HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
FIEdest on saanud sotsiaalsete hĂĽvede netotarbijad PDF Prindi E-maili
reede, 04 veebruar 2005 Allikas: Äripäev
Füüsilisest isikust ettevõtjaid ehk FIEsid on kõigist sotsiaalmaksuga maksustatud väljamaksete saajaist keskeltläbi 10%, kuid nad maksavad kogu laekuvast sotsiaalmaksust vaid 1%. Vähevõitu. Ja pooled FIEd maksavad sotsiaalmaksu vähem kui miinimumpalga saajad. Lausa kurioosne.
Äripäev on sunnitud nentima, et FIEks olemine on paljudele avanud tee maksupettuseks.

Ilmselt õnnestub paljudel FIEdel näidata tulusid vaid sedavõrd, kui palju on ettevõtlusega seotud kulusid. Niisugusel juhul ollakse omadega nullis ja sotsiaal­maksugi makstakse minimaalselt – näiteks selleks, et saada haigekassa kaart.

Tõenäoliselt pole kõikide FIEde põhiline ettevõtlikkus suunatud töisele tegevusele, vaid maksude optimeerimisele, et mitte öelda – maksupettusele. Kui on käepärast head “kuluartiklid”, tekib kiusatus palgatöötaja makstavat tulu- ja töötuskindlustuse maksu optimeerida. Pealegi, FIEna tegutsemine ei takista inimest olemast palgatöötaja ja see võib tulud-kulud veel rohkem sõlme keerata. Maksuametil on tülikas FIEsid kontrollida, kuna aeg ja vaev võivad kasvada suuremaks kui juurdemääratavad maksud.

Vastuargumendina võib väita, et FIE tulu on liiga kõrgelt maksustatud, kuna osaühingu või aktsiaseltsi dividendilt pole sotsiaalmaksu vaja maksta. Ehk mida kõrgem maksumäär, seda väiksemad tegelikud laekumised. Temaatika on olnud päevakorral teiseski versioonis: äriühingute omanikeringi kuuluvad inimesed, kes ka sisuliselt töötavad firmas, ei maksa endale palka, vaid madalamalt maksustatud dividende.

FIEde puhul on probleemiks see, et nad on palgatöötajale lähemal kui osaühingu või aktsiaseltsi omanikud. Pigem võiks FIEt käsitleda kui ettevõtlusega alustavat inimest, kelle siht õnnestumise korral on luua äriühing. Kuid praeguste maksusummade järgi otsustades tundub, et FIEd maadlevad suisa eksistentsiaalsete probleemidega.

On ka erandeid, nt köögiviljakasvataja Ants Paki, suure tööandja ja eduka mahlatootja äri laieneb kõvasti. Samuti on FIE vist ka roosikasvataja Valk. Erinevalt OÜst ja ASist vastutavad FIEd kogu oma varaga ehk riigil on nt maksmata makse kergem kätte saada. Teine vastuargument on asjaolu, et sotsiaalmaksu täna teenitud tuluallikalt peab FIE maksma alles 1. oktoobriks 2006, seega võib olla tegu üksnes maksukohustuse edasinihkumisega. FIEde arv kasvab kiiresti, kuid uustulnukatel polegi kohustust maksta vastavalt tegelikule tulude-kulude vahekorrale. Sel juhul tuleks tänase situatsiooni täpsemaks hindamiseks tulevikutärmin ära oodata. Ent aegsasti ja “sihipäraselt” tegutsedes jääb FIE-le võimalus ettevõtlustulu erikontole tulevasteks investeeringuteks kanda ja riigimaksude maksmise aeg taas nihkub…

Tõsi, sama küsimuse võib esitada ka aktsiaseltsi või osaühingu kohta: millal nende omanikud hakkavad kasumit välja võtma ja sellelt tulumaksu maksma. Ent äriühingud tasuvad täna ikkagi lõviosa sotsiaalmaksust.

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender