HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
FIE kaotab haigena sissetulekus PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 15 aprill 2002 Allikas: Ă„ripäev
Füüsilisest isikust ettevõtjad saavad suure osa oma tuludest kanda kuludesse, seetõttu kahaneb nende tasutav sotsiaalmaks, mis teeb väikeseks aga haiguspäevade eest hüvitatava summa.
Seadusest tulenevalt on füüsilisest isikust ettevõtjal (FIE) võimalus tööga seotud väljaminekud maksusoodustustega kuludesse kanda, selle osa pealt ei pea tasuma ka sotsiaalmaksu. Ent just sotsiaalmaksu suurusest sõltub, kui palju saab isik haiguspäevade eest raha, seega saab haigestunud FIE tihtipeale vähem haigusraha kui tema töölepinguga tööle vormistatud kolleeg, ehkki tööülesannete täitmise kulud on mõlemal sama suured.

Sihtgrupi puudumise ning teistsuguste prioriteetide tõttu ei paku ka kindlustusseltsid võimalust FIE-l enda haiguspäevi täiendavalt kindlustada.

FIEdena töötavad näiteks paljud kinnisvaramaaklerid. Uus Maa maakler Siim Mesila ütleb, et kui kindlustusseltsid tooks sellise toote turule, siis tema oleks enda haiguspäevade lisakindlustamisest huvitatud. “Kui ma haigevoodisse jään, siis tuleb kõva häving, sest meie tööga on nii, et kui ei sebi ringi, siis raha peale ei tule ka,” räägib Mesila, kes enda sõnul maksab sotsiaalmaksu rohkem kui pooltelt tuludelt, ent siiski jääks haigekassalt saadav päevaraha märksa väiksemaks kui tegelikud tulud tervena tööl olles. “Mina oleks nõus maksma ehk 300 krooni kuus,” hindab Mesila võimalikke kulusid.

Eesti Ühispanga elukindlustuse marketingi divisjoni direktor Aira Tammemäe ütleb, et arvatavasti sellist kindlustust, mille puhul iga külmetushaiguse eest raha makstakse, turule ei tooda. Küll aga peab ta võimalikuks, et kunagi luuakse kindlustus, kus haigused piiritletakse ning tõsisemate tõbede korral makstakse ka hüvitist. “Euroopa kogemus näitab aga, et seda ei vajata ega osteta palju,” sõnab ta.

Praegu töötatakse Tammemäe sõnul sellise kindlustustoote kallal, kus inimene saab kindlustada riikliku kindlustusega kaitsmata asjade vastu – näiteks hambaravi, järjekorravälised operatsioonid, ka esimesed haiguspäevad.

Seesam Elukindlustuse juhatuse esimees Taivo Saar ütleb, et teoreetiliselt saab kõike kindlustada. “Aga eraldi tootel, mis maksaks ainult hüvitist, pole mõtet,” lausub ta. Eraravikindlustuse terviklahendus kätkeks endas näiteks ravikulude hüvitamist, paremaid arste, paremaid palateid. Sinna võib lisanduda ka haiguspäevade eest hüvitise maksmine. Saar ütles, et igal juhul peaks panema rangelt paika, milliste juhtumite puhul on tegu haigekassa pärusmaaga ning millal oleks ennast erafirmas kindlustanud isikul võimalus hakata kasutama sellest tingitud lisahüvesid.

Praegu saab end kindlustusseltsides kindlustada õnnetusjuhtumite ning raskete haiguste (vähk, südame-veresoonkonnahaigused) vastu.

Peep Sooman

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender