HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂŒsitlus | Foorum
MenĂŒĂŒ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Tippametnikul kaks salaametit lisaks PDF Prindi E-maili
kolmapäev, 13 detsember 2000
Eesti raamatupidajate teejuhti Rita Ilissoni Ă€hvardab EV Raamatupidamise Toimkonna esinaise auvÀÀrsest ametist tagandamine, sest enamik tema tööajast kulub isikliku konsultatsioonifirma ohjamiseks ning mainekas audiitorettevĂ”ttes Deloitte & Touche kĂ”rge ameti pidamiseks.“Te olete helistanud Eesti Vabariigi Raamatupidamise Toimkonda. Palun jĂ€tke teade pĂ€rast helisignaali,” kostub juba mitmendat pĂ€eva rahandusministeeriumi allasutuse telefoninumbrilt nii eesti kui ka inglise keeles. LĂ”kke tĂ€naval resideeruva toimkonna uks on lukus ning turvamehe sĂ”nul sinna minna ei saa.

Firmade raamatupidajad teavad rÀÀkida, et toimkonna liikmetega, kelle ĂŒlesandeks on teha valitsusele ettepanekuid raamatupidamisalaste aktide tegemiseks vĂ”i muutmiseks, on vĂ”imatu ĂŒhendust saada.

Aastaid tagasi Rootsist Eestisse raamatupidamist reformima tulnud Rita Ilisson on ametiasutust juhtinud juba mitu aastat ning karismaatilise juhina saanud paljude raamatupidajate iidoliks. 1998. aastal asutas ta koos praeguse elukaaslase Ilkka HeikkilĂ€ga majandusalaseid kursusi korraldava erafirma OÜ NĂ”u ning registreeris selle oma koju ÕismĂ€e kortermaja aadressile. Lisaks seminaride korraldamisele annab 94 000kroonise osakapitaliga ettevĂ”te konsultatsioone ning ĂŒllitab Ilissoni autorlusega perioodilist vĂ€ljaannet “Hea raamatupidamistava”, mis sisaldab toimkonna otsuseid koos kommentaaridega.

Ligi 800 krooni maksva raamatu on trĂŒkkinud rahandusministeeriumi majas tegutsev OÜ TrĂŒkikelder, mis on registreeritud LasnamĂ€ele KĂ€rberi tĂ€naval asuvasse kortermajja. TrĂŒkikoda tĂ€itis enne samas majas ruume rentiva RASi Andmevara paljunduskeskuse ĂŒlesannet.

Kuigi OÜ NĂ”u kĂ€ive kahanes möödunud aastal kaks korda, on Ilisson suutnud ettevĂ”tte kasumit samal ajal kasvatada ligi kaks korda.

“Tema seminarid on alati vĂ€ga pĂ”nevad ja paljude nĂ€idetega,” rÀÀgivad vaimustunud raamatupidajad.

OÜ NĂ”u hiljuti avatud veebilehel kutsub firma raamatupidajaid kuulama Rita Ilissoni loenguid jaanuaris kahel pĂ€eval. OsavĂ”tumaks kĂŒĂŒnib 3500 kroonini.

Lisaks jĂ”uab Ilisson töötada ka Eesti suuruselt kolmanda audiitorettevĂ”tte Deloitte & Touche raamatupidamise tehnilise direktorina, nĂ€itab ĂŒhele auditeeritavale munitsipaalettevĂ”ttele tutvumiseks saadetud audiitorfirma töötajate nimekiri. Sama audiitorfirma nime all esineb Ilisson sageli raamatupidamiskoolitustel ning konsulteerib riigiasutusi. Deloitte & Touche’i kliendid on nĂ€iteks Tallinna Vesi, Eesti Pank, Hansapank, ASA Kindlustus, Ühispank. Deloitte & Touche esindaja ei soostunud ĂŒtlema, millist ametit Ilisson ettevĂ”ttes peab.

Möödunud aastal eraldas linnavalitsus oma reservfondist rahvusvahelise tuntusega firmale 198 000 krooni LasnamÀe ja Pirita linnaosa valitsuse, kommunaalameti ning transpordiameti raamatupidamise aruannete auditeerimiseks, mis on just tÀpselt paari tuhande krooni vÔrra vÀiksem summast, mis nÔuaks riigihanke konkursi korraldamist.

Praegu Ameerikas viibiv Rita Ilisson tunnistas möödunud nĂ€dalal ÄripĂ€evale, et töötamine erasektoris toimkonna kĂ”rvalt on vĂ€ltimatu. “Toimkonna liikmetele makstav palk on 1200 krooni kuus,” rÀÀkis Ilisson.

Toimkonna kuue liikme palga mÀÀrab aga toimkonna esimees ise, lĂ€htudes riigieelarves eraldatud summast. Sellel aastal eraldas riik toimkonnale 1,4 miljonit krooni, millest töötasud ilma sotsiaalmaksuta moodustavad pea poole. Peale valitsuse mÀÀrusega kinnitatud toimkonna kuue liikme töötab seal rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urmi sĂ”nul ka 4–5 palgalist ametnikku, kelle töölevĂ”tmise otsustab Ilisson isiklikult. Rahandusministri mÀÀrusega on Ilissoni palk 8110 krooni ning lisatasu 1400 krooni.

Avaliku teenistuse seaduse jĂ€rgi ei tohi riigiametnik olla seotud ĂŒhegi eraettevĂ”ttega. Erandjuhul lubab seadus osalust erasektoris, kui ametnikul on otsese ĂŒlemuse luba.

Rita Ilisson ei pea erafirma omamist riigitöö kĂ”rval ebaeetiliseks. Ta kinnitas, et osa OÜ NĂ”u seminare puudutab raamatupidamist, kuid neil kĂ€sitletakse ka nĂ€iteks finantsjuhtimist, millel ei ole raamatupidamistoimkonna tööga midagi pistmist.

Alar Urmi sĂ”nul teeb see aga sama vĂ€lja, kui maksuameti peadirektor asutaks maksukonsultatsioonifirma. Rahandusministeeriumi nĂ”uniku Daniel Vaariku sĂ”nul pole kantsleri alluvuses töötav Ilisson mingit kokkulepet sĂ”lminud ega saanud luba erasektoris tegutseda. Kantsler Aare JĂ€rvan tegi juba kevadel Ilissonile arupĂ€rimise ajakirjanduses avaldatu pĂ”hjal, kuid pole senini vastust saanud. “Ma nĂ€en siin tĂ€ielikult vĂ”imalust huvide konfliktiks, sest Ilisson on erasektoris töötades seadust rikkunud,” on kantsleri seisukoht. “KĂ”igepealt tahaksin ma siiski Ilissoni endaga rÀÀkida ning saada temalt kinnitust vĂ€idetule.”

1999. aastani rahandusministri ametit pidanud Mart Opmann ĂŒtles eelmisel nĂ€dalal, et juba tema ajal tehti Ilissonile ettekirjutus, kuid tulutult.

Finantsteenuste osakonna juhataja Veiko Tali sĂ”nul ei rahulda raamatupidamistoimkonna staatus juba pikemat aega rahandusministeeriumi. “Olukord peaks selginema enne 2001. aasta aprilli, mil valitakse uus toimkonna koosseis.”

Rahandusministeeriumi asekantsleri kt Enn Teimann ĂŒtleb, et Ilissonil on kahtlemata suuri teeneid raamatupidamise uue sĂŒsteemi loomisel Eestis. “Erafirmadest olen kuulnud ja see on taunitav, kuid ootame ikkagi oma arupĂ€rimisele vastust Ilissonilt,” lisas ta.



Inge Rumessen
ÄripĂ€ev

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender