HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
 
Autor Sõnum
Rendikorteri kulud - 12.08.2020 11:25 Ettevõttele kuulub kinnistu, mis on jagatud korteriomanditeks. Üks osa kuulub ettevõttele ja teine ettevõtte omanikule. Ettevõtte korter on antud rendile lühiajaliselt ja kuludelt sisendkäibemaksu ei arvesta. Küsimus kuluarvete kohta. Vee arve on tehtud korteriühistu nimele, mis ei tegutse ja ümber teha pole võimalik. Kuna see on ettevõtlusega seotud kulu, siis sobib see kuludokumendiks? See osa arvest, mis kuulub omaniku korterile, sellele teeks kulude hüvitamise nõude?
Re:Rendikorteri kulud - 12.08.2020 12:51 Mis mõttes korteriühistu ei tegutse, kui majas elatakse, kommunaalteenuste lepingud on sõlmitud ja sellele esitatakse arveid? Saan aru, et korterelamus kuuluvad kõik korterid ühele ettevõttele või selle ettevõtte omanikule. Järelikult on need kaks isikut ka korteriühistu liikmed. Kui korteriomandeid on alla 10, siis ei pea ühistul olema juhatust ja liikmed juhivad ühistut ühiselt. Ühistu kui juriidiline isik on raamatupidamiskohustuslane ja järelikult peavad need liikmed korraldama ka ühistu raamatupidamist.
Vee-ettevõte ei saa muidugi arveid ümber teha, sest tema kliendiks on ühistu. Ühistu peab ise esitama oma liikmetele arveid neile vahendatud teenuste eest. Ühistu nimele tulnud arveid tema juriidilisest isikust liikme raamatupidamises kuludokumendina kajastada ei saa.
Re:Rendikorteri kulud - 12.08.2020 13:33 Kortereid on kaks tükki. Korteriühistu loodi sundkorras ja ettevõtte omanik ühistuga tegeleda ei taha, raamatupidamist pole kunagi tehtud. See üks arve tulebki ainult ühistu nimele.
Re:Rendikorteri kulud - 12.08.2020 19:16 Kui ei taha tegeleda, siis pole midagi teha. Keegi teine ettevõttest omanikule veearveid vahendada ei saa.
Re:Rendikorteri kulud - 12.08.2020 21:12 Kui ettevõte maksab KÜ-le väljastatud arveid, siis ei ole tegemist ettevõtlusega seotud kuluga vaid sellega mitteseotud kuluga ja kuulub vastavalt maksustamisele.
Re:Rendikorteri kulud - 13.08.2020 10:01 Aga kui korteriühistu teeks kulude hüvitamise nõude, et meie ettevõte teeks ülekande otse vee ettevõttele?
Re:Rendikorteri kulud - 13.08.2020 11:49 Kui ettevõte ise ühistu veearve ära maksab, siis peab hoopis ettevõte esitama kulude hüvitamise nõude ühistule, mitte vastupidi, ning ühistu jääks ettevõttele võlgu. Seega peab ühistu ikkagi veekulu oma liikmete vahel ära jagama ja mõlemale arved esitama. Ettevõttele esitatud arve saab võlaga tasaarveldada. Eraisik võib oma arve tasuda ühistule sularahas, kui viimasel pangakontot ei ole ja seda avada ei taheta. Saadud sularaha võib ühistu siis ülejäänud võla katteks ettevõtte kassasse sisse maksta.
Re:Rendikorteri kulud - 18.08.2020 10:26 Aga kui eraisik maksaks veearve ära ja siis esitaks kulude hüvitamise avalduse ettevõttele?

Postita uus teema: "Finantsarvestuse üldfoorum"
nimi:
pealkiri:
boardcode:
 Värv:  Suurus: Sulge kõik tagid
Sõnum:

emotikonid:
B) ;) :) :laugh:
:ohmy: :x :mad: :blink:
:P :( :unsure: :rolleyes:
:y32b4: :lol: :dry: :huh:


emotikonid on lubatud
HTML ei ole lubatud
Sisesta kontrollkood  
* - sinu e-maili lehekljele ei kuvata