HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum tootmishoone uksed ja aknad
 
Autor Sõnum
tootmishoone uksed ja aknad - 28.10.2017 17:52 kui tootmishoonele ostetakse uksed ja aknad, mis ei ole mitte odav lõbu,
ja neid ei tahaks otse kuludesse kanda.

mis võimalus siis veel on?
tootmishoone ise on saadud 0 väärtusega kunagi

aknaid ja uksi eraldi ei saa ju arvele võtta? või siiski saab?
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 29.10.2017 08:51 olen aru saanud, et kuna uksed aknad ilma hoonete ei ole nagu põhivara objekt, siis ei saagi arvele võtta.
kuna tootmishoonet ennast ka pole arvele võetud on ainult maa ... siisei saagi.

oleks tootmishoone arvel ja eelnevalt vanadele akendele ustele mingi väärtus leitud, siis oleks saanud vanad uksed aknad maha kanda ja uued arvele võtta.

aga kuna vanad arvel ei ole, isegi mitte see hoone ise...
kas siis on ainuke võimalus need 50 tuhat maksvad uksed ja aknad kuluks kanda?
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 29.10.2017 16:36 Ma ei näe põhjust, miks ei saaks need uksed-aknad komplektina põhivarana arvele võtta ja amortiseerida kui hoone osa.
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 30.10.2017 10:11 aga hoone ise ei ole arvele võetud, kuidas ma saan siis arvele võtta hoone osa?
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 30.10.2017 14:06 Aga siis ei saa te ju neid uksi/aknaid ka ettevõtluse kulusse panna, sest hoonet ju ettevõtluses pole. Kui nii, siis nad ei ole ju ka ei materjal ega teenus -, nad pole uldse ettevõtte kulu s.t. tuleks deklareerida kui ettevõtlusvälist kulu ja 20/80 tulumaksu peale maksta.

Sama paralleel on, et kui firmal pole autot, siis ei saa ka osta kütust, teha ülevaatust ega maksta auto(de) remondikulusid.

Leidke võimalus see tootmishoone, kui ta tõesti teil ettevõtluses/tootmises kasutusel on tagantjärele 0 hinnaga põhivarana arvele võtta. Amortiseerida ei saa ja ka aknaid uksi ei pea lõplikult amortiseeritud hoonel vahetama nii, et eelnevalt vanad maha kantakse. Äkki on see operatsioon hoone kapitaalremont? Aga aknad/uksed võtke ikkagi eraldi koplektina arvele, mitte ärge suurendage/muutke nende võrra 0-väärtusega hoone amortiseeritavat väärtust.
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 30.10.2017 15:04 kuidas pole? hoone on ju ettevõtte omandis, mis sest, et soetushind 0€.
suuremad remondikulud võib kapitaliseerida ehk kanda kulusse eeldatava kasutusea jooksul või näiteks 5 aasta jooksul, või 10.
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 31.10.2017 09:31 See et hoone ei ole põhivarana arvel ei ole kuidagi takistuseks muu sellega seotud põhivara arvele võtmisega. Põhivara võetakse arvele kui ta vastab põhivara kriteeriumitele.
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 31.10.2017 12:55 et siis kuigi bilansis on põhivarana arvel ainult maa ,,,, mille peal asub nimetatud tootmishoone ja kus toimuvad kõik ettevõtte tegevusega seotud tootmisprotsessid ...
et siis see maa rida jääb nagu on

aga uksed-aknad võtan koos komplektina arvele põhivarana, sest vastab põhivara kriteeriumidele igati.

rumal küsimus veel, kas põhivara kulum ja kapitaliseerimine ehk kanda kulusse eeldatava kasutusea jooksul on üks ja sama asi põhimõtteliselt?
kui on erinevad, kumb oleks siis kasulikum? kuna seda pean otsustama mina, kui raamatupidaja, siis ei oskagi midagi ette võtta. kui sellise asjaga esimest korda kokku puutuda ja võimalik et ka viimast korda, siis olen jah loll. tunnistan.
aga tahaks siiski kajastada nii nagu oleks kõige parem ettevõttele.

kuludesse surusin esialgu no jah kogu esimese poolaasta kasum kadus niikui niuhti.
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 31.10.2017 13:11 erlend kirjutas:

....
kuludesse surusin esialgu no jah kogu esimese poolaasta kasum kadus niikui niuhti.

Oled Sa omanik või raamatupidaja? Foorumi asemel peaksid hoopiski firma omaniku ja juhiga rääkima. Lõppude lõpuks juhid otsustavad, mitte raamatupidaja. Sina võid teha neile vaid ettepanekuid.
Taolised suured kulud, mis hinnalt kallid ja millede kulumiseks läheb aastaid, võib muidugi põhivara hulka arvestada ja neilt igakuiselt kulumit arvestama hakata.
Kulumiarvestus on puhver kasumiga mängimisel, ikka ise peate oma firmas arvestused paika panema. Kas firma omanikud tahavad stabiilset igaaastast kasumit või sel aastal äkilist kulu nende uste-akende koheselt kuluks kandmise näol, see on juhtkonna otsustada.
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 05.11.2017 18:22 võib olla kuskil suures firmas otsustabki juht, aga minu ettevõttes olen otsustaja mina. st. ülemus ütleb, et teeks nii nagu on firmale kõige kasulikum. teda üldse ei huvita, kus reale ma midagi panen. temal peavad olema aruanded tipp topp kui panka jälle liisingut läheb küsima. see ongi ainus tingimus minu töö kohta.
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 06.11.2017 17:44
kas põhivara kulum ja kapitaliseerimine ehk kanda kulusse eeldatava kasutusea jooksul on üks ja sama asi põhimõtteliselt?

ei ole sama

põhivara kulum on üks, kapitaliseerimine teine ja kulusse kandmine eeldatava kasutusea jooksul kolmas
Re:tootmishoone uksed ja aknad - 23.11.2017 08:59 Õige või vale aga olen just selliste iidamast aadamast 0 väärtusega hoonete puhul tekitanud uued PV objektid: hoone renoveerimine x aastal - mida siis amortiseerinud. Tegelikult nende vanade hoonete puhul on just see PV üleshindamise keeld hästi segav faktor. Bilanss näitab täiesti valet pilti.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata

Külastajad
Lehel on 435 külalist