HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum väljastatud laen ämmale
 
Autor Sõnum
väljastatud laen ämmale - 05.09.2018 08:38 TuMS §56`5 alusel nagu peaks äriühing teatama maksuhaldurile seotud isikule antud laenu kohta 1 kord kvartalis. (Oletan et juhatuse liikme abikaasa ema on vist seotud isik)
Mis tähendab "teatama" - mis vormis ja mis juhtuma hakkab kui ei võta seda nn teatamist kohustusena, st. ei mõtlegi informeerida laenulepingu konfidentsiaalsuse põhimõttest lähtuvalt.
Kas olete sellist "teatamise" nõuet täitnud? Kas lepingupooled on andnud loa maksuhaldurile avaldamiseks? Kes ettevõttest annab korralduse sellist tüüpi äritegevust puudutava info avaldamise kohta RIIGI AMETNIKELE?

Paluks tõeseid arvamisi!!
Re:väljastatud laen ämmale - 05.09.2018 08:59 Võta rahulikult. Enamust siinseid pisifirmasid see § ei puuduta. Tulumaksuseadust tuleb lugeda ridade vahelt. Võid vabalt kogu firma raha ämmale laenata ilma seda deklareerimata ja tulumaksu maksmata.

TULUMAKSUSEADUS https://www.riigiteataja.ee/akt/129062018048
§ 56.5. Seotud isikule antud laenust teatamine
Residendist äriühing ja mitteresidendist äriühingu Eestis asuv püsiv tegevuskoht, välja arvatud aktsiaseltsifond, residendist krediidiasutus ja mitteresidendist krediidiasutuse Eesti filiaal, on kohustatud esitama Maksu- ja Tolliametile kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks deklaratsiooni eelmise kvartali jooksul §-s 50.2 nimetatud isikutele antud laenude ja nende tagastamise kohta. Deklaratsiooni vormi ja täitmise korra kehtestab valdkonna eest vastutav minister määrusega.
[RT I, 07.07.2017, 3 - jõust. 01.01.2018]

[
i]§ 50.2. Tulumaks varjatud kasumieraldistelt
(1) Residendist äriühing maksab tulumaksu äriühingu aktsionärile, osanikule või liikmele antud laenult, kui tehingu asjaolud viitavad, et tegemist võib olla varjatud kasumieraldisega. Emaettevõtjale lõike 2 ja äriseadustiku § 6 tähenduses ning sama emaettevõtja teisele tütarettevõtjale, välja arvatud laenuandja tütarettevõtjale, antud laenu puhul, mille tagastamise tähtaeg on pikem kui 48 kuud, lasub maksumaksjal maksuhalduri nõudmisel laenu tagasimaksmise võime ja kavatsuse tõendamise kohustus. Maksuhaldur annab äriühingule tõendite esitamiseks vähemalt 30-päevase tähtaja.
(2) Emaettevõtjana käsitatakse ka ühingut, kes asub kontserni (äriseadustiku § 6) struktuuris laenu andvast tütarettevõtjast ülalpool, samuti mittetulundusühingut ja sihtasutust, kellel on laenu andvas ühingus häälteenamus või valitsev mõju.
[RT I, 07.07.2017, 3 - jõust. 01.01.2018] [/i]
Re:väljastatud laen ämmale - 05.09.2018 10:31 Tänan sind südamest!
Lugesin ka eelnevalt neid seadusesätteid ja tulin samasugusele järeldusele.
Mulle teeb pidevalt probleeme need nn seotud isikud - kes juriidilistest isikutest ja kes füüsilistest isikutest või need isikud kombineeritult on ikkagi seotud isikud maksuhalduri jaoks/tõlgendamiseks. Aga parem on vist jätta need seosed oma ajust välja. Las maksuhaldurid tõestavad mulle ja juhatuse liikmetele VAJADUSEL oma tõlgendamisi ja seaduslikke aluseid.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 761 külalist