HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Olavi Kärsna kritiseeris äriseadustiku muudatusi PDF Prindi E-maili
reede, 24 oktoober 2003 Allikas: Äripäev
Ettevõtete omanike ja juhatuse liikmete vastutust karmistavas äriseadustiku eelnõus on sätteid, mis hämmastavad sügavalt ning on vastuolus igasuguse mõistlikkusega, kritiseeris maksukonsultant Olavi Kärsna 30. juuli Äripäevas äriseadustiku muutmise seadust.
Kärsna sõnul tegi äriseadustiku eelnõu lugedes eriti nõutuks just see osa, kus karmistatakse oluliselt osaühingu ja aktsiaseltsi juhatuse ja nõukogu liikmete vastutust.

“Kuidas saab olla võimalik, et juhatuse liige vastutab ühingule tekitatud kahju eest, kui ta tegutses vastavalt oma palkajate korraldusele?” küsis ta. “Siin ei räägita ju seaduserikkumisest, mille puhul ei tohiks sellist korraldust täita. Kui aga kõik on seaduslik, aga äriühingule kahjulik, ja korralduse annavad kas ühingu omanikud ise või nende poolt juhtimise üle järelevalvet tegema palgatud inimesed ehk nõukogu, kuidas saab nende korraldust täitnud juhatuse liige selle eest vastutada? See on vastuolus igasuguse mõistuslikkusega.”

Kärsna tõi välja ka vastuolu sama seaduse paragrahviga, mis ütleb, et juhatuse liikmed on aktsiaseltsi nimel tehingute tegemisel kohustatud aktsiaseltsi suhtes järgima põhikirjas ette nähtud või üldkoosoleku, nõukogu või juhatuse kehtestatud piiranguid. “Peab jälgima ja siis vastutab!”

Kavandatavad äriseadustiku muudatused kohustavad muu hulgas ettevõtete omanikke hüvitama võlausaldajate nõudeid osaliselt ka oma isiklikust varast, trotsides maailmas üldlevinud piiratud vastutuse põhimõtet. “Õigusemõistmise põhialus peaks olema, et teo eest vastutab selle tegija,” kommenteeris Kärsna. “Kurb, et Eestis üritatakse jälle maailma pea peale pöörata,” lausus Kärsna.

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender