HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Füüsilisest isikust ettevõtja võib tegutseda ka üksnes hooajaliselt PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 03 juuni 2002 Allikas: Äripäev
Registreerimiskohustus
Enne tegevuse alustamist on end elu-, asu- või tegevuskohajärgses maksuameti (MA) kohalikus asutuses kohustatud registreerima:
juriidiline isik, keda ei kanta äriregistrisse, mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse või Eesti kirikute, koguduste ja koguduste liitude registrisse;
riigi-, valla- või linnaasutus, keda ei kanta riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuste riiklikusse registrisse;
füüsilisest isikust ettevõtja, keda ei kanta äriregistrisse;
välismaa juriidiline isik, juriidilise isiku staatust mitteomav isikute ühendus või varakogum, mis alustab Eestis majandustegevust püsiva tegevuskoha kaudu, mida ei ole filiaalina kantud äriregistrisse.

Registreerimise kohta väljastab MA kohalik asutus tõendi.

Juriidilise isiku või asutuse registreerimine
Juriidiline isik või asutus, kes kuulub registreerimisele, esitab asukohajärgsele MA kohalikule asutusele registreerimisavalduse, milles märgitakse:

isiku või asutuse nimi ja aadress;
isiku või asutuse juhtorgani liikmete ees- ja perekonnanimi, isikukood (isikukoodi puudumisel sünnikuupäev, -kuu ja -aasta) ja elukoht.

Avaldusele lisatakse juriidilise isiku põhikirja, ühingulepingu vm juriidilise isiku tegevust reguleeriva õigusakti ärakiri. Avalik- õiguslik juriidiline isik näitab avalduses viite oma tegevuse aluseks oleva seaduse avaldamiskohale. Riigi-, valla- või linnaasutus lisab oma põhimääruse või muu asutuse tegevust reguleeriva õigusakti ärakirja.

Füüsilisest isikust ettevõtja registreerimine
Füüsilisest isikust ettevõtja, keda ei kanta äriregistrisse, esitab registreerimiseks elu- või tegevuskohajärgsele MA kohalikule asutusele avalduse, milles märgitakse:


ettevõtja ees- ja perekonnanimi;
isikukood;
elukoht;
tegevusala;
tegevuskoht või tegevuskohad.

Hooajaliselt või ajutiselt ettevõtlusega tegelemise korral on füüsilisest isikust ettevõtjal õigus märkida avalduses ettevõtlusega tegelemise algus- ja lõppkuupäev. Sellisel juhul loetakse isik maksustamise seisukohast füüsilisest isikust ettevõtjaks üksnes avalduses märgitud ajavahemikus.

Maksuseaduses sätestatud kohustused laienevad ka füüsilisest isikust ettevõtjale, kes on jätnud ennast maksuametis registreerimata.

Oluline on, et kui maksuseaduses ei ole sätestatud teisiti, laienevad maksuseaduses sätestatud õigused nimetatud isikule alles alates tema kandmisest maksukohustuslaste registrisse.

Mitteresidendist tööandja registreerimine
Mitteresidendist tööandjal, sh välisesindusel, muul välisriigi asutusel, rahvusvahelisel organisatsioonil või selle esindusel, kellel ei ole Eesti seadustest tulenevat registreerimiskohustust, on õigus ennast registreerida maksukohustuslaste registris.

Registreerimine võimaldab palgata Eestis töötajaid ja nende maksukohustuse täitmist kindlustada. Registreerimiseks esitatakse avaldus, kuhu on märgitud:

mitteresidendist tööandja nimi;
tööandja postiaadress asukohamaal juhul, kui see on olemas;
tööandja postiaadress Eestis juhul, kui see on olemas;
tööandjat esindava isiku nimi ja postiaadress;
tööandja või tööandja poolt volitatud isiku allkiri.

Avaldusele lisatakse mitteresidendist tööandja põhikirja ärakiri juhul, kui see on olemas.

Samuti esitatakse tööandjat esindava isiku volitusi tõendav dokument ning eelnimetatud isiku notariaalselt kinnitatud või maksuhalduri poolt ametlikult kinnitatud allkirjanäidis.

Allikas: Jüri Kalda, Deloitte & Touche’i maksuosakond, 1. juulist 2002 kehtima hakkav maksukorralduse seadus ja tsiviilseadustiku üldosa seadus.

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender