HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂŒsitlus | Foorum
MenĂŒĂŒ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
1 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Eestil on oma Enronid PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 04 märts 2002 Allikas: ÄripĂ€ev
Mida arvata, kui tuntud audiitorfirma Art-hur Andersen jĂ€i pĂ€rast valeandmete kinnitamist USA uurimisorganite pihtide vahele ja peab nĂŒĂŒd aru andma, aga samalaadse asjaga vahele jÀÀnud Pro Kapitali audiitorite KPMG Estonia ja Deloitte & Touche’iga pole midagi juhtunud.

Mida muud, kui et Eesti on selline koht, kus ei kehti enamik reegleid, mis on loomulikud arenenud riikides. Et Eesti on ĂŒhes reas Valgevene, Ukraina, Albaania ja Venemaaga, kus erinevad petuskeemid on sage nĂ€htus ja nende korraldajad omavad priskeid arveid Ðveitsi pankades. Ja siin ei aita Eestit isegi Estlandiks ĂŒmber nimetamine.
Valeandmete esitamise eest peaksid vastutama audiitorid
PĂ€rast Pro Kapitali jamade ilmsikstulekut ĂŒtles Tallinn Börsi juht Gert Tiivas, et just audiitorid on vastutavad valeandmete esitamise eest. See oli nii USA suure energiavahendusfirma Enroni puhul, kus vĂ”lausaldajad ja vĂ€ikeaktsionĂ€rid lĂ€ksid kohe firma audiitorite kallale. Enamik audiitoritest kaotas töökoha ja lisaks peavad nii audiitorid kui ka neid koondanud firma maksma hĂŒvitisi. Enroni audiitorid annavad juba aru kohtus ja parlamendikomisjonide ees.

Eestis jĂ€i Pro Kapital valeandmete esitamisega vahele möödunud aasta suvel, mitu kuud enne Enroni skandaali. TĂ€naseni pole olnud kuulda, et ĂŒkski uurimisasutus oleks mĂ”ne audiitori kohtusse saatnud.

Finantsinspektsioon, mis hĂ”lmab endas ka endise vÀÀrtpaberiinspektsiooni, pole tĂ€naseni suutnud vĂ€lja tulla sĂŒĂŒdistusega Pro Kapitali juhtkonna vastu, mis aitas Ernesto Preatoniga seotud firmadel vĂ€ikeaktsionĂ€ride tagant minema viia sadu miljoneid kroone. RÀÀkimata sellest, et karistada audiitoreid, kes kinnitasid aastaaruanded, kus polnud sĂ”nagi vĂ€ikeaktsionĂ€ride huve kahjustavatest lepetest.

Audiitorid ise ajakirjanikele oma tegevust ei kommenteeri. Nii nĂ€iteks ĂŒtles Pro Kapitali audiitor aastatel 1998 ja 1999, KPMG Estonia endine juht Andres Root, et teda seob Pro Kapitaliga konfidentsiaalsuse leping. Sama ĂŒtles jĂ€rgmine audiitor, Villu Vaino firmast Deloitte & Touche.

Mitu sellist Enronit on Eestis veel? VÔib arvata, et neid on mitmeid.

Hansapangal ja Pro Kapitalil samad audiitorid
Äsja avalikustas Eesti Ekspress, et Tallinna Kaubamaja juures on avatud kontsernikonto, mille kaudu suurosanik JĂŒri KĂ€o ja teised kasutavad firma arvet kui oma isiklikku rahakotti. Kontsernikonto kaubamaja aastaaruannetes ei kajastu.

Kus olid audiitorite silmad, kes peaksid kÔiki tehinguid tÀhelepanelikult jÀlgima? Kaubamaja audiitorid on Urmas Kaarlep ja Hanno Lindpere firmast Pricewaterhouse Coopers.

Kui selliste juhtumite puhul sĂŒĂŒdlasi ei karistata, juhtub neid veel ja veel. Mida nĂ€iteks arvata, kui mĂ”ni pettus tuleb vĂ€lja Hansapangast? See on uskumatu, tĂ€hendaks lööki kogu Eesti Ă€rikeskkonna usaldusvÀÀrsusele, tooks kolinal alla Tallinna börsi ja ei tea mida kĂ”ike veel. Ent kes oleks uskunud, et Pro Kapitali vĂ”i kaubamaja juhid ja audiitorid andmeid varjavad.

Äri tĂ€hendab raha ja raha nimel on inimene valmis kĂ”igeks. Nii tuli vĂ€lja, et tuntud juhtimisguru, rootslane Percy Barnevik on endale alusetult miljarditesse kroonidesse ulatuva pensioni mÀÀranud, mida energiafirma ABB omanikud nĂŒĂŒd tagasi kĂŒsivad. Barnevik oli enne seda skandaali maailma tuntumaid ja lugupeetumaid tippjuhte.

Hansapanga audiitor on Deloitte & Touche, sama firma, kes kinnitas Pro Kapitali aruanded. Kui Deloitte jÀttis kahe silma vahele osa Pro Kapitali tehinguid, mis siis vÀlistab vÔimaluse, et Hansapanga juhil Indrek Neiveltil on salajane konsulteerimisfirma, mille kaudu ta teiste aktsionÀride selja taga pangast raha vÀlja kandib.

Enroni juhtumi puhul tuli vÀlja, et ka audiitoreid kisub kÔverale teele raha. KuivÔrd audiitorid saavad tasu firma juhatuselt, on nad kliendi hoidmise nimel valmis tegema kÔik, mida firma juhtkond soovib. Isegi andmeid vÔltsima ja dokumente hÀvitama.

Audiitorite taga on kogu Eesti Àrikeskkonna maine
Audiitorid ise vabandavad, et firmade juhid ei nĂ€ita neile kĂ”iki dokumente. Et nad ei saa kinnitada dokumente, mida nad pole nĂ€inud. Börsi juht Gert Tiivas ĂŒtleb, et ei saa aru, kuidas saab audiitorile mĂ”ni leping nĂ€htamatuks jÀÀda. Tema sĂ”nul kĂŒsib nĂ€iteks börsi audiitor nĂ€ha kĂ”iki pangaliikumisi, arveid ja maksekorraldusi, et saada korralik pilt ettevĂ”tte tegevusest.

Audiitorid on kiiresti kaotamas usaldust. Ent nende taga on kogu Eesti Ă€rikeskkonna maine. Audiitoreid koondavalt audiitorkogult on raske usalduse taastamist nĂ”uda, sest kes see ikka ise endale vee peale tĂ”mbab ja karistuse mÀÀrab. Usalduse peavad taastama need, kellel selleks voli ja Ă”igused. Kas nĂŒĂŒd oleks Ă”ige aeg Eesti Enronid pĂ€evavalgele tuua? Ma arvan, et on.

Inno TĂ€hismaa

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender