HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Foorumid Finantsarvestuse üldfoorum FIE registreerimine, tema v...
 
Autor Sõnum
FIE registreerimine, tema vastutus. - 17.01.2002 18:23 <HTML>Tere!
Lugesin sellist asja:
http://www.aktiva.ee/index.php?book=1&chapter=08&page=20
aga seal on need küsimused. Enda kohta nii:

Kas ettevõtlus kujuneb Teie põhitegevuseks või on tegemist vaid Teie kõrvaltegevusega.

Kõrvaltegevus

Kas Teie eesmärk on luua ettevõte, mis tagab töö ainult Teile (ja Teie perekonnale) või kavatsete luua ettevõtte, mis kujuneb tööandjaks ka teistele.

Esialgu ainult iseendale; kui projekt õnnestub, siis suvel-sügisel põhitegevusalaks ja ka hakkan abilisi palkama.

Kas Teie äriidee on teenida kiiresti kasumit lühiajalise projekti kaudu või plaanite luua pikema perspektiiviga soliidset firmat.
Kui suur on äririsk: kas soovite riskida kogu oma varaga äri ebaõnnestumise korral.

Kuna äril mingit laenukoormust ei tule, siis kas pole sellega muret? Algusraha ja ka võimalikud kahjumid likvideerin enda isiklikest sissetulekutest (palk).
Ja kuidas ma riskin oma varaga, kui kahjumil lihtsalt ei lase tekkida - kui kahjum ähvardab, kohe projekt (mis prooviprojekt) kinni.

-----------------
Kust leiaks seadusi, mis kehtivad FIE-dele?
Eriti huvitavad järgmised asjad:
1. Kui suur peab olema algkapital (kui üldse?)
2. Kui lihtne on FIE-staatuse likvideerimine? Ega ta vast nii raske ikka ei ole, kui ettevõtte likvideerimine?
3. Kas peab olema oma raamatupidaja? Ja kui suur on maksukoormus (olen kuulnud, et väga suur)
4. Ja kõige tähtsam - kui vanalt saab FIE-ks registreerida? kas 18. või 21. eluaastast? Kui 18. siis pole probleemi.</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 17.01.2002 18:30 <HTML>1. ei ole
2. lihtne, üldjuhul maksuametile teada anda ja Maksuametil võimalus kontrollida
3. Kui käive aastas alla 250000, siis saad ise hakkama, kui tekib käibemaksukohustus, siis sõltub sinu intelligentsusest - võib olla on targem paar korda aastas lihtsalt konsulteerida
4. 18</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 17.01.2002 18:32 <HTML>See asi veel, et põhjus, miks mul üldse FIE-staatust vaja on, on see, et ma tahan saata klientidele seaduslikke arveid ja tahan maksta makse oma tegevuse pealt - s.t. et kõik oleks seaduslik.
Küsiks siis teistmoodi:
Kas on võimalik saata arveid oma klientidele ka tavalise eraisikuna nii, et nad oleksid seaduslikud. Ja kas ma võin tulu ära märkida oma iga-aastases tuludeklaratsioonis?
Ilmselt mitte? jah?
Siis äkki ikka vastaks eelmisele kirjale keegi hea inimene....</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 17.01.2002 20:13 <HTML>Tavalise eraiskuna Sa võid kirjutada, mida tahad. Ka arveid, kuid ükski korralik firma neid ei aktsepteeri, kui Sa FIE-na registreeritud ei ole. Eraisikule mingi arve tasumine toob firmale kaasa samasuguse maksukoormuse nagu töötasu väljamaksete puhul.
Ilmselt tahad Sa alustada ettevõtlust, seepärast peaksid ka end Maksuametis FIE-na registreerima. Mine raamatupoodi, seal on kindlasti kirjandust FIE kohta. Tutvu FIE-alase kirjandusega enne kui end registreerid.</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 17.01.2002 20:47 <HTML>Jaa... aga aega jääb väheseks.
Projekt peab alguse saama 14. veebruaril.
Kas Internetis ei pakuta kusagil seadusi? peaks ju olema ikka. Meil ju e-valitsuse projekt ja puha.

P.S. Mul polegi vaja et mõni firma neid aksepteeriks; peaasi, et maksuamet seda seaduslikuks tunnistaks. Enamik kliente on erakliendid ikka.
Aga jah, eks tuleb FIE-ks ikka ära registreerida.

