HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Ettepanekud E-maksuameti ar...
 
Autor Sõnum
Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 27.11.2018 16:05 Taas teema: uuenev E-maksuamet.
Lugupeetud raamatupidajad, ettevõtjad, maksumaksjad, teemahuvilised! Olen lähinädalatel minemas Maksu- ja Tolliametisse uue E-maksuameti teemasid arutama. Hea meelega võtaksin kaasa kõik Teie viited kitsaskohtadele ning asjalikud ettepanekuid. Teie loal kasutaksin ka varasemaid teemakohaseid kommentaare.
Ettepanekud on oodatud siia kommentaaridena (siis näevad teised, milline ettepanek on juba tehtud ja ei hakka sama ettepanekut uuesti postitama).
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 27.11.2018 18:42 Töötamise register on puudulik ja klienti/maksumaksjat liialt dikteeriv.
Tänapäeval on töö tegemise lepingute variandid hoopis erinevad.
Kui registrile midagi ei meeldi, siis ilmub mingi ärritav kollane kolmnurk. Milleks seda vaja on? Iga ettevõte teab ise, milline on töötamise liik ja mitme erineva lepingu alusel isik on seotud ettevõttega.
Tuleb kindlasti muuta uue töötaja registrisse kandmise tähtaega. Alati on vajalik paar päeva (või paar poolikut tööpäeva) tööülesannetega tutvumiseks ja alles seejärel allkirjastatakse/ei allkirjasta töölepingud. See on reegel igas ettevõttes.
Registrisse tuleks lisada variant "Tööga tutvumise päevad" vms
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 27.11.2018 18:51 Saldopäring võiks olla siiski lihtsalt prinditav. Mina vähemalt ikkagi tahaksin seda aeg ajal t välja trükkida, aga siis on hästi väike kiri ja ka pdf. ei saa hästi võtta (kuidagi vist ikka saab, aga see on üks suur nikerdamine)

Mina tunnen puudust veel sellest, et saaksin ka nende firmade maksekorraldused panka saata, kus mul ei ole ülekannete tegemise õigust. Paljudel firmadel ma saadan maksude tasumise maksekorraldused panka ootele, aga kinnitab juhatuse liige. Neid ei saa ma otse Maksuametist saata - väga meeldiks kui kuidagi saaks
(Seda võimalust küll ilmselt ei saagi olema, sest Maksuameti lehelt makstes on maksud nende jaoks juba panka saatmise hetkel makstud, isegi kui tegelikult raha laekub nende kontole hiljem (erinevad pangad) Nii et kui näieks LHV arvelt maksta e- maksuameti kaudu 20. kuupäeval kell 23:56 siis on maksud tasutud õigeaegselt, kuigi raha liigub järgmisel päeval) kui ma ainult üles riputan, siis nad ei sa ju kindel olla et ülekanne ka tegelikult toimub
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 27.11.2018 19:00 Kaisa postitusest teine osa on nonsenss.
Milleks on sul vaja otse E-maksuametist pangalingi kaudu maksekorraldust sisestada, kui sul maksude tasumise volitust polegi antud?
Ettepanek ei ole mõistlik.
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 27.11.2018 19:11 Mina valmistan ka maksekorraldusi pankades ette (ei kinnita), aga eelmisest koopia tegemine ja uue summa sisse kirjutamine küll raske ei ole.
Igatsen e-maksuka endist esilehte taga. Seda kus olid maksuvõlad ilusti liigiti näha, saatsin selle firmadele deklarite tegemise järel. Nüüdne on..okse
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 27.11.2018 19:52 Need e-maksuameti viimased uuendused (töötamise register, nõuded ja kohustused jne) on kasutajale väga ebamugavad. Info, mis varem oli kompaktne ja ekraanil ühe pilguga haaratav (näiteks saldopäring, ettemaksukonto toimingud), on nüüd üle mõistuse pikaks ja laiaks venitatud, sealhulgas ka nende väljatrükk. Häirib, et nendelt uutelt lehtedelt saab järgmise toimingu juurde (näiteks töötamise registrist otse nõuete ja kohustuste lehele, või sealt otse deklaratsioonidesse jne) ainult läbi avalehe. Muudkui keri ja kliki nagu saaks keegi nende näpuliigutuste arvult palka.
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 27.11.2018 22:02 Imelik, et neil "arendajatel" ei ole kogemata ka midagi endisest paremaks saanud või keegi teab midagi sellist?
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 28.11.2018 09:31 Paremaks on läinud see, et KMD aasta koondi kuude lõikes saab võtta.

Nii mõnigi asi on läinud halvemaks kui varasemalt oli. Nagu eelpoolgi öeldud, Nõuded ja kohustused, peaks taastatama eelneva versiooni, st koheselt ekraanipildi avanedes peaks olema pilt silme ees mis võlas ja palju ettemaks, mitte hakkama žonglöörima mööda menüüsid ja kusagilt Arvestus alt vajaliku. Mis asi on arvestus? Tahad saldosid näha, siis olgu nimetuseks saldod või nõuded ja kohustused, mitte "arvestus".
Olles Arvestus alla sattunud, siis soovides samm tagasi minna ja klikata paremal ülal Välju, viskab programmist välja. Kusagil ülal vasemal on hallis udus "tagasi e-MTA avalehele", seda ei pane koheselt tähelegi ja probleem on veel selles, et kes mäletab, siis varemalt oli "tagasi emta avalehele" programmist täiesti välja ja tõepoolest emta avalehele, kus enne sisselogimist olid.
Kas tõesti kuidagi arusaadavamalt ei saa juhiseid kirja panna? Võiks olla kasvõi "Tagasi eelmisele lehele" vmt.
Töötamise register - näitab korraga vaid 10 nime. Iga kord pead valima suurema arvu, et kõiki korraga ekraanil näha ja ka siis pead ekraani kerima edasi-tagasi, sest üle 10 töötaja ekraanile ei mahu, varemalt mahtus terve nimekiri.
Tegelikult ka muude deklaritega sama häda, et terve deklar ei ole ekraanil nähtaval, muudkui keri (tavalise ekraaniformaadi puhul).
Igasuguseid aruandeid ja saldosid peaks olema võimalik trükkida pdf-is või ka paberile ühele lehele.
KMD read võiksid olla sellised, et oleks arusaadavalt konkreetse firma müügikäive ja eraldi ridadel kasvõi seal hulgas pöördmaksustatavad summad jmt. Praegu on 20%-ga maksustatav käive kõik ühel real, sh nii müük kui ka EL-ist ostud, ja mõningad "analüütikud", kes nopivad emta-st andmeid, võtavad neid summasid kui ettevõtte müügikäivet.
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 28.11.2018 10:40 Mul on teenindada ca 20 firmat aruannete tegemisel võtan Maksuametis nimekirja ette hakkan järjest tegema : saadan programmist faili - kinnitan maksuametis ära , maksuameti lingi kaudu tasun maksu ka kohe ära - tehtud,selle firmaga kõik korras, järgmine firma jne. Väga hea oleks kui saaksingi nii nimekirja lõpuni firmad ära teha, aga nendel kellel pean vaid maksekorralduse panka saatma - pean veel eraldi panka minema.
Ok saab muidugi ka teisiti - eks mul olegi kõrval tabel, mis tehtud, mis veel tegemata Ilmselt pole see laiem teema...

Aga see võiks küll olla et kui on käibedeklar tehtud ja sealt on näha et peab ka VD tegema, siis tuleks mingi hoiatus, või meeldetuletus vms. Sageli ununeb VD ära kui see pole igakuine tegevus
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 28.11.2018 10:48 Kaisa kirjutas:


Aga see võiks küll olla et kui on käibedeklar tehtud ja sealt on näha et peab ka VD tegema, siis tuleks mingi hoiatus, või meeldetuletus vms. Sageli ununeb VD ära kui see pole igakuine tegevus


Just! KMD-d salvestades-kinnitades peaks koheselt tulema ka hoiatus, kui vaja ka VD-aruanne esitada , analoogselt TSD-l dividendide väljamakse deklareerimisega, kus ei lase aruannet kinnitadagi, kui INF1 täitmata.
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 28.11.2018 11:13 Lisaks juba loetletule tuleks minu arvates ära kaotada need paksudele näppudele nutiseadmes mõeldud arendused ning teha vaated lihtsaks ja arusaadavaks ning liikumise erinevate osade vahel loogiliseks ja kiireks.
Kõik ajaloolise mudru, nii deklaratsioonides kui mujal, võiks koondada linkide alla "varasemad perioodid" vms, selle asemel et aktuaalne informatsioon ära peita selliselt et see on leitav ohtralt klikkides.
Deklaratsioonide esitamisel võiks kohe pakkuda maksekalendrijärgset kuud, sest ajalooliste deklarite esitamine puudutab kindlasti vähemikku. Samuti võiks ära jääda vaheetapp peale deklari laadimist läbi deklarite nimekirja (vali - paranda).
TSD tulevaste perioodide deklarid võiksid olla kustutatavad - praegu pead ootama millal periood kätte jõuab, et deklarit parandada (nt juhul kui tegid aasta valimisel näpuka vms)
VDP juures võiks ka olla värskemad perioodid eespool ja vanemad tagapool. Ei lähe vist sageli vaja viie aasta tagust VD parandamist.
KMD koondtabel on hea arendus, aga see võiks olla lihtsa liigutusega excelisse tõmmatav, mitte läbi csv-faii. Alguses sai tabeli ära valgustada ja selle kopi-pasteerida, nüüd on see võimalus millegipärast kaotatud.
Sama lahendus võiks olla ka TSD jaoks, sest audiitorid küsivad sageli TSD koondtabelit.
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 28.11.2018 11:54 rotiplika kirjutas:

Kõik ajaloolise mudru, nii deklaratsioonides kui mujal, võiks koondada linkide alla "varasemad perioodid" vms, selle asemel et aktuaalne informatsioon ära peita selliselt et see on leitav ohtralt klikkides.
Deklaratsioonide esitamisel võiks kohe pakkuda maksekalendrijärgset kuud, sest ajalooliste deklarite esitamine puudutab kindlasti vähemikku.

Jah, igasugune eelnevate perioodide aruandlus võiks olla täiesti eraldi kusagil. Uut deklarit tegema asudes peaks esimesel kohal olema vastava perioodi deklar. Sama ka igasuguse aruandluse puhul. Näiteks alles ai valmis KMD aastakoond kuude kaupa, kuid jooksva aasta nägemiseks pead hakkama klikkima ja kuupäevi sisestama, kuigi koheselt võiks olla esimese võimalusena aruandeaasta koond ees. Igasugust klikkimist on juurde tulnud, mitte vähenenud.
Selline tunne, et e-maksuamet on võtnud suuna nutitelefonidele. Ausalt öeldes ei tea mitte ühtegi raamatupidajat, kes teeks oma igapäevast raamatupidamistööd nutitelefonis ja selle kaudu deklareid esitaks. TV-ekraanid lähevad aina suuremaks-laiemaks-kumeramaks kuni ring-kinoni ja raamatupidamine kolib nutitelefoni, ongi nii või?
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 28.11.2018 13:04 Väga õige tähelepanek!
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 28.11.2018 13:37 Ning kindlasti peaks saama KMD INF kontrollida varem kui alles pärast aruande kinnitamist
Re:Ettepanekud E-maksuameti arendajale! - 21.12.2018 09:09 Üks ja teine on mult küsinud sellist maksukalkulaatorit, millest saaks näha palju nad 2018. aasta kohta tulumaksu tagasi või juurde maksma peaksid. Googeldasin ja vaatasin EMTA lehte, kusagil pole sellist, kuhu lisaks palgale saad lisada haigusrahad, pensioni, üüritulu, dividendid väärtpaberitelt, panga intressid jmt. Muudel tuludel on ju eelnevalt olnud palgamaksudest erinev maksustamine. Senini olen näinud vaid selliseid kalkulaatoreid, kus arvestatakse vaid palgatuluga.
Kui mõni kõrgepalgaline julgeb öelda, et kehtiv tulumaksarvestus on lihtne, siis tuleks ta enese palk lüüa alla 2100 euro ning panna sõltuvusse töötulemustest, mitte iga kuu tagumiktundide eest kindlat kuupalka maksta.

Eraisikute jaoks võiks e-maksuametis, õigemini küll lausa peaks olema, eeldatava tulumaksu arvestamise tabel, kuhu saaks kõikvõimalikud tulud kirja panna ning neilt kogutuludelt arvestada maksuvaba tuluosa ja maksmisele kuuluva tulumaksu arvestada.
Maksuamet ise kusagilt otsast näeb, et inimesel maksuvaba arvestatud lubatust enam ja saadab meeldetuletusi, kuid kui e-maksuameti lehele minna, siis seal on tekst, et kõik on korras. Selline kahepalgelisus ei ole normaalne.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 224 külalist