HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂŒsitlus | Foorum
MenĂŒĂŒ
Avaleht
Foorum (48690)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Raamatupidamise Toimkond ja tema pÀdevus PDF Prindi E-maili
pühapäev, 19 november 2000
Finance.ee foorumi ĂŒheks kuumemaks vaidlusteemaks on saanud Raamatupidamise Toimkonna (RT) pĂ€devus ja tema juhendite Ă”iguslik staatus. KĂ€esoleva artikli eesmĂ€rgiks on tutvustada lugejatele raamatupidamise seaduse (RPS) ja muude Ă”igusaktide sĂ€tteid, mis mÀÀratlevad RT pĂ€devuse.Vastavalt RPS § 38 lg 1 suunab ja ĂŒldistab raamatupidamisalast tööd RT. Samuti töötab RT vĂ€lja metoodilisi soovitusi. RPS § 38 lg 2 annab RT-le Ă”iguse esitada ettepanekuid rahandusministrile vĂ”i rahandusministri kaudu Vabariigi Valitsusele raamatupidamisalaste Ă”igusaktide andmiseks vĂ”i nende muutmiseks.

RT Ă”iguslik staatus mÀÀratakse RPS § 38 lg 3, mille kohaselt on RT Vabariigi Valituse poolt Rahandusministeeriumi valitsemisalas moodustatud valitsusasutus. Vabariigi Valitsuse seaduse § 39 lg 1 kohaselt on valitsusasutused riigi eelarvest finantseeritavad asutused, millele seadusega vĂ”i seaduse alusel antud pĂ”hiĂŒlesandeks on tĂ€idesaatva riigivĂ”imu teostamine. Valitsusasutused annavad akte ja sooritavad toiminguid oma pĂ€devuse piirides seaduse, Vabariigi Valitsuse mÀÀruse vĂ”i korralduse vĂ”i ministri mÀÀruse vĂ”i kĂ€skkirja alusel ja tĂ€itmiseks.

RT pÔhitegevuseks on kujunenud mitmesuguseid raamatupidamise valdkondi hÔlmavate juhendite koostamine ja avaldamine. Selliste juhendite koostamisel peab RT juhinduma seadustest ja muudest Ôigusaktidest ning arvestama oma pÀdevust.

RT pÀdevuse mÀÀratlemise seisukohast on oluline RPS § 3, kus defineeritaks tÀhtsamad mÔisted. Hea raamatupidamistava defineerimisel on sÀtestatud alljÀrgnev:
hea raamatupidamistava - rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuse ja aruandluse pÔhimÔtetele tuginev raamatupidamistava, mille pÔhinÔuded kehtestatakse kÀesoleva seadusega, Vabariigi Valitsuse ja rahandusministri mÀÀrustega ning mida tÀiendavad Eesti Vabariigi Raamatupidamise Toimkonna poolt vÀljaantavad soovitused.

Seega on RT pĂ€devuses tĂ€iendada head raamatupidamistava ehk rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuse ja aruandluse pĂ”himĂ”tetele tuginevat raamatupidamistava. Rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuse ja aruandluse pĂ”himĂ”tted on RPS § 3 kohaselt Euroopa Ühenduse raamatupidamise direktiivid ja IASC poolt kinnitatud ja vĂ€lja töötatud pĂ”himĂ”tted, standardid ja soovitused (IAS).

RT poolne tegevus hea raamatupidamistava tÀiendamisel peaks olema seotud eeskÀtt rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuse ja aruandluse pÔhimÔtete tutvustamisega. Teine RT tÀhtis roll on raamatupidamisarvestuse suunamine valdkondades, kus Eesti Ôigusaktid sÀtestavad raamatupidamispÔhimÔtted, mis erinevad rahvusvahelistest arvestuspÔhimÔtetest (N: pikaajaliste finantsinvesteeringute hindamine).

Ilmselge pĂ€devuse ĂŒletamine on RT toimkonna tegevus juhendite koostamisel, mis kehtestavad rahvusvahelistest arvestuspĂ”himĂ”tetest erineva arvestuse korra ilma, et raamatupidamise seadus vĂ”i muu Ă”igusakt selleks aluse annaks (N: rendiarvestuse juhend). Juhul, kui RT leiab, et mĂ”ni rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuspĂ”himĂ”te ei sobi Eesti tingimustesse, tuleks tal kasutada RPS § 38 lg 2 sĂ€testatud Ă”igust esitada ettepanek Ă”igusakti andmiseks vĂ”i muutmiseks.

Indrek Alliksaar
Finance.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender