, siis ülejäänud osa olen justkui "kinkinud" pensionifondile. Olgu lisatud, et neilt väljamaksetelt läheb tulumaks maha ja pensionifond võtab ka haldamistasusid.
Re:Kogu tõde teisest pensionisambast - 30.10.2018 22:57 Kes selle arvutuse tegi, kas on ikka õige? Kuidagi liiga karm röövimine tundub olema
Re:Kogu tõde teisest pensionisambast - 31.10.2018 20:00 See on täiesti reaalne juhtum elust, autor on mulle hea tuttav.
Re:Kogu tõde teisest pensionisambast - 01.11.2018 08:30 Jah, see 2.sammas on üks pankurite ja fondihaldajate lobi. Mu endine kolleeg, kes jäi pensionile, vandus riiki nii et maa must. Täpselt sama teema nagu eelpool kirjas oli. Ise arvestasin, et 2.sammas on mõttetu, vähendab riiklikku pensioni, on sunnismaine jmt ning keelitasin ka oma lähikondlastel sellesse astuda, nii nad kõik tegidki.
Kui tahad midagi koguda, siis pigem kindla lisa ja +%-ga 3.sammas, mille saad ise lõpetada just siis kui tahad. Veelgi hullem, et seda 2.samba kogumist ei lõpetata automaatselt vanaduspensioniea saabudes, kui ise avaldus näpus kohale ei lähe ja isegi siis soovitatakse edasi koguda. Maksaksid oma 2.sammast pensionärina edasi elu lõpuni.

Veel üks huvitav asi on edasilükatud vanaduspension. Saad vanaduspensioniealiseks, kuid teed sotsametile avalduse, et töötad veel ja tahad pensioni saama hakata alles 1, 2 või 3 aasta pärast.
Kui lükkad pensioni saamise edasi, siis suureneb sinu vanaduspension 0,9% iga kuu eest, mis on möödunud sinu jõudmisest vanaduspensioni ikka. Näiteks, kui taotled edasilükatud vanaduspensionit kaks aastat pärast vanaduspensioni ikka jõudmist, suurendame sinu igakuist vanaduspensionit 24 kuud x 0,9% = 21,6%.
Esialgu tundub see väga ahvatlev pakkumine, kuid kui töötad oma perefirmas, oskad raha lugeda, kulutad palga ja sotsmaksu maksmiseks oma firma raha ja samal ajal pensionärina pensioniraha (mida kõik teised töötavad pensionärid samal ajal saavad) ei saa, siis selline asi tasuks pärast pensionile jäämist ära alles 10-15 aasta pärast.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 174 külalist