HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
kauba ost - 23.01.2002 17:46 <HTML>Kaup osteti 2001 aastal ja firma ei olnud veel käibemaksukohuslane. Alates 2002 jaanuarist on firma käibemaksukohuslane ja ostetud kaupa hakatakse müüma.
Kas tuleb käibemaks lisada</HTML>
RE: kauba ost - 23.01.2002 19:01 <HTML>Minu arvates küll. Kuna kaupa ostes ei olnud firma kbm-kohuslane, siis KMS tema suhtes ei kehtinud ning kbm vabastust kasutada ei saa.</HTML>
RE: kauba ost - 23.01.2002 19:07 <HTML>Minu arvates küll. Kuna kaupa ostes ei olnud firma kbm-kohuslane, siis KMS tema suhtes ei kehtinud ning kbm vabastust kasutada ei saa.</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 15:29 <HTML>Maksuvabana tuleb deklareerida kaup,mille sisendkäibemaks ei kuulunud mahaarvamisele.Ei tohi tekkida topeltmaksustamist.Soetatud kauba müük,mis on ostetud enne käibemaksukohustuse tekkimist on maksuvaba käive.
NB!Siit võib tekkida proportsiooni arvestamise vajadus.</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 15:45 <HTML>Malle.Kas tahad väita,et ma võin müüa kaupa KM-ta kui ma olen ise KM kohuslane.</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 17:15 <HTML>nüüd tuleb romaan!

tahaks juhtida tähelepanu sõnale - mahaarvamine.

par-s 11, lg.1 nimelt on öeldud:
Registreerimise päevast VÕIB ... mahaarvamisi teha pärast registreerimist soetatud kauba... puhul.

registreerimise hetkest alates saab isik sellise õiguse. enne tal sellist õigust pole olnud.
par 18 lg 2 p.4 räägib KAUPADEST.

nii.

tegelikult kuulus tema poolt ostetud KAUPADE km mahaarvamisele. aga sellist õigust - nagu mahaarvamine - ei eksisteerinud veel selle ISIKU jaoks.
teine asi on see, kui see mittekm-kohustuslane oli ostnud eelmisel aasta sõiduauto näiteks. sest auto sisendkm ei kuulunud mahaarvamisele olenemata isiku staatusest.
aga samas see mittekuulumine võib-olla KA ei oma tähtsust selle isiku jaoks. sest mahaarvamise õigus või keeld (teatud kaupade puhul) hakkas talle kehtima tõesti alles reg. momendist.
näiteks ei saa öelda, et õppelaenu intressid ei kuulunud isiku maksustatavast tulust mahaarvamisele, kui tal ei olnudki tulu, aga seaduses samas selline õigus tulust maha arvata oli.
kui oleks selline säte: makstud intressid, mis ei kuulunud maksustavast tulust mahaarvamisele eelmisel aastal, võib maha arvata selle aasta maksustatavast tulust... siis
kuidas seda tõlgendada? kas käivad siia alla õppelaenu intressid, mida ta ei saanud mitte millestki maha arvata seoses muude asjaoludega?
ma arvan, et ei käi.
jah ja need teised intressid, mida seadus ei lubanud maha arvata? kui tal samas polnudki tulu?

mahaarvamine on selline instituut, mis on seotud arvestatud käibemaksuga.
ja mahaarvamise keeld kehtib arvest. käibemaksu suhtes. kui arvestatud käibemaksu ei ole, ei ole ka mingit mahaarvamist ega tema keeldu.
SAMAS on keelatud selle kauba soetamisel tasumisele kuulunud käibemaksu maha arvata ka pärast registreerimist. nimelt võib mahaarvamisega alustada alles reg. hetkest soetatud kaupadelt tasumisele kuuluvat käibemaksu.
mis oleks selles imelikku, kui oleks lubatud pärast registreerimist maha arvata laos seisvate kaupade sisendkm? (kunagi vanasti nii oli). ei seda ei ole lubatud.

intresside näiteks oli mahaarvamine ajalise perioodiga piiritletud. käsitletavas km-küsimuses ei ole sellist ajalist piirangut seatud.

mu arust on see hirmus segane küsimus.


ja ma loodan, et võidab õiglus


selles mõttes, et topeltmaksustamist tõesti ei tohiks olla. peaks olema nii nagu Malle ütles.
ma lihtsalt arvan, et 100% ei saa selles vist ikka kindel olla veel.
peaks MA-st küsima jällegi. kohtusse, ma arvan, ei hakka selle pärast eriti keegi minema.</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 17:27 <HTML>pagana kirjavead...


peab olema:
nimelt võib maha arvama hakata alles reg. hetkest alates soetatud kaupadelt tasumisele kuuluvat käibemaksu</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 17:42 <HTML>ühesõnaga, see pikk jutt ei pruugi eriti huvitav olla, mistõttu teeksin lühikese kokkuvõtte:
--
kuna km-kohustuslasel ei ole lubatud kaupade sisendkm maha arvata, mis olid tal ostetud enne registreerimist, kuid olid reg. momendil veel müümata,
--
tuleb nende kaupade müüki lugeda -
kaupade müügiks, mille sisendkm ei kuulunud seaduse alusel mahaarvamisele (par 18, lg 2 p.4 sõnastus)
--
ja seega lugeda seda kaupade müüki
--
maksuvabaks.
--
(ja sellele järeldusele jõudsin ma alles praegu)

</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 18:04 <HTML>Nojah aga kaupade ostmise ajal seadus temale ei kehtinud, kuna ta ei olnud veel "tsunfti" liige. Äkki mõeldakse selles punktis a´la sõiduauto käibemaksu ehk ei olnud õigust maha arvata.</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 18:28 <HTML>tegelikult seadus kehtis talle ikka. näiteks kasvõi selles osas, et kui ta arvele kirjutas käibemaksu, pidi ta selle riigieelarvesse maksma.
ja talle kehtis km arvele kirjutamise keeld ja kohustus minna end registreerima, kui teatav käibe suurus saab ületatud jne.

ja kui ta saab km-kohustuslaseks, kehtib talle keeld arvata maha kaupade sisendkm, mis tal laos seisavad.
ja nüüd on ta ka juba tsunfti liige.

mahaarvamine on ju selline edasikantav. kui isik müüb käibemaksuga hiljem ja ostab enne (tekib nn. km ettemaks), saab ta mahaarvamise järgmisele perioodile edasi kanda.

probleem on kusjuures siin veel selles, et sisendkm on:
reg. maksukoh.poolt teiselt reg.maksukohustuslaselt ostetud kauba eest tasumisele kuuluv käibemaks (par 20 lg 3 p 1)

ehk siis - reg. maksukohustuslase poolt

ta ostis kauba, kui ta ei olnud veel maksukohustuslane. kas nende kaupade käibemaks on üleüldse siis sisendkm?

ma arvan, et seda tuleb vaadata nii:
kaupade omaniku staatus muutub. kõik kaubad, mis olid enne mittekm-kohustuslase poolt ostetud kaubad, on nüüd km-kohustuslase poolt ostetud kaubad. ei ole öeldud, et ta pidi need ostma km-kohustuslaseks olemise ajal.
need on tema poolt ostetud kaubad. ja tema on km-kohustuslane, selle hetkel, kui ta neid müüma hakkab.
järelikult on nendel kaupadel ka sisendkm (mida ei olnud lubatud maha arvata)
ai kui segane ja keeruline.

ehk keegi tahaks vaielda selle viimase lõigu osas?</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 18:35 <HTML>Meil on pisut segi läinud kaks mõistet: maksukohustuslane ja registreeritud maksukohustuslane. Käibemaksu tasumise kohustus ja sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus tekib reeglina registreeritud maksukohustuslasel (mitteregistreeritud kohustuslasel tekib kohustus nt. siis, kui lisab arvel käibemaksu). Maksukohustuslane on aga nii uue kui ka vana seaduse järgi iga isik, kellel ettevõtluse tulemusena tekib maksustatav käive ning selline isik on käibemaksuseaduse subjekt, see ei sõltu registreerimise faktist. Seega ei võinud firma 2001.a-l sisendkäibemaksu maha arvata seetõttu, et ta ei olnud registreeritud s.o. sisendkäibemaks ei kuulunud mahaarvamisele seaduse kohaselt- järelikult selle kauba müümisel ei pea ta uue KMS-i §-st 18 lg 2 p 4 lähtuvalt lisama kauba hinnale käibemaksu.</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 18:52 <HTML>slowdancer

üleüldiselt - sa oled geenius!

aga see sisendkm def. ikkagi
sisendkm on REG. KM KOHUSTUSLASE poolt...

kas võib nüüd lähtuda sellest, et kuigi ta on ostnud kaubad enne registreerimist, on need kaubad pärast registreerimist kui reg. maksukohustuslase poolt ostetud kaubad.</HTML>
RE: kauba ost - 24.01.2002 20:15 <HTML>ja veel selline probleem:

kui isik ostis kaubad enne, kui tal tekkis maksustatav käive, on tegu ikkagi kaupadega, mis ostis üleüldse mitte maksukohustuslane.
nii et sellisel juhul peaks ikka vist lähtuma sellest, et kui isik saab reg. maksukohustuslaseks, ei ole tal lubatud varem ostetud kaupade sisendkm maha arvata ja SELLE TÕTTU on nende kaupade müük maksuvaba.

kui ainult see km, mis ta kaupade ostmisel tasuma pidi, on nüüd ikka see SISENDKM.
________

kuigi see maksukohustuslase mõiste
--
"isik, kellel tekib maksustatav käive ettevõtluse tulemusena"
--
toob mulle pigem meelde pungumise kevadistel puudel, kui konkreetselt toimunud maksustatava käibe.
mis seisund on käibe tekkimine?
/sellele ei pea tingimata vastama/</HTML>

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 1258 külalist