HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 tna
0 see ndal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Ilma käibeta ei ole ka käibemaksu PDF Prindi E-maili
esmaspev, 15 november 2004 Allikas: Äripäev
Kas käibemaksukohuslasest FIE-l on mingeid täiendavaid probleeme tegevuse ja vara firmasse ülekandmisega? Kas üleantava vara pealt tuleb maksta käibemaksu?
Esitatud küsimuse on ilmselt põhjustanud Maksu- ja Tolliameti vastused Raamatupidajate Kogu küsimustele, mida ka ameti internetileheküljelt lugeda võib. Seal on öeldud, et uue käibemaksuseaduse järgi on Maksu- ja Tolliameti arvates mis tahes kauba üleandmine või varalise õiguse üleandmine teisele äriühingule võõrandamine ja käive ka juhul, kui tegemist on mitterahalise sissemaksega. Ei küsides ega vastates pole aga ilmselt silmas peetud FIE ettevõtte üleandmist.

FIE tegevuse ja vara ülekandmine firmasse omandas mõistliku vormi sellest aastast kehtima hakanud muudatusega tulumaksuseaduses. Selles on kirjas, et isiklikku tarbimisse võtmiseks ei loeta ettevõtja ettevõtte hulka kuulunud vara mitterahalise sissemaksena üleandmist äriühingule, kui selle eesmärgiks on ettevõtte tegevuse jätkamine.

Käibemaksuseaduse §-i 4 2. lõike punkt 1 aga ütleb, et käivet ei tekki ettevõtte või selle osa üleandmisest võlaõigusseaduse tähenduses, kui ettevõtet või selle osa kasutatakse üksnes maksustatava käibe teostamiseks. Kui käivet ei tekki, ei pea ka käibemaksu maksma. Selles osas on tulu- ja käibemaksuseaduse mõte sarnane: ettevõtte üleandmine ei tekita probleeme.

Võlaõigusseadus jällegi ei keela ettevõtte üleandmist mitterahalise sissemakse tegemiseks, see reguleerib ühtmoodi igasugust ettevõtte üleandmist. Ka äriseadustik seob ettevõtte üleandmise võlaõigusseaduse sätetega ning ettevõte on defineeritud nii äriseadustikus kui võlaõigusseaduses ühtmoodi: see on ettevõtja tegusemiseks vajalike asjade, õiguste ja kohustuste kogum.

Võlaõigusseadus räägib ettevõtte üleandmisest sõlmitud lepingu alusel ja äriseadustiku järgi tuleb mitterahalise sissemakse üleandmise leping esitada äriregistrile. Nii et kui kõiki neid seadusi koos vaadata, siis ei peaks FIE ettevõtte firmale üleandmisel käibemaksu maksma.

Siin peitub füüsilisest isikust ettevõtjate jaoks aga üks konks – käibemaksuseaduse tingimus „kui ettevõtet või selle osa kasutatakse üksnes maksustatava käibe teostamiseks”. FIE-del on sageli vara osaliselt kasutuses ka isiklikus elus. Loodan, et maksustatava käibe vastandina peeti silmas käibemaksuseaduses sätestatud maksuvaba käivet, mitte ettevõtja isiklikuks eluks kasutamist. Vastasel korral oleks tegemist füüsilisest isikust ettevõtjate diskrimineerimisega.

Lisa kommentaar
Nimi:Klaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Jrgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender