HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
Põhivara ehitamine - 04.11.2020 16:43 Hakkame ehitama päikeseparki. Nüüd kaks küsimust
1. Olen ma õigesti aru saanud, et see pole ei ehitis ega rajatis vaid tootmisseade mis pärast läheb muud masinad ja seadmed alla.
2 Kas materjalid ja teenused kogun ettemaksed põhivara eest või hoopis kapitaliseeritud väljaminekud oma tarbeks põhivara valmistamisel?
Tänud ette kui keegi selgitab.
Re:Põhivara ehitamine - 04.11.2020 18:00 1. Kuna päikesepargi ehituseks on nõutav ehitusluba ja hiljem tuleb taotleda sellele ka kasutusluba, siis ütleks küll, et päikesepark on ehitis - inimtegevuse tulemusel loodud ja aluspinnasega ühendatud või sellele toetuv asi, mille kasutamise otstarve, eesmärk, kasutamise viis või kestvus võimaldab seda eristada teistest asjadest. (Ehitusseadustik § 3).

2. Ostuarved lähevad kuludesse nagu tavaliselt. Perioodi (kuu, aasta) lõpus kogutakse ehituskulud kokku Lõpetamata ehitise kontole, mille korrespondeerivaks kontoks on Kapitaliseeritud väljaminekud oma tarbeks. Ise ehitamise korral arvestatakse välja ja lisatakse juurde ka ehitusega seotud tööjõukulud. Kui ehitis valmis, siis kantakse ehituskulud Lõpetamata ehitise kontolt põhivara kontole.
Re:Põhivara ehitamine - 04.11.2020 18:13 Kas siis kohe ei kanna lõpetamata ehitis kontole? Ja kas olete nõus seletama ka seda kapitaliseerimist ?
Re:Põhivara ehitamine - 05.11.2020 23:03 Mina olen kõik ehitamisega seotud ostusummad kandnud kohe Lõpetamata ehitiste kontole. Pole põhjust neid esmalt kulukontole kanda, sealt pärast välja otsida ja ümber tõsta. Tundub suht mõttetu, kui seda nt igal kuul teha.
Re:Põhivara ehitamine - 06.11.2020 09:26 See on käekirja küsimus, kas kantakse kuludesse ja siis lõpetamata põhivarasse või kohe lõpetamata põhivara kontole.
Oma tarbeks põhivara valmistamisel tuleb põhivara maksumusse arvestada ka tööjõukulud, mis kasumiaruandes peavad kajastuma tööjõu kulude all. Selleks, et kulud jääksid kasumiaruandes omadele kohtadele aga neid saaks arvestada ka põhivaras, on kasumiaruandes rida "oma tarbeks põhivara valmistamine". Sellega vähendatakse kulusid ja kulud liiguvad põhivarasse.

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata