HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Arthur Andersen laguneb PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 25 märts 2002 Allikas: Ă„ripäev
Audiitorfirma Arthur Andersen seis halveneb kiirenevas tempos, varjutades maailma esiviiskusse kuuluva firma väljavaateid iseseisva audiitorina püsima jääda.
Reedel USA endise keskpanga juhi Paul Volckeri esitatud plaan firma päästmiseks, mis oli USA ettevõtlusajaloo suurima pankroti teinud Enroni audiitor, võib olla viimane ðanss, ehkki nädalavahetusel USA meedias antud hinnangud optimistlikult ei kõla.

Pakilisust lisab firma lagunemine ja klientide pagemine, mis sai uut hoogu pärast 14. märtsil esmakordselt suure audiitorfirma vastu esitatud kriminaalsüüdistust.

Volcker, kelle Andersen palus läinud kuul firma mainet taastama, pakkus välja lahenduse, mille järgi Andersen keskenduks edaspidi ainult auditeerimisele. Volcker tahab välja vahetada firma juhatuse ning luua tippspetsialistidest järelevalvenõukogu, mida hakkaks juhtima Volcker ise. Plaani õnnestumise tingimus on, et USA justiitsministeerium loobub Anderseni vastu esitatud kriminaalsüüdistusest, määratakse kindlaks Anderseni vastu Enroni pankrotiga seotud kahjunõuete lagi, ning valdav enamik ehk “kriitiline hulk” Anderseni partnereid USAs annab nõusoleku firmasse edasi jääda.

Anderseni juhtkond nimetas plaani “konstruktiivseks” ning avaldas lootust, et justiitsministeerium teeb “otsuse, mis vastab kapitaliturgude parimatele huvidele”. Ministeerium lasi teatada, et reformidest üksi ei piisa ning et firmal tuleb kanda täit vastutust oma tegude eest. Ajaleht New York Times tõlgendas seda kui seisukohta, et kokkulepet ei tule enne, kui Andersen on kuriteo omaks võtnud. Pretsedenditu süüdistuse tingis Anderseni minevik, kus varemgi on ette tulnud vigasid, mis on investoritele maksma läinud kümneid või isegi sadu miljoneid dollareid.

Enroni puhul süüdistab ministeerium Anderseni õigusemõistmise takistamises, kuna firma hävitas massiliselt – ise Enroni probleemidest teades – firma auditeerimisega seotud dokumente. Andersen end läinud nädalal kohtus süüdi ei tunnistanud ning peab valeks kogu firma hukutamist ühe haru eksimuse eest.

Andersenile soodsalt määrati kohtuprotsess juba 6. maile, mis on nn valgekraede kuritegude puhul tavatult lühike ettevalmistusaeg. Anderseni eesmärk on saada lahend võimalikult kiiresti, sest teadmatus tuleviku suhtes kiirendab firma lagunemist.

2001. aastal oli Andersenil USAs 2300 börsiettevõttest klienti ehk 17% koguarvust. Jaanuarist on Anderseni hüljanud ligi 70 klienti, sealhulgas mitu olulist suurklienti, nagu farmaatsiakontsern Merck, Delta Air Lines, FedEx ja Freddie Mac.

Läinud reedel ütles Andersenile üles pooltosinat klienti, sealhulgas Waste Management Inc ja The Chicago Mercantile Exchange (maailma suuruselt teine futuuride börs).

Läinud nädalal jätkusid ka Anderseni välismaiste harude kõnelused tegevuse liitmiseks teiste “suure viie” firmadega. Algselt pidi Anderseni tegevuse väljaspool USAd üle võtma KPMG, kuid mitmed harud eelistasid minna oma teed. Nii ühineb Anderseni Uus-Meremaa haru Ernst & Youngiga ning Hiina ja Hongkong PricewaterhouseCoopersiga. Viimane oli omakorda löök KPMG-le – Hiina turg on suurima potentsiaaliga ning Hongkongis olnuks KPMG ja Anderseni ühendfirma auditeerida 14 Hangsengi indeksi 33 firmast. Veel on teada, et Andersen Venemaal ühineb samuti Ernst & Youngiga ning Kanada peab kõnelusi KPMGga. Anderseni nimi ilmselt kaob.

Rahulolematus kasvab ka Anderseni 1700 USA partneri hulgas, keda praegu takistab lahkumast lepinguklausel, mis ei luba tööle minna konkurentide juurde. Kasvab surve selle punkti annulleerimiseks.

Sirje Rank

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender