HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Pankrotihaldurid süüdistavad firmade probleemides audiitoreid PDF Prindi E-maili
teisipäev, 17 juuni 2003 Allikas: Äripäev
Nii pankrotihaldurid kui firmade omanikud süüdistavad viimasel aastal üha sagedamini audiitoreid ettevõtete finantsraskustesse sattumises.

Audiitorite koja tegevjuhi Urve Kipperi sõnul on kolm vaidlust juba kohtusse jõudnud. «Need kolm kohtuasja, mille puhul on kahes hagejaks pankrotihaldurid ja ühel ettevõtte ostja, on esimesed, mis Eestis audiitorite vastu algatatud,» ütles Kipper Postimehele.

Süüdistajad leiavad, et audiitorite nõrk raamatupidamise kontroll on üheks põhjuseks, miks ettevõtted raskustesse sattusid. Kuna kohtuvaidlused on alles pooleli, ei saa Kipperi kinnitusel veel väita, et audiitorid on oma tööd hooletult teinud. «Pankrotihaldurid haistavad tänu sellele, et audiitorid on kindlustatud, kerget võimalust neilt kahjutasu nõuda,» ütles Kipper.

Kipperi sõnul süüdistatakse audiitoreid enamasti varade ja kohustuste puudulikus hindamises. «Eriti tekitab probleeme mitterahaliste sissemaksete nagu hoone või mõne tootmisseade erinev hindamine,» ütles Kipper. «Tülid tulevad aga ikka siis, kui ettevõttel raha lõppeb.»

Näiteks süüdistatakse Tallinna linnakohtus OÜ Ridame audiitorit mitterahalise sissemakse hindamisel tehtud vigades. Pankrotihaldur Peeter Sepperi sõnul pole hagi aluseks mitte lootus audiitori kindlustusrahast pankrotivara suurendada, vaid tegematajätmised. «Kaebasime kohtusse peale audiitori ka kaks juhatuse liiget,» ütles Sepper. «Hagi suurus ulatub kolme ja poole miljoni kroonini ning vastutama peaksid kõik kolm osalist solidaarselt,» lisas ta.

Eesti taasiseseisvumisaja esimese pankrotihalduri Tiina Mitti sõnul kiputakse audiitoreid tihtipeale ka alusetult süüdistama. «Audiitor teeb otsused ja ettepanekud talle esitatud andmete põhjal,» ütles Mitt. «Kas andmed ka tegelikkusele vastavad, ei ole audiitoril enamasti võimalik kontrollida,» rääkis ta. Mitti hinnangul tuleb töös vigu ette nii audiitoritel kui pankrotihalduritel.


Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender