HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 tna
0 see ndal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Muudatused juhatuse liikme elukoha nõude osas PDF Prindi E-maili
esmaspev, 27 detsember 2004 Allikas: IMG Konsultant
Kehtiva äriseadustiku, tulundusühistuseaduse, mittetulundusühingute seaduse ja sihtasutuste seaduse regulatsiooni kohaselt peab vähemalt poolte aktsiaseltsi, osaühingu, tulundusühistu, mittetulundusühingu ja sihtasutuse juhatuse liikmete elukoht olema Eestis.
Seda regulatsiooni ei saa pidada kooskõlas olevaks Euroopa Ühenduse asutamislepingus sätestatud asutamisvabaduse printsiibiga, mis on Eesti suhtes kohaldatav alates 1. maist 2004. Asutamisvabaduse printsiip keelab piirangud, mis kitsendavad EL liikmesriigis elukohta omava isiku asutamisvabadust teise liikmesriigi territooriumil. Keelatud on piirangud, mis takistavad mis tahes liikmesriigi territooriumile asunud teises liikmesriigis elukohta omaval isikul rajada esindusi, filiaale ja tütarettevõtjaid, samuti piirangud, mis takistavad õigust alustada ja jätkata tegutsemist füüsilisest isikust ettevõtjana ning asutada ja juhtida ettevõtjaid, eriti äriühinguid, neil tingimustel, mida oma elanike jaoks sätestab selle riigi õigus, kus niisugune asutamine toimub. Oluline on märkida, et nimetatud piirangud on Euroopa Majanduspiirkonna Lepingu kohaselt keelatud ka Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriikide suhtes (lisaks EL liikmesriikidele Island, Norra ja Liechtenstein).

Eelnimetatud vastuolu kõrvaldamiseks on Riigikogu 16. detsembril 2004 võtnud vastu äriseadustiku, tulundusühistuseaduse, mittetulundusühingute seaduse ja sihtasutuste seaduse muutmise seaduse, millega leevendatakse eelpool nimetatud juriidiliste isikute juhatuse liikmete elukoha osas seatud kitsendusi Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigis või Ðveitsis elukohta omavate isikute suhtes. Uue regulatsiooni kohaselt peab vähemalt poolte eelnimetatud juriidiliste isikute juhatuse liikmete elukoht olema Eestis, mõnes teises Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigis või Ðveitsis. Kolmandates riikides elukohta omavate isikute suhtes jääb kitsendus kehtima.

Muudatus vajab veel väljakuulutamist Presidendi poolt ja avaldamist Riigi Teatajas. Kuna muudatuse jõustumise kuupäeva ei ole eraldi ette nähtud, jõustub see üldises korras 10. päeval pärast Riigi Teatajas avaldamist, seega 2005. aasta jaanuari alguses.

Olavi Jänes
vanemjurist

IMG KONSULTANT AS
Rävala pst 5
10143 TALLINN
Tel 646 2050
Faks 646 1153
www.img.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Klaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Jrgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender