HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
0 see kuu
Viimane: Krnd
Petturid jäid kohtumaratonis maksuametile alla PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 12 november 2001 Allikas: Äripäev
Tänavu oktoobris ja novembris saavutatud kohtuvõitudega on lõpule jõudmas maksuameti poolt 1995. aastal alustatud võitlus käibemaksupettustega, mis kõik olid seotud Ida-Virumaa ühe nimekama audiitorfirmaga AS Audest või selle juhtide ja omanikega.Audiitor Pjotr Kisseljovi juhitav Audest oli kudunud terve firmade võrgustiku, mille kaudu toimetati olematu kauba eksporti. Audestiga seotud kümmekond ettevõtet esitasid aastail 1993–1994 maksuametile fiktiivseid dokumente mitmesuguste kaupade ekspordi kohta, mistõttu oli maksuamet kohustatud tagastama väidetavalt varem tasutud käibemaksu.

Hilisemal kontrollimisel aga selgus, et eksporditud kauba müüjaid tegelikkuses ei eksisteeri ning mingit käibemaksu ei tasutud. Samuti tuli ilmsiks, et tollideklaratsioonides näidatud transpordivahendid ei olnud tegelikult piiri ületanudki. Pettustele saadi jälile tänu kriminaalasjale, mille kaitsepolitsei maksuameti taotlusel algatas.

Tänavu oktoobris jõustunud Viru ringkonnakohtu otsusega muutusid reaalsuseks kriminaalkaristused ning tsiviilhagi korras sissenõutud summad. Süüdimõistetuid karistati kriminaalkoodeksi järgi kelmuse eest, millega põhjustati suurt varalist kahju ja mis pandi toime isikute grupi poolt.

Riigikohus nõuab üle poole miljoni

Läinud nädalal tegi riigikohus otsuse ASi Inkomplekt (praeguse nimega Incomplekt Holding) suhtes, mille kohaselt tuleb nimetatud ettevõttel tasuda maksuametile üle 600 000 krooni ebaseaduslikult maha arvestatud käibemaksu.

Inkomplekt kui ülalmainitud kriminaalasjaga seotud ASide Lontsen ja Rontsent õigusjärglane kuulub samuti sajaprotsendiliselt audiitorfirmale Audest. Ka Inkomplekti tehingud ulatuvad aastasse 1993.

Nimetatud kohtuasi tekkis maksuameti ettekirjutusest, mis esitati pärast seda, kui ilmnes, et konkreetseid isikuid, kaasa arvatud Pjotr Kisseljov, ei olnud kuriteo aegumise tõttu enam võimalik kriminaalkorras karistada.

Selleks andis võimaluse maksukorralduse seadus, mille kohaselt on maksuhalduril õigus maksu tasumisest või ülekandmisest tahtliku kõrvalehoidumise korral määrata maksusumma kuue aasta jooksul alates maksudeklaratsiooni esitamise tähtpäevast arvates.

Mitu aastat audiitorfirmade TOP 30 tippu jõudnud Audesti juht Pjotr Kisseljov pöördus 1999. aasta novembris Tallinna linnakohtu poole avaldusega algatada kriminaalasi maksuameti peadirektori Aivar Sõerdi suhtes, kes oli Kisseljovi arvates esinenud teadvalt valede ja teda häbistavate väljamõeldistega. Ehk kriminaalkoodeksi mõttes tegelnud laimu levitamisega.

Kõnealused väljamõeldised sisaldusid Kisseljovi meelest maksuameti ettekirjutuses, kus talle pandi süüks dokumentide võltsimist ja sel teel tagastatava käibemaksu väljapetmist maksuametilt. Kisseljovi enda suhtes algatatud kriminaalasi oli mõni kuu varem Kohtla-Järve linnakohtu määrusega lõpetatud, sest süüdistuses kirjeldatud kuriteoepisoodidest oli möödunud rohkem kui viis aastat. Ehk teisisõnu, kuritegu oli aegunud.

Sama aasta detsembris algataski Tallinna linnakohus Sõerdi suhtes kriminaalasja, kuid mõistis ta juba kaks nädalat hiljem õigeks. Sama meelt oli Tallinna ringkonnakohus, kes jättis Kisseljovi apellatsioonkaebuse rahuldamata.

PEETER RAIDLA
peeter.raidla@aripaev.ee


Maksupetturite saatus

süüdi mõistetud:

Ruslan Zeltser,
tegutses ASide Lontsen, Audest, Kommertspatent ja Ida-Realty tegevjuhina. Süüdistatud 46 kuriteoepisoodis, mis kõik puudutavad käibemaksupettusi. Ennast süüdi ei tunnistanud. Näiliselt eksporditud kaup, mille hind moodustas kokku ligi 28 miljonit krooni. Mõisteti süüdi nii Kohtla-Järve linnakohtus kui ka Viru ringkonnakohtus. Karistus – vabadusekaotus 2 aastat 11 kuud ja 21 päeva, mida ei pööratud täitmisele kaheaastase katseajaga. Tsiviilhagi korras mõisteti talt välja 3,65 miljonit krooni, lisaks solidaarselt koos Bagmetiga 0,46 miljonit krooni ja solidaarselt koos Bulattðikuga 0,8 miljonit krooni.

Vadim Bagmet,
tegutses ettevõtte EE Arto direktorina. Süüdistatud üheksas kuriteoepisoodis, mis kõik puudutavad käibemaksupettust – olematu kauba eksporti, mille tulemusena kasseeriti maksuametilt tagastamisele kuuluvat käibemaksu. Ennast süüdi ei tunnistanud. Näiliselt eksporditud kaup, mille hind kokku enam kui 5,7 miljonit krooni. Mõisteti süüdi nii Kohtla-Järve linnakohtus kui ka Viru ringkonnakohtus. Karistus – vabadusekaotus 1 aasta, mida ei pööratud täitmisele üheaastase katseajaga. Tsiviilhagi korras mõistetati solidaarselt koos Zeltseriga välja 0,46 miljonit krooni.

Aleksei Bulattshik,
tegutses ASi Tarsoft direktorina. Süüdistatud kaheksas kuriteoepisoodis, mis kõik seotud käibemaksupettusega – olematu kauba ekspordiga, mille tulemusena kasseeriti maksuametilt tagastamisele kuuluvat käibemaksu. Ennast süüdi ei tunnistanud. Näiliselt eksporditud kaup – tarkvara, tapeet, katusematerjal, duðikabiinid, kilpparkett. Fiktiivse kauba hind üle 3,1 miljoni krooni. Mõisteti süüdi nii Kohtla-Järve linnakohtus kui ka Viru ringkonnakohtus. Karistus – vabadusekaotus 1 aasta, mida ei pööratud täitmisele üheaastase katseajaga. Tsiviilhagi korras mõisteti solidaarselt koos Zeltseriga välja 0,8 miljonit krooni.
Ain Rood, tegutses ASi Veks direktorina Süüdistatud neljas kuriteoepisoodis, mis kõik seotud käibemaksupettusega ehk olematu kauba ekspordiga, mille tulemusena kasseeriti maksuametilt tagastamisele kuuluvat käibemaksu. Tunnistas enda süüd osaliselt. Näiliselt eksporditud kauba hind üle 2,7 miljoni krooni. Süüdi mõistetud Kohtla-Järve linnakohtus. Karistus – vabadusekaotus 3 kuud, mida ei pööratud täitmisele üheaastase katseajaga. Tsiviilhagi korras mõisteti välja 30 000 krooni.

õigeks mõistetud:

Vadim Ogneshtshikov,
tegutses ülikoolis õppimise kõrvalt ASide Rontsent ja Raraavis direktorina ning ka ASis Lontsen. Süüdistatud 13 kuriteoepisoodis, mis kõik puudutavad käibemaksupettusi – olematu kauba eksporti, mille tulemusena kasseeriti maksuametilt tagastamisele kuuluvat käibemaksu. Väitis, et ei teadnud fiktiivsete tehingute olemasolus, kuid kinnitas, et võis kogemuste puudumise tõttu mõnedele dokumentidele alla kirjutada. Näiliselt eksporditud kauba hind üle 5,7 miljoni krooni. Mõisteti õigeks Kohtla-Järve linnakohtus.

pääsenud:

Pjotr Kisseljov,
on seni ASi Audest juht ja omanik
Ivar Nelk,
tegutses ASis Audest autojuhina
Gennadi Sorotshinski,
tegutses ASi AES direktorina.

Pääsemise põhjus – tuvastatud kuriteoepisoodidest oli enne süüdistuse esitamist jõudnud mööduda viis aastat.

Allikas: Äripäev


Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Mai 2024
E T K N R L P
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Kuu koolitused
Koolituskalender