HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂŒsitlus | Foorum
MenĂŒĂŒ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
1 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Ametnike tulemuspalk vÔib ettevÔtluse halvata PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 15 oktoober 2001 Allikas: ÄripĂ€ev
Siim Kallase ajal on rahandusministeerium seaduste ja nende muudatuste vĂ€ljatöötamisel arvestanud Eesti kohta ennenĂ€gematult palju kĂ”ige vĂ€iksemate ettevĂ”tjatega. Koonderakonna valitsuse ajal tekkis juba tunne, et ametnikud vĂ”tavad vĂ”imust ja vĂ€ikeettevĂ”tlus sureb Eestis vĂ€lja. SeetĂ”ttu on ettekirjutuste pealt maksuametnikele protsendi maksmine vĂ€ikeettevĂ”tjate jaoks halb ĂŒllatus. Nemad teavad hĂ€sti, mida see tegelikus elus kaasa toob.

Meedias leiab ilmselt paratamatult rohkem kajastamist maksuvaidluste see osa, kus tegemist on ilmselgete maksupettustega ja rahast rÀÀgitakse miljonites. Aga asjal on ka teine kĂŒlg. Suuremat osa ettekirjutustest vĂ€hemalt vĂ€ikeettevĂ”tjad ei vaidlusta ning seetĂ”ttu ei oma maksuametnike ja ettevĂ”tjate tegelikest suhetest tĂ€it ettekujutust ka mitte riigi Maksuamet.

Maksuamet peaks ĂŒhtviisi hĂ€sti tegema kahte asja: tagama seadusega ettenĂ€htud maksude laekumise ja seda tehes mitte hĂ€irima seadust austada ĂŒritavaid ettevĂ”tjaid. Et ettenĂ€htud maksude laekumise tagamine esialgu ei Ă”nnestu, on kĂ”igile teada. Eriti vĂ€ikeettevĂ”tjad kurdavad aga pidevalt, et ka selle teise asjaga on meil keskeltlĂ€bi kehvasti.

MÔned nÀited tegelikust elust
Kohaliku maksuameti revident rÀÀgib fĂŒĂŒsilisest isikust (FIE) ettevĂ”tjale, kelle auto aastasest lĂ€bisĂ”idust on tegelikult 75% ettevĂ”tlusega seotud (lapsed suured, neid pole vaja viia-tuua, palju sa ikka niisama autoga ringi sĂ”idad, töö tahab tegemist), et see on ikka liiga palju, nĂ€e, taksojuhtidelegi ei lubata ĂŒle 30%.

Vaatab revident kĂŒmneruutmeetrist ruumi, kus ettevĂ”tja hoiab oma tööks vajalikke materjale ja 15 000 krooni eest tööriistu ning leiab, et selline ruum ei ole ikkagi ettevĂ”tlusega seotud. Mitmed kohalikud maksuametid rÀÀgivad aga tĂ”sise nĂ€oga, et telefoni abonentmakse ei saa FIE-l olla ettevĂ”tlusega seotud ka siis, kui telefoni ettevĂ”tluse tarbeks kasutatakse.

LĂ€ks ĂŒks raamatupidaja, kes on ka vannutatud audiitor ja aktiivselt mĂ”nede seaduste loomisel osalenud, paar kevadet tagasi inspektori juurde nende FIEde raamatupidamistega, mis tema kokku pandud olid. Selgus, et inspektor ei teadnud tulumaksuseaduse teatud paragrahvidest midagi. Ja kĂ€ratas: “Ah te hakkate vaidlema? Siis me teid veel kontrollime!” NĂŒĂŒd töötab see neid ukse taga, mille on silt “revidendid”.

Teisalt tean paari raamatupidajat, kes on oma firmat kaitsetes maksuametnikega vaidlema hakanud ning kuulnud ametnikelt: vaat kui tubli, julgeb vastu vaielda! Nad siis ju teadsid, et ajavad jama, ja arvestasid, et reeglina lÀheb see lÀbi, sest keegi ei julge midagi vastu öelda.

Maksuamet on piisavalt suur sĂŒsteem, et seal kehtiks normaaljaotuse kĂ”ver: 5% töötajatest on suurepĂ€rased, 15% head, 15% ebarahuldavad ja 5% kĂ”lbmatud. ÜlejÀÀnud on rahuldavad. KĂŒsimus on selles, kes annab maksuametile jume: kas 60% rahuldavaid vĂ”i 15+5 tagumisest otsast?

Eespool toodud nĂ€ited on nendest ametnikest, kes ettevĂ”tja seisukohalt kuluvad tagumise 15+5 hulka. Kohalike maksuametite ametnike tööd on aga siianigi tegelikult hinnatud sissetoodud raha hulga jĂ€rgi. Ja kuna FIEdega tegelejate ettekirjutused jÀÀvad paratamatult firmade revideerijate omadele alla lausa suurusjĂ€rkude jagu, siis on need töötajad pidanud vahel taluma halvustavat suhtumist ĂŒlemuste poolt.

Lisatasu asemel korralik palk
Maksuametis ei peaks lisatasu (mis see tulemuspalk muud on) siduma ettekirjutuste suurusega. Palgad ise peaksid nii suured olema, et töötajaid saaks tÔesti valida. Siis saaks potentsiaalsed jupijumalad vÀlja praakida.

Kui ettevĂ”tlusel lĂ€heb kehvasti, lĂ€heb lĂ”puks kehvasti ka riigiteenistujatel: nende ridu hakatakse koondama. SeepĂ€rast on ettevĂ”tluse hĂ€irimine riigile raha sissetoomise kĂ”rval samuti tĂ”sine kĂŒsimus.

Mida vĂ€iksema ettevĂ”tlusĂŒksusega on tegemist, seda hĂ€irivam on nende jaoks ametnikega sekeldamine. Kui paarikĂŒmne töötajaga firma saadab kellegi maksuametisse, siis teised teevad sellel ajal tööd ja teenivad firmale raha. Kui FIE peab maksuametisse minema, jÀÀb tema ettevĂ”tlus selleks ajaks seisma. Üks Ă€sja ametisse asunud noor maksuametnik kutsus perearsti seletusi andma kaks nĂ€dalat jĂ€rjest iga pĂ€ev kella kaheks.

Tulumaksuseadusse tuleks aga ettevĂ”tluse kulude kohta kirja panna midagi reaalsemat kui praegused kolm lauset. Selline olukord, kus absoluutselt kĂ”ik on jĂ€etud maksuametniku ja maksumaksja vahelise vaidluse otsustada, ei ole sobilik tsiviliseeritud riigile. Kasulik on see ainult juristidele. Teenin kĂŒll ka ise osa leivarahast ettevĂ”tjate nĂ”ustamisega, kuid igal asjal on piirid. Nii mĂ”nigi maksuametnik on öelnud, et ka nemad ootavad pikisilmi ettevĂ”tluse kulude osas selgemaid mĂ€ngureegleid.

Olavi KĂ€rsna
FĂŒĂŒsiliste Isikute EttevĂ”tlusliidu juhatuse esimees

Kommentaarid
Kirjutaja: aita :: 2008-01-18 15:08:26
nĂŒrnberger autoversicherung generali autoversicherung direkt autoversicherung huck autoversicherung victoria autoversicherung

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender