HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
Maksuvaba tulu avaldus - 26.05.2018 00:01 Uuele töötajale tegin väljamakse kuu alguses, nagu firmas on kombeks. Nädal aega hiljem saatis avalduse, et soovib rakendada maksuvaba tulu.

Olin mureta avalduse osas, sest on ajutine töötaja. Töötasu oli lepitud netos ja bruto arvutamisel maksuvaba summa oli null.


Seaduses ja juhendites on kirjas, et avaldust saab esitada üks kord kuus. Millistele väljamaksetele see rakendub? Jooksva kuu väljamaksetele või alates järgmise kuu väljamaksetest?
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 26.05.2018 20:02 no tagantjärele küll ei hakka kehtima. Mis makstud see on makstud nii nagu oli. Sel hetkel avaldust veel polnud.
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 27.05.2018 15:10 Alati võib ümber arvestada, kui on tegemist jooksva kuuga.
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 27.05.2018 18:26 Ilona kirjutas:
Uuele töötajale tegin väljamakse kuu alguses, nagu firmas on kombeks. Nädal aega hiljem saatis avalduse, et soovib rakendada maksuvaba tulu.

Olin mureta avalduse osas, sest on ajutine töötaja. Töötasu oli lepitud netos ja bruto arvutamisel maksuvaba summa oli null.


Seaduses ja juhendites on kirjas, et avaldust saab esitada üks kord kuus. Millistele väljamaksetele see rakendub? Jooksva kuu väljamaksetele või alates järgmise kuu väljamaksetest?

Avaldusel peab olema kirjas mis kuupäevast alates soovitakse mvt rakendamist. Ja rakendub reeglina kõigile tööandja poolt makstud tasudele mida maksustatakse tm-ga.
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 27.05.2018 19:27 imari kirjutas:
Alati võib ümber arvestada, kui on tegemist jooksva kuuga.


mis ümberarvestust sa teed, kui tasu on juba välja makstud?
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 28.05.2018 14:09 Töötasu oli arvestatud eelmise kuu eest ja avalduse esitamise hetkeks oli juba välja makstud.

Ageli, Imari!

On see isiklik arvamus või toetub seadusele?

Näiteks, Pensioniamet võtab arvesse uut maksuvaba järgmise kuu väljamaksetele.
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 28.05.2018 14:22 Ilona kirjutas:

Olin mureta avalduse osas, sest on ajutine töötaja. Töötasu oli lepitud netos ja bruto arvutamisel maksuvaba summa oli nul.

On lepingus kirjas netotasu ja avaldus maksuvaba kohta olemas (esitati tagantjärele), siis arvesta see väljamakstud palk koos maksuvabaga (ettevõte vaid võidab sellest).
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 11.06.2018 13:51 Töötaja tegi maksuvaba tulu avalduse 350 euro peale, nüüd palga järgi arvestades tuleb maksuvaba tulu väiksem 295 eurot. Kas saan arvestada 350 maksuvabaks tuluks või kuidas ?
Kas TSD läheb läbi kui maksuvaba on 350, kui palga järgi tuleb 295.
Varasemal kuul oleks saanud rakendada ka suuremat maksuvaba tulu, aga avaldus oli 350 euro peale.
Kui töötaja on teinud avalduse kindla maksuvaba tulu summa peale ja töötasu järgi tuleb väiksem maksuvaba tulu, kas siis peab töötaja uue avalduse tegema või rakendan sellisel kuul kui maksuvaba tulu on väiksem avalduses märgitust hoopis maksuvaba tulu määra O eurot.

Kuidas olete toiminud? Jube tüütu on igakord töötajaid taga ajada.
Neid kes on märkinud maksuvaba tulu suuruseks 0-500 eurot, see on et nii kuidas palga järgi kujuneb on üksikud.
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 11.06.2018 15:01 Uue tulumaksuseaduse järgi ei tohi maksuvaba summadega mingeid tasaarveldusi kuude lõikes teha. Raamatupidaja peab olema nagu hobune silmaklappidega, otse edasi vaatama.
On inimene teinud avalduse 350-le ja tasud kokku suuremad, siis maksuvaba arvestatakse vastavalt vähem. TSD ei lase läbi kui üritad sinna maksuvabaks 350 suruda, kuid tegelikult peaks olema 295. Võta seda 350-t kui maksuvaba piirmäära.
Nagu 500-se piirmäära puhul - ei ole kirjas, et palun arvestage mulle maksuvaba 1-500, vaid maksuvaba maksimaalselt lubatud piirmääraga (lihtsalt maksuvaba üle 500 ei saa, vähem on alati võimalik vastavalt palga suurenemisele).
Lõpptulemus selgub alles aasta tuludeklaratsiooniga - kes saab maksvaba tuluosa tõttu tagasi, kes maksab juurde.
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 11.06.2018 15:50 Tänud
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 17.06.2018 21:59 Töötasu peab olema lepingus bruto.
Re:Maksuvaba tulu avaldus - 18.06.2018 08:26 Reelika kirjutas:
Töötasu peab olema lepingus bruto.

Töötasu peab töölepingus olema bruto, kuid võlaõiguslikes lepingutes võib olla ka neto (palgamaksud arvestatakse netost-brutoks).
On ka selliseld firmasid kus töölepingus on brutotasuks alampalk, kuid kokkuleppeliselt makstakse tasu netotunnitasu vmt alusel. Sel juhul põhipalgaks on alampalk, kuid makstakse vastavalt tegelikult töötatud tundidele, alampalgast ülejäänu läheb lisatasu alla. Inimene teab, et töötas xxx tundi kuus ja töötasuna saab puhtana kätte näiteks 8 eurot tunni eest, inimene teab juba enne palgapäeva palju ta kätte saab ning maksud ja maksuvaba teda ei huvita, need on tema arvates tööandja ja raamatupidaja rida.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 651 külalist