HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
olmevigastus - 06.03.2015 09:16 kui töötajal on haiguslehele märgitud olmevigastus, kas siis ikka tööandja peab hüvitama 5 kal.päeva?
Re:olmevigastus - 06.03.2015 10:06 Jah.
Re:olmevigastus - 25.11.2020 09:39 Kas kuskil on ära toodud olmevigastuse mõiste? Mina ei leidnud. Kui töötaja joobes olekus kakleb töövälisel ajal kuskil lõbustusasutuses ja saab trauma, kas see on olmevigastus? Kas on õiglane, et kui perearst aval sel juhul haiguslehe siis tööandja peab maksma töövõimetushüvitist (ja loomulikult ka haigekassa 9. päevast) töötaja omast lollusest tehtud vigastuse eest?.
Re:olmevigastus - 25.11.2020 12:20 kui teil on tõendeid et perearst on väljastanud ebaõiglaselt haiguslehe, siis on teil võimalus anda kaebus haigekassa juhatusele järelvalve tegemiseks.
Sel juhul saate mitte avada (vastu võtta) haiguslehte ja seda mitte kinnitada. Kinnitamata haiguslehe alusel ei maksa haigekassa hüvitist ega ka tööandja. Ja seda seni kuni olete saanud haigekassa juhtkonnalt kaebusele vastuse.
Re:olmevigastus - 26.11.2020 08:19 vastuseks maarile: enamus haigusi on tegelikult tekkinud omast lollusest Vale toitumine, kehalise aktiivsuse puudus jne. Kuhu siis piir tõmmata? Meil on solidaarne ravikindlustus ja sellisel juhul kehtib see ka siis kui sa saad lihtsalt sõbra käest täispeaga kolakat.
Re:olmevigastus - 26.11.2020 08:43 Töövõimetuslehe registreerimise ja väljaandmise tingimused ja kord ning töövõimetuslehe vormid
https://www.riigiteataja.ee/akt/13363160
§ 9. Ajutise töövõimetuse hüvitise saamise piirangu kande tegemine töövõimetuslehel
(1) Kui kindlustatud isiku või põetatava isiku haigestumine või vigastus on tingitud »Liiklusseaduse» alusel kehtestatud korras või arsti tehtud ekspertiisiga tuvastatud joobeseisundist, teeb arst haigus- või hoolduslehele sellekohase kande.

Joove märgitakse, kui haigus, vigastus või tööõnnetus on tingitud alkoholi, narkootilise või psühhotroopse aine tarvitamisest põhjustatud terviseseisundist.

Kogemus puudub, kuid nõuka ajal anti sellisel puhul sinise lehe asemel valge leht, mis võimaldas haiguse tõttu töölt puudumise, kuid seda aega rahaliselt ei hüvitatud. Võimalik, et ka praegu ei peaks alkoholi tõttu vigastuse saanule haiguslehte hüvitama ei üks ega teine, st joobe tõttu peaks olema haiguslehel märgitud.
Re:olmevigastus - 26.11.2020 08:50 Ma hakkasin mõtlema...
kus on kirjas see sundus et tööandja peab kinnitama/edastama arsti poolt väljakirjutatud töövõimetuslehte, st kellel on õiguslik alus seda nõuda...

antud juhul ongi selline situatsioon kus tööandjal on põhjust hüvitist mitte maksta alkoholijoobes kaklemise tagajärjel tekkinud vigastuse eest ja seeläbi töökohustustuste täitmisest keeldumise tõttu(ega tööandja pole kindlustuse andja),
las haigekassa maksab hüvitist (tema on kindlustuseandja) kui sundkindlustuse tingimused täidetud.... huvitav küll... tavaliselt kindlustuseandjad välistavad igasugust tervisekahjustust joobeseisundi või teiste narkootiliste ainete tarbimise tõttu !!!
Re:olmevigastus - 26.11.2020 09:33 See kõik on kokkuvõttes ikkagi hästi subjektiivne. Märkuse haiguslehele saab teha ju arst. Kui töötaja läheb arsti juurde peale kainenemist, ei hakka ta kindlasti ütlema, et eile osales purjuspeaga löömingus. Ütleb ikka, et kukkus vastu kappi. Tõenäoliselt on tööandjal odavam maksta oma osa hüvitisest ära ja olla edaspidi targem personali valikul, kui hakata tõendeid koguma. Ekspertiisi taganjärele nagunii ei tee.
Re:olmevigastus - 26.11.2020 10:08 Ma vabandan...
minu vastus oli suunatud külalisele MAAR, mitte Reelikale kes esitas küsimuse ainult olmevigastuse kohta.
Reelikale vastuseks: kui töövõimetuslehele on märgitud olmevigastus ja ei ole märgitud piiranguid hüvitise maksmiseks, siis arvatavasti on arst järginud RaKS toodud sätteid ja kindlustuse tingimusi.
Re:olmevigastus - 26.11.2020 11:05 Nojah, Reelika küsis oma küsimuse 5 ja pool aastat tagasi
Re:olmevigastus - 26.11.2020 16:43 RaKS § 60 (1) Kindlustatud isikul ei ole õigust saada ajutise töövõimetuse hüvitist, kui:
2) kindlustatud isiku või põetatava isiku haigestumine või vigastus on tingitud liiklusseaduse alusel kehtestatud korras või arsti tehtud ekspertiisiga tuvastatud joobeseisundist;

Seega peab joobeseisund olema tuvastatud vastavate ekspertiiside või organite poolt, mitte lihtsalt tööandja teadmisel põhinev.

Imarile: Tööandja kohustus teha töövõimetuslehele omapoolsed kanded ja edastada need haigekassale tuleneb RaKS § 53 lõikest 4. Õiguslik alus seda nõuda on muidugi töötajal, kes võib saamata jäänud hüvitise tööandjalt sisse nõuda, kui tööandja ei ole oma kohustust täitnud.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 194 külalist