Btw - kui kaua see aega võtab? s.t. kui täna annan taotluse sisse, siis kuna see jõustub?</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 17.01.2002 22:41 <HTML>Kõigepealt võta kaasa oma pass ja mine elukohajärgsesse maksuametisse .Tavaliselt saab seal kohapeal täita avaldus ettevõtjaks registreerimise kohta.Otsuse selle kohta saad kätte paari päeva pärast.Siis võid hakata esitama arveid tehtud teenuste kohta. Kui sul on olemas töökoht ja pidev töötasu vähemalt 700 krooni kuus, mille pealt makstakse sotsiaalmaksu -maksab tööandja- , siis esialgu mingeid makse maksta ei ole vaja.Kui töökohta ei ole, tuleb igas kvartalis maksta sotsiaalmaksu avansilisi makseid vähemalt 693 krooni iga kvartali viimase kuu 15-ndaks kuupäevaks
Peale aasta lõppu tuleb deklareerida31.märtsiks tulud, millest arvestad maha dokumentaalselt tõestatud ettevõtlusega seotud kulud ja ka sinu poolt makstud avansilise sotsiaalmaksu.
Ettevõtlusest saadud kasumi pealt maksad riigile 26 protsenti tulumaksu ja 33 protsenti sotsiaalmaksu peale tuludeklaratsiooni esitamist maksuameti poolt kehtestatud tähtaegadeks. Teisel tegutsemisaastal pead maksma ka avansilist tulumaksu, mille summa sõltub juba sinu eelneva tegutsemisaasta tulemusest.
Kui sinu ettevõtluse aasta sissetulek läheb üle 250 000 krooni, oled sa kohustatud hakkama ka käibemaksukohuslaseks ja sel juhul lisandub igakuuline käibemaksuaruande esitamine.
Vajalikud maksuseadused on olemas maksuameti koduleheküljel,kuid need on võrdlemisi mahukad ja segased.Kõige parem on sul konsulteerida ikkagi mõne raamatupidajaga,kes tunneb õigeid nõks ja oskab sulle seletada, mis on ettevõtlusega seotud kulu ja mis ei ole.
Ja loomulikult võid kõike maksude maksmise kohta küsida ka maksuametist, kui lähed oma ettevõtlust registreerima.

Sa võid ka ilma registreerimata tegutseda, kuid sel juhul kogu teenitud tulu kuulub maksustamisele sotsiaal- ja tulumaksuga, tehtud ettevõtlusega seotud kulutusi aga maha arvata ei saa.Ja igal ajal võid riskeerida sellega, et maksuamet trahvib sind ettevõtluse mitteregistreerimise eest.</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 17.01.2002 23:00 <HTML>Tänud nii põhjaliku vastuse eest!
Ma töötan väga väikese palgaga (mingi 1/6 või 1/8 kohaga) 100% seaduslikult ühes Eestis tegutsevas ettevõttes; teenin 1000.- kuus, ja ettevõte maksab ka omapoolsed kohustused.
Kuna endal tuttavaid raamatupidajaid palju, siis ei tohiks sellega probleeme enam tekkida. ja üle 250'000 vaevalt, et sisse hakkab tooma - kui teenusele turgu ka oleks siin nii palju, siis oleks tarvilik umbes 5-6 minu tööd tegeva abilise palkamine ja veel paljud muud isikud. Aga kuna nagu öeldud, prooviprojekt, siis üritan esialgu vaid paarisajakrooniseid kasumeid (kuus) teenima hakata. parima edu korral oleks aasta lõpuks käive nigel: 40'000-42'000 krooni.
Seega on tegemist vaid enese lõbuga, mitte mingi perspektiivse raha kokkuajamisvõimalusega ja ei taha lihtsalt selle tõttu väga suuri kulutusi ja paberiajamist teha.

Tänan veelkord!</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 18.01.2002 08:26 <HTML>www.maksumaksjad.ee pakutakse koolituse all Olavi Kärsna kursust 300 kr eest :Tallinn
EML seminariruum, Narva mnt 9a, III korrus
24.01.2002
10.00-16.00
Kursus on spetsiaalselt FIE probleemide kohta, nagu ma aru saan. Peale selle peaks O. Kärsna raamat FIEdele olema raamatukauplustes müügil. Kas ei soovi tutvuda?</HTML>
RE: FIE registreerimine, tema vastutus. - 18.01.2002 11:08 <HTML>Fie lõpetamine ei ole sugugi valutu protsess. Hetkest, mil oled maksuametile teinud vastava avalduse, on nad nagu näljased hundid sinu eelnevate aastate dokumentide kallal ja püüavad esimesel võiamlusel sealt kõik NENDE MEELEST ettevõtlusega mitteseotud kulud välja arvata ja makse juurde kasseerida. Samuti ei tasu Fiena soetada autot, osa majast, nende pealt peab pärast lõpetamist kõik maksud tagasi maksma. Fie tasub olla ainult juhul kui see on plaanis väikeses mahus ja pikaajaliselt.</HTML>

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata