HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 tna
1 see ndal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Kodukulud jaotuvad ettevõtluse ja isikliku elu vahel PDF Prindi E-maili
kolmapev, 12 mrts 2003 Allikas: Äripäev
Töökohast rääkides tuleb meeles pidada kõike seda, mida töötervishoiu ja tööohutuse seadus (TTS) käsib tööandjal töötajate töökoha sisustamisel teha. Selle seaduse nõuete täitmine on tööandja jaoks maksuvaba, st kõik need kulud saab ta kanda oma ettevõtluse kuludesse.
Ka füüsilisest isikust ettevõtja, kellele kodu on osa ööpäevast töökohaks, peaks saama oma tuluteenimisega seoses põhimõtteliselt samu asju kuludesse kanda nagu tööandjafirmagi.

Firmades (tööandja sünonüüm) on tööruum ainult töö tegemiseks, väljaspool tööaega seal ei elata. Seepärast on kõik tööruumidega seotud kulutused sajaprotsendiliselt ettevõtlusega seotud. Kodus töötades aga on osa korterist paratamatult seotud töövälise, nn isikliku eluga ka siis, kui korteris üksainus inimene elab ja töötab. Seega jaguneb suurem osa kodu haldamise kulusid ettevõtluse ja isikliku elu vahel.

Maksuametid armastavad koduse pinna ettevõtluses kasutamise näitena tuua olukorda, kus üht tuba majast või korterist kasutatakse ainult ettevõtluse jaoks, ja leiavad ettevõtlusega seotud pinna osa selle toa pinna ja kogu maja/korteri pinna suhtena. Nii võiks arutleda Katuse-Karlssoni ettevõtluse üle. Tavaline inimene, kellel ei ole kõhu peal propellerit, peab aga väga tõenäoliselt ettevõtlusega seoses mingil määral esikut kasutama, et ettevõtlustulu teenimiseks sisse-välja käia. See aga tähendab, et ka osa esikust on mõnda aega seotud ettevõtlusega.

Kui töölaud on elu- või magamistoa nurgas, siis on ettevõtlusega seotud rohkem pinda, kui ainult laua jagu. Tuleb kõndida riiuli juurde dokumente võtma, vahel on tulu teenimise ajal vaja tualetti minna ning ilmselt tuleb minna esikusse, et kodust klientide või koostööpartnerite juurde pääseda. Rääkimata sellest, kui kliendid koju tulevad.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses räägitakse ka tööolmest – otseselt töö tegemise ruumidele lisaks peab töötajatel olema kasutada ka pesemis-, tualett- ja puhkeruumid ning einestamisruumid. Kodukontorist rääkides ei maksa praegu Eestis ilmselt elutoa kui omaenda ettevõtlusega seotud puhkeruumi peale mõelda. Teine asi, kui tegevusala on selline, et kodus käivad kliendid (ka koostööpartnerid, aga seda juhtub ilmselt palju harvem), keda tuleb korralikult diivanile istutada ja kohvi pakkudes “moosida”.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse alusel välja antud valitsuse määrus nr. 402 1999. aastast nõuab, et töökohas oleks ka tualett, kus peab olema võimalik käsi pesta ja kuivatada. Kodukontori puhul ei ole ilmselt tegemist sedavõrd määriva või füüsiliselt raske tööga, et oleks vaja ennast üleni pesta. Seega vanni või duðinurga pind ei ole ettevõtlusega enamasti üldse seotud. Kui tegelete aga võrkturundusega ja presenteerite vannitoas klientidele vanniveevahusteid või vannisoola, on loomulikult teine olukord.

Sama määruse järgi peab töökohas olema tagatud puhas joogivesi ja ühekordsed või pestavad jooginõud – ja seda kõigile töötajatele, nii valgekraedele kui füüsilise töö tegijatele. Seega on osa kodusest veetarbimisest kodukontoris töötajale ettevõtluse kulu.

TTSist tulenevalt võiks ettevõtlusega seotud olla ka osake köögist. Esiteks ei pea töökohal garanteeritud puhast joogivett jooma (ja jooginõud hoidma) tualetis, ja teiseks on firmades einestamisruumid, nagu seadus seda ette näeb, ning keegi ei ürita tõestada, et nende pind pole firma ettevõtlusega seotud. Kui tegevusala on selline, et kodus käivad kliendid ja koostööpartnerid, kellele on vaja kohvi pakkuda, siis – kohvimasin asub ju enamasti köögis.

Üks FIEst majanduskonsultant oli kandnud kuludesse kolm aastal järjest igal aastal kuludesse ühe kohvimasina ostuhinna ja ikka sajaprotsendiliselt. Nii Maksuamet kui kohtud leidsid, et üks masin kolme aasta jooksul oleks mõistlik, masin aasta kohta on aga selgelt liiast.

Kodu pinna kulude mõttes ettevõtluse ja isikliku vahel jagamine peab arvestama ka seda, mida tulu teenimiseks tehakse. Kui korteris elab kolmeliikmeline perekond, aga päevas käib seal kümmekond klienti (perearstidel näiteks), siis amortiseerub korter töisel tulu teenimise ajal palju intensiivsemalt kui siis, kui ema-isa ja lapseke seal niisama elavad. Aga kõik sõltub tegelikest asjaoludest ja peab olema tõestatav.

Lisa kommentaar
Nimi:Klaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Jrgmine >
Koolituste kalender
Mrts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender