HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48685)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
1 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Töötuskindlustus – kas maksukirves juhatuse liikmetele? PDF Prindi E-maili
neljapäev, 20 november 2003 Allikas: IMG Konsultant
Viimasel ajal on ajakirjanduses ilmunud mitmeid artikleid, mis teevad juhatuse liikmeid põhjendamatult rahutuks ning tekitavad küsimusi ka raamatupidajatele. Üheks selliseks probleemiks on töötuskindlustuse maksete tasumine juhatuse liikmele makstud tasult. Nimelt on leitud, et töötuskindlustuse seaduse (RT I 2001, 59, 359; 2002, 111, 663) § 3 lg 2 p 2 ja § 40 lg 1 p 3 vastuolulised.
Töötuskindlustuse näol on tegemist sundkindlustusega - see tähendab, et seadus kehtestab kohustuse tasuda kindlustusmakseid ning riik (või avalik-õiguslik juriidiline isik) võtab endale kindlustusandja kohustused. Maksete tegemisel tekivad kindlustatul teatud õigused kindlustusandja suhtes ning kindlustusmaksete eest vastuhüve saamine on sõltuvuses seaduses sätestatud kindlustusjuhtumi saabumisest. Vastusoorituse nõue ongi see asjaolu, mis eristab makset maksust (maksud ei anna rahasumma tasujale otseselt mingit vastuhüve). Sundkindlustuse eesmärgiks on riskide hajutamine ning töötuskindlustuse eesmärgiks on kindlustatud isikute riskide hajutamine. Töötuskindlustuse seaduse § 3 lg 2 p 2 kohaselt ei ole kindlustatuks juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige (edaspidi ka juhatuse liige) tulumaksuseaduse § 9 tähenduses. Juhatuse liikme õiguslik staatus ei ole erinevalt töötajatest riigi kaitse all ning nad ei vaja töötuskindlustuse seadusega pakutavat riskikindlustus t.

Kui oletada, et äriühingul on juhatuse liikmele makstavalt tasult töötuskindlustuse makse kinnipidamise ja tasumise kohustus vastavalt töötuskindlustuse seaduse §-le 40 lg 1 p 3, siis puudub juhatuse liikmel samas igasugune õigus mistahes hüvitiste saamiseks töötuskindlustuse seaduse alusel (§ 3 lg 2 p 2). Sellest tulenevalt oleks sama seadusega kehtestatud teatud isikutele sundkindlustus, teistele (juhatuse liikmed) aga hoopis maks, kuna juhatuse liikmel puudub õigus nõuda vastusooritust. Selline eristamine ei ole aga kuidagi põhjendatud ning sellist alust ei anna ka töötuskindlustuse seadus. Sundkindlustatud isikuid tuleb võrdselt kohelda ning solidaarsusprintsiipi, millel töötuskindlustus baseerub, ei saa laiendada selliselt, et teatud isikutele pannakse üksnes kindlustusmaksete tasumise kohustus, välistades nad samal ajal solidaarsuse põhimõttel jaotatavate vahendite saamise õigusest. Põhiseaduse §-s 12 sätestatud võrdsusõiguse kohaselt on kõik isikud seaduse ees võrdsed. Põhiõiguste piirang on lubatud vaid juhul, kui selline piirang on demokraatlikus ühiskonnas vajalik ega moonuta põhiõiguse olemust. Praegusel hetkel igasugune mõistuspärane põhjendus põhiõiguse riiveks puudub.

Töötuskindlustuse seaduse paragrahv 40 lg 1 p 3 sätestab töötuskindlustusmakse objektiks tasu, mida makstakse füüsilisele isikule töövõtu-, käsundus- või muu teenuse osutamiseks sõlmitud võlaõigusliku lepingu alusel. Sätte eesmärgiks on välistada juhud, kus sisult tööleping sõlmitakse mõne käsunduslepingu (näiteks töövõtu) vormis. Nimetatud eesmärk on tuletatav tõlgendamise teel töötuskindlustuse seaduse §-s 2 ja §-s 3 sätestatust, mis sisustab töötuskindlustuse mõiste ja annab erandid, millistel juhtudel isikud igal juhul arvatakse kindlustuskaitse alt välja.

Seaduse tõlgendamisel kehtib põhimõte, et õigusnormi tõlgendatakse kooskõlas seaduse mõttega. Töötuskindlustuse seaduse mõtteks ei ole juhatuse liikme tasudelt kogutavate maksete arvel solidaarsuspõhimõttel toimiva kindlustuse finantseerimine vastusooritust andmata. Eeltoodust tulenevalt ei näe IMG Konsultant AS ohtu, et töötuskindlustuse seadust võiks tõlgendada viisil, mis paneks äriühingutele kohustuse juhatuse liikmetele makstavatelt tasudelt töötuskindlustusmakseid tasuda ja kinni pidada.

Egon Talur
jurist-maksukonsultant

Ranno Tingas
jurist-maksukonsultant

IMG KONSULTANT AS
Rävala pst 5
10143 TALLINN
e-mail: img@img.ee
www.img.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender