HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48690)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 tna
0 see ndal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Koduseinad kaitsevad maksuhalduri eest PDF Prindi E-maili
teisipev, 04 jaanuar 2005 Allikas: Äripäev
Kodukontorit ja muid ruume, mis on füüsilisest isikust ettevõtja või äriühingu kasutuses, ei saa maksuhaldur läbi otsima tulla.
Niisuguse kaitse annab põhiseadus, kus sätestatud õigust kodu puutumatusele tuleb tõlgendada avaralt ning laiendada seda ka juriidilistele isikutele ja kodu mõistet ka ametiruumidele, selgitas Advokaadibüroo Teder, Glikman & Partnerid advokaat Tuuve Tiivel.

Inimese elukohta reidi teha ilma tema nõusolekuta me revisjonide ja üksikjuhtumi kontrollide käigus tõesti ei saa.
Ramses Alliksoo, maksu- ja tolliameti kontrollitalituse juhataja Tiiveli sõnul ei tehta siin erandeid ka maksumenetluse toimingutele. Seega ei ole maksuametnikul õigust teha läbiotsimist või võetust ega siseneda eluruumidesse neis elavate isikute tahte vastaselt isegi siis, kui eluruumides toimub isiku majandus- või kutsetegevus, kinnitas Tiivel.

Maksu- ja tolliameti kontrollitalituse juhataja Ramses Alliksoo sõnul korraldatakse suuremal osal juhtudel revisjon etteteatamisega ja dokumendid palutakse tuua maksuhalduri kätte.

Etteteatamata kontrolli füüsilise isiku elukohas saab läbi viia kokkuleppel maksukohustuslasega. “Inimese elukohta reidi teha ilma tema nõusolekuta me revisjonide ja üksikjuhtumi kontrollide käigus tõesti ei saa,” möönis Alliksoo.

Kui inimene keeldub kokkuleppe korras maksuhaldurit oma koju laskmast, võib ametnik vajadusel taotleda läbiotsimisluba ehk pöörduda kohtu poole.

“Iga kontrolli puhul otsustatakse vajalikud meetmed, välistada ei saa ka läbiotsimist, vajadusel kaasatakse politsei,” selgitas Alliksoo, lisades, et loomulikult peab asi olema põhjendatud.

FIE ongi üldjuhul koju registreeritud, aga väga sageli on tal majandustegevuse koht mujal. Alliksoo sõnul huvitab maksuhaldurit just majandustegevuse tegelik ulatus ja koht ning seletused, mis antakse eelnevalt kokku leppimata.

Juhul, kui maksukohustuslane ei luba oma valdustes vaatlust läbi viia, võib maksuhaldur tõendite kogumise eesmärgil teha korralduse dokumentide esitamiseks, mille täitmata jätmisel võib rakendada sunniraha, rääkis Tiivel.

Samuti kui maksukohustuslane ei täida korraldust avada ruumid, võib teda oodata rahatrahv maksuhalduri tegevuse takistamise eest. Pealegi juhul, kui maksuhaldur avastab maksukuriteo tunnused, võib uurija teha läbiotsimise ja võetuse kriminaalmenetluse seadustikus sätestatud eeskirjade kohaselt prokuröri või kohtu määruse alusel.

Kodukontorite puhul on esinenud vaidlusi eelkõige töökoha loomiseks ja ülalpidamiseks vajalike kulutuste maksuõiguslikul käsitlemisel.

Siin tuleb näiteks füüsilisest isikust korteriomaniku poolt oma äriühingule kontori tarbeks toa, mööbli jms üürimisel erisoodustuse tekkimise vältimiseks jälgida seda, et üürimaksed ei ületaks turuhinda, rääkis Tiivel.

Samas kuuluvad need maksed füüsilise isiku maksustatava tulu hulka. Kommunaal- jms kulude kandmisel tuleb rakendada proportsiooni, kui suurt osa kogu korteri üldpinnast kasutatakse ettevõtluseks. Tulu- ja käibemaksustamise aspektist on oluline ka, et kõik kulutused oleksid ettevõtlusega seotud. Maksukohustus võib tekkida näiteks korteri võõrandamisel kolmandale isikule summade lt, mis on äriühing kulutanud kodukontori remondile ja sinna statsionaarselt installeeritud asjadele. Lisaks ei ole kogu korteri, s.o osas, mida eluasemena ei kasutatud, müügist saadud kasu tulumaksust vabastatud.

FIE kodus revisjoni ei tehta
Olavi Kärsna
füüsiliste isikute ettevõtluskonsultant

Käibemaksukohustuslase registreerimise ankeedil on rida “Aadress, kus maksuhaldur võib läbi viia maksukohustuslase revisjoni”. Täitma ei pea seda ainult mitteresidendid, kohalikult füüsilisest isikust ettevõtjalt ei võeta avaldust vastu, kui see rida pole täidetud. Üks kodus töötav ettevõtja tahtis sinna kirjutada kohaliku maksukeskuse aadressi, aga avaldusi vastu võttev ametnik polnud sellega nõus. FIE-l tekib aga kohe õigustatud küsimus: kui ma sinna oma koduse aadressi kirjutan, kas siis võidakse mulle tulla koju revisjoni läbi viima?

Maksukorralduse seaduse § 72 lõike 1 järgi ei ole maksuametnikul õigust siseneda eluruumi selles elavate isikute tahte vastaselt ka juhul, kui seal toimub ettevõtja majandus- või kutsetegevus. Kui ettevõtja töötab kodus, on tal võimalik kõikvõimalikele blankettidele ja avaldustele tegevuskohana kirja panna ainult oma elukoha aadressi.

Rahandusministeeriumi ametnikud on registreerimisblanketi väljatöötamisel ilmselt eeldanud, et käibemaksukohustuslased on nn tõsised tegijad, mida kodus tegutsevad ettevõtjad ei ole. Või mine sa tea. Ükskõik aga, mida blanketi väljatöötamisel mõeldi või mõtlemata jäeti, ei tähenda taolises sundolukorras oma koduse aadressi revideerimiskohaks märkimine kindlasti nõusoleku andmist maksuametnikele oma elukohta sisenemiseks.

Kuna kodus tegutseva FIE ja ka kodus, st eluruumides tegutseva firma revisjon viiakse tegelikult läbi tavaliselt maksukeskuse ruumides, peaks kodus tegutsevatel ettevõtjatel olema õigus märkida blanketile maksurevisjoni läbiviimse kohaks kohaliku maksukeskuse aadress. See vastaks asjade tegelikule sisule.

Merike Lees
Merike.Lees@aripaev.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Klaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Jrgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender