HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Varalise sissemakse hinnaks turuhind PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 16 veebruar 2004 Allikas: Ă„ripäev
FIEna soetatud varaga tehakse mitterahaline sissemakse juba olemasolevasse firmasse. Kui sellise vara väärtus on 0, kas siis tuleb see vara firmasse investeerituna uuesti hinnata turuhinnas ja kuidas see kajastub firma raamatupidamises? Kas sellega suureneb firma osakapital?
Kui vara on olemas ja sellega veel midagi teha annab, ei ole selle väärtus ju null. See, et FIE kassapõhises (tulumaksu)arvestuses kogu ostuhind ostmise aastal kuludesse kantakse, ei tähenda väärtuse puudumist.

Äriseadustikus on öeldud, et mitterahalise sissemakse väärtuse hindamisel tuleb aluseks võtta asja harilik väärtus. Turumajanduse puhul peakski hariliku väärtuse nimi olema turuväärtus – raha, mille eest asja müüa annaks.

Ainus võimalus olemasolevasse firmasse mitterahalist sissemakset teha on suurendada osakapitali. Firmasse paigutatud vara eest saadakse siis suurendamise võrra osakuid. Osakapitali suurendamine peab käima just nii, nagu äriseadustiku 21. peatükk seda ette näeb.

Mitterahalise sissemakse hindamise kord peab olema kirjeldatud firma põhikirjas, seetõttu võib kõigepealt olla vajalik põhikirja muutmine. Siis järgneb osanike koosolek ja otsus osakapitali suurendada või lihtsalt ainuomaniku otsus. Äriregistrile esitatavale avaldusele tuleb lisada ka dokumendid, mis tõendavad mitterahalise sissemakse väärtust ja selle üleandmist. Kui mitterahaliseks sissemakseks on kinnisasi, peab avaldusele lisama väljavõtte kinnistusraamatust.

Kui mitterahalise sissemakse väärtus ületab 40 000 krooni või kui kõik mitterahalised sissemaksed moodustavad kokku üle poole osakapitalist, peab väärtuse hindamist kontrollima audiitor. Audiitori arvamus peab sisaldama mitterahalise sissemakse kirjeldust ning selles tuleb märkida, millist meetodit kasutati mitterahalise sissemakse hindamisel ja kas mitterahalise sissemakse väärtus vastab mitterahalise sissemaksega tasutud osa nimiväärtusele ja ülekursile.

Bilansis läheb vara ise aktivasse ja passivasse tekib selle vastukaaluks osakapitali suurendamine.

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender