HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
valmistoodangu arvestus - 27.10.2017 15:40 Uus kogemus tootmise raamatupidajana ning seepärast küsin igaks juhuks üle, kas saan õigesti aru.
Olukorra lihtsustatud kirjeldus: valmistoodangu arvelevõtmises lattu kanne D ladu K varude muutus, lähetamisel vastupidine kanne, millest siis varude muutuse konto kajastub kasumiaruandes. kanded omahinnas. Bilansis valmistoodangu laoseis omahinnas (ja klapib ilusti laomooduliga).... AGA nüüd siis minu kõhkluskoht - bilansikirje "valmistoodang" all on kirje "varude maksumuse muutus" .... kas see tähendab seda, et ma peaksin eelmist rida korrigeerima vahega, mis tekib müügihinnas laoseisust (vastavalt RTJ-is kirjutatud: Varusid kajastatakse bilansis nende soetusmaksumuses või neto
realiseerimisväärtuses, sõltuvalt sellest, kumb on madalam. (SME IFRS 2.49 (b), 13.4). Ma ei saa eriti aru, mismoodi seni on tehtud ja küsida pole ka kelleltki ja nüüd pusin ise asjadest aru saada...
Kas kasumiaruande "varude muutus" peab olema sama summa, mis bilansis valmistoodangu alg- ja lõppjäägi vahe?
Re:valmistoodangu arvestus - 01.11.2017 09:22 Ehk keegi nats aitaks mõtteid suunata... rotiplika näiteks?
Re:valmistoodangu arvestus - 01.11.2017 11:30 Soovitan veel vaadata ka bioloogiliste varade RTJ-i, seal on olemas kontod ja näited ka, ehk on abiks arusaamisel.
Re:valmistoodangu arvestus - 03.11.2017 14:55 Bilansikirje "varude maksumuse muutus" on selge omalooming.
Varude muutus bilansis peab kokku minema kasumiaruande reaga "varude muutus".
Re:valmistoodangu arvestus - 09.11.2017 14:50 rotiplika,
ma olen seni teinud mingi aeganõudva poolkäsitsi arvestuse excelis, et seda bilansikannet kuu lõpus teha nüüd vaadates kuude kaupa on tõesti (no enam-vähem) sama summa, mis kasumiartuandes varude muutus. Seega saab ju palju lihtsamalt... vaatan kuu lõpus kasumiaruandest summa ja korrigeerin siis lihtsalt vastava kandega bilanssi??
Re:valmistoodangu arvestus - 09.11.2017 16:18 kuidas see summa sul kasumiaruandesse tekib?
Re:valmistoodangu arvestus - 09.11.2017 18:20 Igapäevaselt (peale tootangu pakkimist) teeb pakkija sisestuse rmtp programmi D valmistoodangu ladu K varude muutus ...... ning kui toimub lähetus, siis peale selle kinnitamist tekib kanne D varude muutus K valmistoodangu ladu.... sedasi jooksvalt on kuu lõpus koheselt kasumiaruandes varude muutus olemas.Ja mina siis reguleerin tavalise finantskandega bilanssi Asi ongi selles, et mulle tundus veider, et selle kande tegemiseks tuli senini (tegin inertsist endise raamatupidaja järgi, kuna üleandmise õppimise aega tegelikult ei olnud) palju "võimelda" ... ma olin tootmises suht võhik ka... aga tegelikult saaksin ju palju lihtsamalt ....
Re:valmistoodangu arvestus - 10.11.2017 10:23 mulle jääb segaseks, mida seal pärast veel reguleerida on kui mõlemad kanded on omahinnas. Iseasi kui D varude muutus K ladu on müügihinnas, siis jah on vaja, aga sellisel juhul tuleks kogu protsess teisiti üles ehitada.
Re:valmistoodangu arvestus - 10.11.2017 11:50 jah, seepärast ma üldse teema üles võtsingi, et ma ei saa sellest aru, miks see varude maksumuse muutuse konto seal bilansis sest näiteks kui kaup võetakse arvele ühes hinnas ja vahepeal lähetust ei toimu ja järgmine osa võetakse arvele teises hinnas (tooraine hinna muutuse tõttu vmt) ja siis toimub lähetus, siis peaks programm kõigi eelduste kohaselt ise ju vastavad korrektuurid tegema ja lähetuse õige hinnaga arvestama ja vastava kande tegema.
Re:valmistoodangu arvestus - 14.11.2017 12:31 kõik sõltub sellest kuidas programm on häälestatud toimima ning kuidas varude arvestamise protsessi kajastamine raamatupidamises käib.
Suures piires on kaks suunda - kõigepealt kõik kulud kulukontodele ja sealt läbi varude muutuse konto bilanssi varudesse või kõigepealt kõik kulud bilanssi varudesse ja sealt läbi varude muutuse vastavatele kulukontodele. Samuti mõjutab kandeid see, kas varude arvestamisel on kasutusel FIFO meetod või mõni muu.
Lõpptulemus peab olema, et varude muutus bilansis kokku võrdub varude muutus kasumiaruandes.
Re:valmistoodangu arvestus - 12.01.2018 11:24 Jääb veel ebaselgeks kuidas need kulud läbi varude muutuse õigele kuluontole jõuavad?
Ostes: d:ladu, K: pank;
Inventuuri: K:ladu, D: varude muutus
Edasi?

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 247 külalist