HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 tna
0 see ndal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Tööandjate keskliit ründab FIEsid PDF Prindi E-maili
reede, 04 veebruar 2005 Allikas: Äripäev
Tööandjate keskliit ja maksuamet soovitavad haigekassa puudujäägi lappimiseks tõsta minimaalset sotsiaalmaksu kohustust FIEdel, keda peab viilijateks sotsiaalmaksu tasumisel ning liulaskjateks palgatöötajate seljas.
Maksuameti ja tööandjate keskliidu eilse ühisteate andmeil tasub ligi pool 58 500st füüsilisest isikust ettevõtjast (FIE) sotsiaalmaksu vähem kui miinimumpalga saajad. Mullu FIEde tasutud sotsiaalmaksusumma 163,2 miljonit krooni annab ühe protsendi kogu laekunud sotsiaalmaksust. Samas moodustab FIEde hulk kõikide palgatöötajate arvust 10,2%. Tööandjate keskliidu juhi Tarmo Kriisi hinnangul on sotsiaalmaksu tasumise kohustus jäämas liigselt tööandjaile ning haigekassa eelarve puudujäägile katte leidmisel on taas oht, et suurendatakse ettevõtjate makstavat sotsiaalmaksu määra.

“Üks keskmine FIE maksab kuus ravikindlustust kümme korda vähem kui keskmise palga saaja. Fiiendus tähendab maksusoodustuse kasutamist haigekassa lüpsmiseks,” ütles Kriis.

Kriisi sõnul oleks lahenduseks FIEde sundmaksumäära tõstmine. “Kõige radikaalsem oleks siin viia maksumäär Eesti keskmisest palgasummast lähtuvaks. Oleme arvestanud, et vähemalt miljard krooni peaks selle käigus tulema,” märkis ta. Kriis ütles, et tööandjate keskliit asub ses asjas riigi esindajatega läbi rääkima – järgmisel kolmapäeval on kohtumine sotsiaal- ja peaministriga. “Võti asub aga rahandusministeeriumis,” lisas ta.

Äripäeval ei õnnestund eile rahandusministrilt tema hõivatuse tõttu kommentaari saada.


Ettevõtluskonsultant ja FIE­de eestseisja Olavi Kärsna ärritusmaksuameti ja tööandjate seisukohtade peale väga. Foto: Raul Mee
Ettevõtluskonsultant ja FIE­de eestseisja Olavi Kärsna oli eile maksuameti ja tööandjate seisukohtade peale väga ärritunud, nimetades FIEde täiendavat sotsiaalmaksustamist võimatuks. “FIEsid maksustatakse niigi kõige rangemalt,” sõnas ta. “Kui Euroopa Komisjon propageerib iseendale töö andmist ja Ameerikas on FIEd ettevõtetest madalamalt maksustatud, siis Eestis tahetakse FIEd nüüd hoopis kaotada.”

Pärast asjaolude täp­­sustamist avaldas Kärsna arvamust, et süüdi on tööandjate keskliit. “Siin tuleks mitte ainult neile näpuga näidata, vaid ka kere peale anda,” ütles Kärsna. Tema sõnul veenis tööandjate keskliit maksuametit FIEsid ründama põhjendusega, et mõni ehitusettevõte sunnib maksudest kõrvalehoidmiseks töötajaid FIEdeks hakkama.

Kärsna selgitas, et FIEsid ei saa ühte patta panna. Laias laastus pooled neist on ettevõtjad palgatöö kõrvalt ning sel juhul ei tohikski erilist ettevõtlustulu oodata. Põllumajanduses tegutsevad FIEd arvestavad aga makse 45 000 krooni ületanud aastatulult, mis vähendab nende tasutud sotsiaalmaksu.

Pigem on tegemist tendentsiga, kus töötajad vormistavad ennast ümber FIEdeks, tunnetades, et kontrollifoon on selles valdkonnas väike.
Marek Helm, maksuameti peadirektori asetäitja Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Marek Helmi sõnul teeb maksuhaldurile muret ka FIEde arvu kasv, kuna niivõrd suure hulga FIEde maksukohustuse täiendav kontroll nõuaks senisega võrreldes suurt ressursikasvu. Igal aastal registreerib ennast FIEks 10 000–14 000 inimest.

Loe ka:
FIEdest on saanud sotsiaalsete hüvede netotarbijad
Helmi hinnangul pole siin probleemi tundlikes vald­­kondades nagu põllumajandus. “Pigem on tegemist ten­dentsiga, kus töötajad vormistavad ennast ümber FIEdeks, tunnetades, et kontrollifoon on selles valdkonnas väike,” lisas ta. Helm ütles, et FIEde tegevust analüüsides võtab maksuhaldur eeskätt vaatluse alla ümbrikupalkadega seotud valdkonnad nagu ehitus ja teenindus.

Suurtalunikud: ettevõtjaid tuleb kohelda võrdselt
Füüsilisest isikust ettevõtjad Johannes Valk ja Ants Pak ütlesid, et valitsus peaks haigekassa augu jõuga täitmise asemel kaaluma ettevõtjate võrdset kohtlemist.

Kadarbiku talu peremees Ants Pak ütles tööandjate keskliidu plaani kommenteerides: “Mina ei tea, mis hinnaga kapsast saab müüa, välismaistele ravimitootjatele on turg ja hind aga valitsuse poolt kindlustatud.”

Röövelliku sotsiaalmaksustamise tõttu pole FIEdel mõtet kasumit teenida.
Johannes Valk, Laheotsa talu peremees Paki sõnul peaks valitsus loobuma raha raiskamisest. Haigekassa augu täiteks tuleks ravimite hinnad vabaks lasta. Kui ravimeid kalli hinnaga ei osteta, siis tuleks turule odavamad ning esimesedki laseks hinna alla, selgitas ta.

Ametnikel ja poliitikutel tuleks Paki arvates loobuda maksumaksja raha eest ülal peetavatest autodest. “Minister pole karjabrigadir, et autoga sõitma peaks, tal on telefon ja teised kaasaegsed kommunikatsioonivahendid,” selgitas Pak.

Oma piirkonna oluliste tööandjatena ei tohiks FIEde sotsiaalmaksu mingil juhul tõsta. FIEna annab Pak tööd 70 inimesele ja maksab nende eest sotsiaalmaksu. Keskmine netopalk Kadarbiku talus on 5000 krooni kuus. Ettevõtjana Pak ise mullu kasumit ei teeninud: osa saaki ikaldus, teha oli vaja ka investeeringuid.

Laheotsa talu peremees Johannes Valk ütles: “Röövelliku sotsiaalmaksustamise tõttu pole FIEdel mõtet kasumit teenida.” Suurima löögi alla satuvad ta sõnul poole miljoni kroonise aastatuluga FIEd, kes annavad tavaliselt tööd 1–3 inimesele. Nende FIEde kogu tulu maksustatakse sotsiaalmaksuga, samas ettevõtete omanikud dividendidelt sotsiaalmaksu maksma ei pea.

Valk tasus mullu 80 Laheotsa talu töötaja eest 1,7 mln krooni sotsiaalmaksu. Keskmiselt sai iga töötaja kätte 4500 krooni kuus. Enda eest tasus Valk 2772 krooni, nagu nõuab seadus kasumita FIEdelt. Teenitud raha kulus ta sõnul investeeringuteks.

Maksuamet määras patustanud FIE-le keskmiselt 260 000 krooni lisamaksu
Maksu- ja tolliamet kontrollis 2004. aastal 70 FIE majandustegevust.
Maksude määramisega lõppes 21 kontrolli, kokku määrati makse 5,43 miljonit krooni ulatuses, mis teeb 258 000 krooni inimese kohta.
Maksukohustuslase poolt deklaratsioonide parandamisega lõppes 30 kontrolli, deklaratsioone parandati summas 466 058 krooni.
Sel aastal tahab maksuamet kontrollida 100 FIEt ümbrikupalkadega seotud riskantsetes valdkondades, neist olulisim on ameti teatel ehitus.
Allikas: Äripäev, maksuamet

Andres Kärssin
Andres.Karssin@aripaev.ee

Anne Oja
Anne.Oja@aripaev.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Klaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Jrgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender