HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48690)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Väikeettevõtte majandustarkvara - osta või rentida? PDF Prindi E-maili
kolmapäev, 17 oktoober 2001 Allikas: Ratioma-R
Majandustarkvara ja arvutit loetakse tänasel päeval väikeettevõtte raamatupidaja elementaarseteks töövahenditeks. Olles vastu võtnud otsuse raamatupidamine automatiseerida, seisab juhtkond valiku ees, kas tarkvara osta või rentida.Autorile teadaolevalt rakendatakse Eestis hetkel kahte rendihinnaarvestusmeetodit:
  • kuutasu võrdub kindla protsendiga ostuhinnast

  • kuutasu kujuneb baastasust ja tehingutearvust

Tarkvara võib paikneda rentija arvutis või rendileandja serveris (ASP).

Keskmine soetamiskulu reskontroarvestust sisaldavale finantsarvestupaketile Eestis pakutavate tarkvaratoodete hulgast on 10 000.- Sellise paketi rendihinnaks kujuneb 5% rendimäära juures 500.- /kuus. Sellist metoodikat rakendatakse näiteks HansaRaama majandustarkvara rendil, mille korral tarkvara paigaldatakse rentija arvutisse.

Teist metoodikat ehk tehingutearvust sõltuvat hinda pakutakse ASP mudelina tootele b24, mille baastasu kuus on 354.- ja iga sisestatud kanne tasustatakse täiendavalt 0.30.- Andmebaas ja tarkvara paiknevad Eesti Telefoni serveris ning oma andmete kasutamiseks on vajalik internetiühendus.

Enamus firmasid eelistab ostu rendile tuues põhjenduseks väljakujunenud arvamuse: ostan – enda oma , rendin –ei ole enda oma. Samas on tarkvara väga eriline toode, mille puhul ei mĂĽĂĽda asja ennast vaid ĂĽksnes kasutusõigust, mis tavaliselt ei ole võõrandatav. Tarkvara mĂĽĂĽgi-ostu objekt ei ole tavakasutuses asi vaid õigus.
Pigem võib öelda, et tarkvara ostu korral omandakse tähtajatu kasutusõigus ja rendi korral tähtajaline kasutusõigus. Soetades tähtajatu kasutusõiguse tuleb arvestada asjaoluga, et tänase tehnoloogia arengu tempo juures aegub arvutiprogramm aasta kahega. Vahetades arvutit võib sageli juhtuda, et tuleb uuendada ka majandustarkvara.

Kumba soetamismeetodit eelistada sõltub ka ettevõtte arengustsenaariumist. Ostmist võib soovitada stabiilse majandustegevusega ettevõttele, rentimist alustavale või väga kiirelt muutuvate vajadustega ettevõttele.

Janika Leoste
www.hansaraama.ee


Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender