HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
kiri Maksuametist - 20.03.2018 12:13 Mitmed minu kliendid on saanud Maksuametist kirju, milles väidetakse eelmisel kuul oli "Teile tehtud väljamaksetelt arvestatud kuu maksuvabastuse summa suurem kui seaduses lubatud"
??? No ei ole? Isegi kui ta saab kusagilt mujalt ka veel tasu ja mina arvestan 500 - ka siis ma pole midagi seadusevastast teinud. Kliendid küsivad minult kui raamatupidajalt mida sa nüüd valesti oled arvestanud?

2 klienti said kirja: neil on tasu 1200, mujalt tasu ei saa (ühel laekus pangaintress 1,25)
olen arvestanud 500 eurot maksuvaba. Ma saaks aru kui Maksuamet hoiataks et neil võib tekkida juurde maksmise vajadus kui mõnes kuus on tasu suurem vms. aga väita et maksuvaba tulu on suurem kui SEADUSES lubatud?
Re:kiri Maksuametist - 20.03.2018 13:18 See peaks olema ainult hoiatus. Kui sinu näites ongi nii, et kasutasid 500, kuna töötaja soovis nii ja tegelikult sai veel kuskilt raha, siis kokku ongi üle seaduses lubatust. Sina pole midagi valesti teinud, sa ei saa teada, et ta kuskilt veel raha saab. Töötaja peaks ise nüüd reageerima, kui ta ei taha järgmine aasta juurde maksta. Sanktsioone selle eest kellegile ei rakendata, võib-olla peaks tekst olema natuke teistsugune.
Teisel juhul on asi natuke segasem, sest pank peab kohe intressilt tulumaksu kinni ja see 1,25 ei mõjuta enam midagi.
Re:kiri Maksuametist - 20.03.2018 19:54 jah, need väljasaadetavad kirjad on vaid informatsioon, mitte mingi HOIATUS !!!
kahe kuu arvestus ei näita mitte midagi kogu aasta tulumaksuvaba tulu kohta,
järjekordselt teeb maksuhaldur liigutusi, millest ainult nemad aru ssavad ja lihtinimesed segadusse ajab
Re:kiri Maksuametist - 20.03.2018 20:06 Katsetasin enda peal erinevatest kohtadest saadavate tasudega (ühes maksuvaba arvestus 500), et kuidas see maksuameti teavitamine toimima hakkab kui maksuvaba 500-ga kogutulu üle 1200 ja sain lõpuks täna (19.03.) ka ise oma e-mailile sellise teavituse:
Juhime Teie tähelepanu, et eelmisel kuul oli Teile tehtud väljamaksetelt arvestatud kuu maksuvabastuse summa suurem kui seaduses lubatud.
Jälgige palun edaspidi oma tulusid ja kasutatud maksuvaba tulu ning otsustage, kas vähendada väljamakse tegijale (nt tööandjale) tehtud maksuvaba tulu arvestamise avaldusel märgitud summat või mitte. Ülevaate oma tulude, kasutatud maksuvaba tulu ja eeldatava tulumaksukohustuse kohta saate e-maksuametis/e-tollisrubriigist Töötamine ja väljamaksed > Minu sissetulekud.
Palun pidage silmas ka seda, et kui maksuvaba tulu on kasutatud üle piirmäära, siis võib Teil tekkida tuludeklaratsiooni esitamise ja tulumaksu juurdemaksmise kohustus. Lõplik tulumaksusumma kujuneb tuludeklaratsiooni alusel.


Maksuameti lehele sisenedes näen oma kahe kuu brutosid ja maksuvaba tulu kokku ning teksti:
Teie 2018 aasta eeldatav tulumaksukohustus on 0,00 €.
Lõplik tulumaksukohustus kujuneb tuludeklaratsiooni alusel, mille peate esitama järgmise aasta 31.märtsiks.

Kahe kuu väljamaksetega pole jõudnud "aastanormi" veel täis, et nulli asemel mingi muu summa tekiks.
Sealt edasi soovitatakse uurida Maksuameti lehelt maksuvaba tulu arvestamise kohta:
https://www.emta.ee/et/maksuvaba-tulu


Kaisa, kui keegi saab veel kusagilt maksuvaba tulu arvestuse alla käivat tulu ja Sina arvestad tal maksuvaba maksimaalselt, siis see inimene ise peab kõik oma brutotulud kokku arvestama ja nende alusel kokku arvestama oma võimaliku maksuvaba tuluosa. Näiteks kui kõiksugu brutod on üle 1200 kuu kohta, peab töötaja tegema avalduse vähema kui 500 euro peale. Näiteks üsna paljud on teinud avalduse maksuvaba 180 peale, et aasta lõppedes näha kas võitsid või kaotasid selle uue seadusega. Uue seadusega ei ole enam nii, et arvestad ühest kohast maksimaalselt maksuvaba ja teistest maksuvaba ei arvestata, ning arvad et kõik on korras. Ei tarvitse olla, kui selle töötaja kogutulu läheb üle 1200. Näiteks pensionäri pension on brutos 480 ja palk 800, kokku brutod 1280, siis ei ole mõistlik töö juures arvestada maksuvaba 500, vaid 455 või veelgi vähem, arvestades sellega, et aprillist pens. jälle tõstetakse (maksuvaba tuluosa väheneb).


2018.a. palgaarvestuse ja maksuvaba tulu arvestuse kalkulaator
https://www.kalkulaator.ee/et/palgakalkulaator
Re:kiri Maksuametist - 21.03.2018 09:54 Kaisa kirjutas:
Isegi kui ta saab kusagilt mujalt ka veel tasu ja mina arvestan 500 - ka siis ma pole midagi seadusevastast teinud. Kliendid küsivad minult kui raamatupidajalt mida sa nüüd valesti oled arvestanud?


Teoreetiliselt oled teinud kõik seaduse järgi ja õigesti, kuid praktiliselt hakkad töötajatelt vastu päid ja jalgu saama, eriti aasta lõppedes tuludeklaratsioonide tegemise ajal. Valitsus pani uue seaduse tundmise kõikide töötajate endi peale, kuid süüdlaseks tembeldatakse miskipärast raamatupidaja, mitte riigivõim oma uue ja segadust külvava tulumaksuseadusega.
Raamatupidajatel oleks soovitav alates 15.02.2019 võtta puhkus kasvõi kaheks nädalaks ning sõita kuhugi kaugele, kus interneti- ja mobiililevi puudub.
Re:kiri Maksuametist - 21.03.2018 12:39 Lisaks "meeldib" mulle selle uue süsteemi juures asjaolu, et võimalik maksukohustus kirjutatakse kohe ka nõuete saldodesse. Ja katsu siis talupojale selgeks teha, et seda võlga ei saa ennem maksta kui järgmise aasta märtsis. Raha võid küll maksuametile kohe kanda, aga võlg tühistatakse alles kohustuse kuupäeval.
Tulumaksuseaduse muudatusi ning juttu aasta tulust tulistati leierdamiseni igast august, aga uskumatult paljudele jõudis see tõde, et see kõik käib ka nende kohta, alles nüüd õue peale. Järgmise aasta veebruari-märtsi peale ei taha mitte mõeldagi.
Re:kiri Maksuametist - 21.03.2018 14:11 ka minu kliendid on selliseid kirju saanud. ja lähemalt uurima hakates oligi, kellel oli samas kuus laekunud lasteraha või sotsiaalametist puudega seotud toetus, need läehvad arvessem kuu lõikes, kuid kui aasta lõikes tulumaksuvabastus ei ületa 6 tuhat siis pole midagi pabistada. kui see "enamsaamine" ei ole igal kuul.
ainult ühest ei saanudki mina aru, miks lisatakse jaanuari väljamakse veebruarikuusse, st. kiri ise oli et töötaja on veebruaris saanud rohkem tulumaksuvabastust kui vaja ... kuid töötajal ületas see saadud summa just jaanuaris ehk siis väljamakse oli jaanuaris. miks siis kirjas oli et veebruari arvestus ...

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 391 külalist