HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum Töötasu hüvitise kanded
 
Autor Sõnum
Töötasu hüvitise kanded - 22.04.2020 18:43 Tere

Millised kanded teete töötasu hüvitise korral?

Suured tänud ette!
Re:Töötasu hüvitise kanded - 23.04.2020 09:57 ei tee mingeid kandeid. See hüvitis tööandja raamatupidamises ei kajastu
Re:Töötasu hüvitise kanded - 23.04.2020 10:33 Programmide haldajad on teinud muudatusi seoses töötasu hüvitiste maksmisega otse töötaja pangakontole, st. tööandja poolse kohustuste vähendamine töötaja kaardil.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 23.04.2020 16:07 imari kirjutas:
Programmide haldajad on teinud muudatusi seoses töötasu hüvitiste maksmisega otse töötaja pangakontole, st. tööandja poolse kohustuste vähendamine töötaja kaardil.


Millise programmi? Kasutan kolme erinevat, aga neis küll sellist jama pole.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 23.04.2020 21:30 näiteks Smartaccounts
juhend olemas
Re:Töötasu hüvitise kanded - 24.04.2020 08:56 imari kirjutas:
näiteks Smartaccounts
juhend olemas


See ilmselt ainuke siis. Ja huvitav, et need programmi loojad peavad endast seadusandjast targemaks, sest maksuamet on seisukohal, et töötukassa hüvitis tööandja arvestuses üldse ei kajastu. Erinevalt töötukassast. Seega kuni seadusandja pole mingit täpset selgitust välja öelnud, mina küll ei kiirustaks. Mõlemad suured riigiametid ja täiesti vastandlikud seisukohad.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 24.04.2020 12:11 to no:
Olemas ka Meritis, aga ülisegased ja -keerulised ja mitte alati rakendatavad. Saab ka lihtsamalt.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 24.04.2020 18:42 to no:
Paluks viidet maksuameti sellisele seisukohale. Mina arvan, et maksuameti selgitust on kas valesti tõlgendatud või siis mõne ametniku poolt valesti esitatud. Tõenäoliselt on maksuamet pidanud ikka seda silmas, et tööandja ei kajasta töötukassa poolt makstavat hüvitist oma TSD-l, sest maksud deklareerib Töötukassa. Seda aga, kas tööandja võtab töötasu hüvitise töötaja puhkusetasu, haigushüvitise või keskmise tasu arvestamisel aluseks või mitte, ei ole maksuameti pädevuses ütelda.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 25.04.2020 13:07 Ma arvan ka et külaline NO vassib midagi.

Maksuametnikud teavad maksudest, aga raamatupidamise programmidest ei tea nad tuhkagi. Veel vähem äriühingute palgaarvestusest ja keskmise töötasu arvestuse reeglitest.
Tööandja peaks puhkusetasu arvestamisel arvestama ka töötasu hüvitise summad või siis kasutama töötasu säilitamise meetodit.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 26.04.2020 09:37 imari kirjutas:
Ma arvan ka et külaline NO vassib midagi.

Maksuametnikud teavad maksudest, aga raamatupidamise programmidest ei tea nad tuhkagi. Veel vähem äriühingute palgaarvestusest ja keskmise töötasu arvestuse reeglitest.
Tööandja peaks puhkusetasu arvestamisel arvestama ka töötasu hüvitise summad või siis kasutama töötasu säilitamise meetodit.


vaata maksuameti lehelt, seda koolitust. Seda küsiti täiesti eraldi ja vastus oli, et tööandja seda hüvitist oma keskmiste arvestuses ei kasuta, see läheb arvesse nendes hüvitistes, mida arvestatakse maksuametist võetavate andmete alusel, nagu haigushüvitis, vanemahüvitis jms.

Ja raamatupidamisprogrammidest ei rääkinud ametnik mitte sõnagi, milleks sellist lollust siia juurde pookida. Muidu ei ole su jutt piisavalt huvitav või, vaja mingi oma väljamõeldis juurde panna? Ja väita, et maksuamet ei tea mitte midagi seadustest ega maksudest... no minul tekib pigem kahtlus vastaja imari mõistuses,.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 26.04.2020 10:28 Mina ei leia maksuameti lehelt sellist koolitust. Täitsa huviga loeksin/kuulaksin. Kas kasutaja no võiks siia üles panna lingi?
Re:Töötasu hüvitise kanded - 26.04.2020 16:33 Hüvitis kajastub keskmise palga ja puhkuse tasu arvestuses. Koolituse pakkumise tuleb rohkesti lähemas tulevikus nt.: 28.04 ERK-is, Addenda OÜ
Re:Töötasu hüvitise kanded - 26.04.2020 17:43 Maksuameti koolitus ei andnud õiguspäraseid vastuseid, täielik jura.
Mõni lihtsalt ei saa aru millest jutt käib.

Korrektsed programmid on juba seadistatud nii et töötasu toetus läheb palgaarvestusse uue väljamakse liigina (väljamakse kolmanda isiku poolt) ja seega ka keskmise töötasu arvestusse.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 26.04.2020 19:07 Äkki võtaks nüüd ühe korra vaevaks omale asi selgeks mõelda ja lugeda keskmise tasu arvestamise määrust ja töölepingu seadust.
Kui töötasu vähendatakse §37 alusel, siis edasised keskmised arvutatakse nii nagu seda vähendamist poleks olnud.
Kui vähendatakse §35 alusel, siis toimub keskmiste arvestus vastavalt määrusele.
Need kaks § vähendavad inimese sissetulekut erinevalt - §37 vähendab töötasu, §35 tööaja määra (ehk siis makstakse keskmist tasu aja eest mil tööd pole anda). Millegipärast arvatakse need on samad asjad - ei ole!
See, kuidas tulevikus keskmist arvutatakse ei sõltu kuidagi sellest, kas ja kuidas hüvitist raamatupidamises kajastatakse. Siin on arvamusi sama palju kui inimesi ja igaüks toimetab oma arusaama järgi - variant 1 on kajastada seda kui sihtfinantseeringut ja variant 2 kajastada ainult seda kulu, mis ettevõttel oma osa maksmisega tekib. Kindlasti lisanduvad siia ka veel muud variandid, just nii nagu inimesed asjast aru saavad.
Aga sõltumata valitud variandist on keskmise tasu arvestamine ja kajastamine raamatupidamises kaks erinevat laulu.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 07:46 Veel saabus meeldetuletus ``Kuidas kajastada t.t hüvitist rmp-s`` veebseminar 30.04 k.a. lähemalt rmp.ee-s
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 08:28 Täpsustuseks/täienduseks rotiplika postitusele.
Kui töötukassa hüvitab § 37 alusel vähendatud töötasu, siis tuleb see edasiste puhkusetasude ja muude keskmiste tasude arvestamisel aluseks võtta ja kajastada raamatupidamises nii, et palgaprogramm seda teha saaks.
Kui töötajale makstakse keskmist tasu töö mitteandmise korral § 35 alusel, millest osa töötukassa hüvitab, siis seda edasiste keskmiste tasude arvestamisel aluseks ei võeta ja raamatupidamises kajastada ei ole tarvis.
https://www.rmp.ee/toooigus/tls/puhkusetasu-arvestamine-kui-saadakse-tootasu-huvitist-tootukassalt
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 08:54 Loogiline, et see osa töötasust, mida ettevõte ise ei ole välja maksnud, ei lähe tulevikus selles ettevõttes töötajate keskmise palga arvestusse. Pole tööd, pole palka, pole olematu pealt ka suuremat keskmist.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 10:05 Aga vaadates töötaja seiskohalt - loogiline on ju see fakt et tema pole mingit töötasu hüvitist taotlenud töötukassalt ja teda ei huvita kes talle töö eest tasu välja maksab.
Seega peaks tema palgalehel olema
töötasu 174 töötundi
kinnipeetud tulumaks
kinnipeetud pensionikindlustuse makse
kinnipeetud töötuskindlustuse makse
töötasu hüvitise väljamakse
töötasu väljamakse kohustus tööandjale

Tööandjale jäävad töötasu, tulumaksu, pensionikindlustuse, töötuskindlustuse ja sotsmaksu kohustused, mida töötukassa pole hüvitanud.
Töötasu keskmist arvestades peab kogu töö eest saadav tasu 174 tunni eest liita keskmise brutotöötasu arvestusse.
Töötukassa pole ju üle võtnud kõiki kohustusi, mida tööandja kannab - puhkusetasu, haigushüvitised, lapsepuhkuse tasud jne.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 11:49 Kui te väidate et § 35 ja 37 on erinevad asjad siis seletage ka mulle
mis liiki väljamakse on § 35 alusel
mis liiki väljamakse on § 37 alusel
selleks et palgalehel oleks kõik vajalik olemas ...
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 14:39 to Sirle:
Ei ole loogiline, sest tegemist on ikkagi töötaja töötasuga, millest lihtsalt osa maksab tööandja eest välja töötukassa. Sisuliselt on tegemist palgatoetusega tööandjale selle erandiga, et makstakse välja otse töötajale.

to imari:
§ 35 - keskmine töötasu eelneva kuue kuu alusel
§ 37 - töötasu uue vähendatud määra alusel
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 15:48 Töötukassa lehelt - Kuidas töötasu hüvitist saanud töötajale hiljem puhkusetasu arvestatakse? Kas arvesse läheb ka töötukassa makstud töötasu hüvitise suurus.
Töötukassa võtab hüvitise maksmisega osaliselt üle tööandja töötasu maksmise kohustuse. Seega peaks töötukassa makstud summasid arvestama ka puhkusetasu arvestamisel. Kui tööandja on kohaldanud töölepingu seaduse § 37 ja vähendanud töötaja töötasu ning töötasu ja hüvitis kokku on väiksem kui töötaja varasem keskmine töötasu, siis töötaja puhkusetasu väheneb.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 18:04 Kuidas tööt. hüvitise kanne tuleb teha, kas
DPalgakulu
D Sots. maksu kulu
D Ettev. tk maksu kulu
tahaks teha
D nõue Töötukassa vastu, aga ei saa ju
Kas siis teha K Sihtfinantseerimine (kohustused) - aga see ei tundu õige
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 22:05 loe oma programmi juhendit,kuidas teha palgaarvestust kui töötukassa võtab enda kanda osa tööandja kohustustest
Re:Töötasu hüvitise kanded - 27.04.2020 23:01 Kohe tõega võiJuhata mulle selline koht kätte, mina ei leia.
http://juhend.intellisoft.ee/
Re:Töötasu hüvitise kanded - 28.04.2020 14:46 Öelge mulle rumalale, miks ma ikka peaksin selle töötasu hüvitise kohta raamatupidamises kanded tegema? See ei ole ju asutuse kulu, mida töötukassa kompenseerib. Eesmärk on ju, et tööandjal oleks vähem palgakulu.
See et puhkuse arvestusse läheb, on ju loogiline. Ja selleks peaks olema palga programmis võimalus seda töötukassalt saadud summat töötajal näidata. Eks igas programmis võib see olla erinevalt lahendatud.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 28.04.2020 15:15 imari: Kuidas palgaarvestuses? veebkoolitus
• Töötukassa poolt tasutav hüvitis tuleks lugeda
töötaja keskmise töötasu sisse
• Palgaarvestuses tuleks lisada uus väljamakse liik,
näit. „Töötukassa hüvitis“
– kood 10
– sisaldub keskmiste ja puhkusetasu arvestuses
– arvestusmeetodiks summa
• Ei kajastu tööandja raamatpidamises tuludes-kuludes
Re:Töötasu hüvitise kanded - 06.05.2020 11:51 Raamatupidamise Toimkonna seisukoht: "Raamatupidamise Toimkonna hinnangul tuleb Eesti Töötukassa poolt makstavat hüvitist (brutotasu + Töötukassa poolt makstavaid tööandja makse) abi saajal käsitleda kui tegevuse sihtfinantseerimist ning kajastada vastavalt Raamatupidamise Toimkonna juhendi RTJ 12 „Sihtfinantseerimine“ punktidele 9-11."
Ehk et on tööandja kulu mis jääb kaheks kuuks (kuni kehtib hüvitist saanud töötaja kohta koondamise keeld) üles sihtfinantseeringu kohustusena ja seejärel kantakse tulusse (riigiabi).
Re:Töötasu hüvitise kanded - 06.05.2020 13:11 ütle ikka ja jälle... raamatupidajad ei ole normaalsed inimesed

Re:Töötasu hüvitise kanded - 06.05.2020 14:57 Tore, et lõpuks selgus majas.

https://www.erk.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=639:raamatupidamise-toimkond-avaldas -selgitused-seoses-eesti-toeoetukassa-poolt-makstava-toeoetasu-huevitise-kajastamisega&catid=11&Item id=374&lang=et
Re:Töötasu hüvitise kanded - 15.05.2020 08:52 Ma ei saa ühest asjast aru. Miks peaks hüvitise kohta eraldi arvestust pidama? Kui ma arvestan seda kui töötajale palka siis läheb see ju nagunii keskmise tasu arvestuse aluseks?
Re:Töötasu hüvitise kanded - 15.05.2020 09:47 Seepärast, et see osa, mis töötukassa ettevõtte eest töötajale maksab, ei lähe ettevõtte TSD-le
Re:Töötasu hüvitise kanded - 18.05.2020 07:41 Tänud seda muidugi.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 18.05.2020 10:25 kiidan Merit Palka. On küll rohkelt lisatööd, aga lõpuks said tip-top nii kanded kui ka TSD.
Re:Töötasu hüvitise kanded - 18.05.2020 11:36 Kas Merit seda paljude lisatööd programmi uuendusega vältida ei oleks saanud (ma ei ole Meriti kasutaja)?

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata