HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Erik Vallaste versus Eesti Vabariik PDF Prindi E-maili
reede, 05 oktoober 2001 Allikas: Äripäev
Maksuamet süüdistab konsultatsioonifirma Divec juhti ja omanikku Erik Vallastet 28 miljoni kroonise isikutulu varjamises, mis on seni suurim eraisiku maksuprotsess Eestis.Erik Vallaste, kellelt maksuamet nõuab ajavahemikul 1995–1999 tasumata tulumaksu ja intresside maksmist ligi 12 miljoni krooni ulatuses, on enda kinnitusel teeninud keskmiselt vaid 25 000 krooni aastas.

Samuti lisab Vallaste kaebuses halduskohtule, et tal puudub raha ja ka vara maksuameti ettekirjutuse täitmiseks ning et tema isiklike esemete müümine kataks vaid tühise osa nõutud summast.

Maksuamet tegi ligi 12 miljoni krooni tasumist nõudva ettekirjutuse tänavu juunis. Vallaste polnud sellega nõus ja esitas kaebuse Tallinna halduskohtule, kus sel kolmapäeval pidi asja arutamisega pihta hakatama. Siiski lükati kohtuistung edasi 23. novembrile.

Vallaste ise ega ka maksuamet ei soovi enne kohtuistungit süüdistust ja sellele esitatud vastuväiteid kommenteerida. On koguni avaldatud arvamust, et Vallaste taotleb kohtuistungite kinniseks kuulutamist.

12 miljoni kroonine maksunõue tugineb läinud aasta detsembris koostatud maksuameti kontrollaktile ning valdavalt on arvesse võetud Vallaste ainuomandis olnud offshore-firmade Caresa International ja E.V. Investments arvetele aastail 1995–1999 laekunud summad kogumahus 28,4 miljonit krooni, millelt arvestatud tulumaks on 7,4 miljonit krooni ja intressid 4,6 miljonit krooni.

Tähelepanu väärib seejuures asjaolu, et ajavahemikul 1995–1999 on Vallaste ise deklareerinud oma tuluks enamasti vaid 19 000–25 000 krooni aastas. 1996. aastal ei küündinud Vallaste tulud aga isegi maksuvaba tulu määrani.

Põhjendades oma seletustes deklareeritud sissetulekutega võrreldes kümneid kordi jõukamat eluviisi, on Vallaste väitnud, et elas nimetatud välisfirmadest saadud laenude najal ning et kogu alates 1995. aastast saadud krediidisumma tuleb tal tagastada hiljemalt 2005. aasta lõpuks.

Kahe krediidi kogusumma on 6,5 miljonit Saksa marka ehk 52 miljonit Eesti krooni. Vallaste ise on Hansapangale kinnitanud, et tal ei ole laenukohustusi ega nõudeid kolmandate isikute poolt. Kõnealuste laenude tagatisena on lepingutes märgitud Diveci ja vandeadvokaat Andres Hallmägi vara.

Oma kaebuses halduskohtule tõdeb Vallaste: asjaolu, et ta kasutas äriühingute raha isiklikeks kulutusteks ja investeeringuteks, ei anna alust nimetatud äriühingute sissetulekute arvestamiseks tema kui eraisiku tuluna.


Kuidas Vallaste oma maja ehitas

Vabaduse puiestee 23 asuva eramu ostmiseks ja renoveerimiseks kasutas Vallaste kaht riiulifirmat, et välistada enda sidumist kõnealuse hoonega.

Investeeringuid korraldati läbi Ehita Investeeringute OÜ (tänaseks sundlõpetatud, omanik Seiðellidel registreeritud TDG Group Inc), kes oli omakorda Ehita Kinnisvara OÜ ainuomanik.

Juulis 1998 müüs Vallaste eramu Ehita Kinnisvarale hinnaga 1,35 miljonit krooni. Ehitustööde eest maksis aga Ehita Investeeringud. Kaks osaühingut sõlmisid omavahel ehitustööde projektijuhtimise lepingu.

Ehita Investeeringud sai finantseeringuteks vajaliku raha sihtotstarbelise laenuna Caresa Internationalilt ja E.V. Investmentsilt, kummaltki 3 miljonit krooni.

Ehitus- ja sisustusț̦de kogumaksumus oli aga veelgi suurem Р9,36 miljonit krooni.

Ligi kaks aastat Vabaduse puiestee eramut hooldanud Elve Joller on kinnitanud, et peale Erik Vallaste pole ta majas näinud ühtegi teist püsielanikku.

Vallaste ise väitis eelmise aasta suvel, et ta rendib majas kaht väikest tuba, mille eest maksab osaühingule Alkarto alla tuhande krooni kuus. Alkarto registreeriti 1999. aastal samal Vabaduse puiestee aadressil, eelmisel sügisel registreeriti aga ümber Tartusse. Alkarto juhatuse liikmeteks on vandeadvokaat Andres Hallmägi ja Maria Raudsepp, kellel oli ligi aasta vältel Vallaste kontrolli all asuva Delcer Consultingi pangaarve kasutusõigus.

Ametlikes dokumentides väidab Erik Vallaste, et tema alaline elukoht on hoopis üks Männiku teel asuv korter.

Konkurendid hoiduvad kommentaaridest

Diveciga sarnaselt firmade asutamisega tegelevad Erik Vallaste konkurendid pidasid sõnavõtmist Diveci teemal ebaeetiliseks.

Tuntud maksukonsultant Enn Roose sõnas, et hinnangu andmiseks Diveciga seotud tehingutele peab kõiki asjaga seotud dokumente eelnevalt uurima. “Kui laenulepingud on vettpidavad, siis muudab see asja veelgi komplitseeritumaks,” tõdes Roose.

Üks Diveci konkurente firmade asutamise turul ütles anonüümsust eelistades, et nii see pidigi Diveci jaoks lõppema.

“Vallaste juhitud Divec oli ju võtnud endale maksuameti funktsiooni ja tegeles sisuliselt käibemaksu kogumisega. Eesti firmad müüsid kaupa offshore’idele ja vahelt teenitud käibemaks pisteti oma tasku. Kogusumma, mille ulatuses sääraseid tehinguid tehti, ulatus ilmselt enam kui 350 miljoni krooni,” hindas Vallaste üks konkurente.

Erik Vallaste firmade võrgustik

Divec Company Formation Services Inc
Kuni juunini 1995 Terreus Company Formation Agency Inc, registreeritud algul Bahamal, hiljem Belizes. 65% aktsiatest kuulus Erik Vallastele ja 35% Priiten Tammele. Erik Vallaste tegutses direktorite nõukogu ehk juhatuse liikmena.
Arveldusarved Optiva Pangas (praegune Sampo Pank), ERA Pangas ja Hansapangas, allkirjaõiguslikud isikud Erik Vallaste ja Priiten Tamm.
Osa teenitud sularahast viidi Caresa Internationali kontole, ülekandega saadeti raha nii Caresa Internationali kui ka E.V. Investmentsi kontole ilma mingeid nõudeid saamata.


Delcer Consulting Inc
Kuni juulini 1999 Vallaste & Tamm Holdings Inc, registreeritud Marshalli saartel. 65% aktsiatest kuulus Erik Vallastele ja 35% Priiten Tammele. Direktorina tegutses Erik Vallaste.
Arveldusarve Hansapangas, allkirjaõiguslikud isikud Erik Vallaste ja Priiten Tamm.


Caresa International Ltd
Registreeritud Bahamal, ainuomanik ja direktor oli Erik Vallaste
Arveldusarve Hansapangas, ainus allkirjaõiguslik isik Erik Vallaste.
Aastail 1995–1999 toodi sularahas panka enam kui 16 miljonit Eesti krooni, 400 000 USA dollarit, 5000 Soome marka ja 130 Saksa marka.
Lisaks laekus Divec Company Formation Services Inc pangaarvetelt enam kui 2,5 miljonit Eesti krooni, 70 000 USA dollarit ja 40 000 Saksa marka.
Võimaldas Erik Vallastele krediiti kuni 4 miljonit Saksa marka ehk 32 miljonit Eesti krooni.
Vallaste on aastail 1995–1999 kasutanud Caresa Internationali pangakaarte oma isiklike kulude katmiseks enam kui 1,1 miljoni krooni ulatuses ning eluasemete soetamiseks, remondiks ja hoolduseks 8,2 miljonit krooni.
Vallaste kasutas veel ka Bahamal registreeritud firma Leadenhall Trust Company Ltd krediitkaarti enam kui 66 000 USA dollari ulatuses, mis laekus Leadenhalli arvele Caresa arvelt.


E.V. Investments Inc
Registreeritud Marshalli saartel, ainuomanik ja direktor oli Erik Vallaste.
Arveldusarve Hansapangas, ainus allkirjaõiguslik isik Erik Vallaste.
Aastail 1997–1999 toodi sularahas panka enam kui 0,9 miljonit Eesti krooni ja 20 000 USA dollarit.
Lisaks laekus Divec Company Formation Services Inc arvelt 0,65 miljonit krooni.
Paigutas 1997 Talinvesti aktsiafondi osakutesse ligi 3 miljonit krooni ning teenis nende müügist pea miljon krooni tulu.
Erik Vallaste on aastail 1997–1999 kasutanud E.V. Investmentsi pangakaarte oma isiklike kulude katmiseks ligi 2,5 miljoni krooni ulatuses.


AS Brolex Grupp
Registreeritud Eestis, tegutses kuni juunini 2000 ASi Divec nime all, ainuomanikuks on eri aegadel olnud Erik Vallaste, Terreus Company, Divec Company, Vallaste & Tamm Holdings ning Inger Trade, vahepeal olnud ka Vallaste ja Priiten Tamme kaasomandis. Erik Vallaste tegutses juhatuse liikmena.
Arveldusarve Hansapangas, allkirjaõiguslik isik Erik Vallaste.
Osa teenitud sularahast viidi Caresa Internationali kontole.


OÜ Dreiv Grupp
Registreeritud Eestis, enne viimast ümbernimetamist jaanuaris 2000 tegutsenud nimede alla Diveci Kaubanduskonsultatsiooni AS, Diveci Ettevõtete Asutamisteenuste AS ja Diveci EAT OÜ. Ainuosanik Divec Company Services Inc, enne 1996. aastat Erik Vallaste ja ASi Divec kaasomandis.Erik Vallaste tegutses juhatuse esimehena.
Arveldusarve Hansapangas, allkirjaõiguslik isik Erik Vallaste.
Osa teenitud sularahast viidi Caresa Internationali.


Deepak Grupp OÜ
Registreeritud Eestis, ainuomanikuks algul Diveci EAT, hiljem Vallaste & Tamm Holdings Inc. Erik Vallaste tegutses omanikfirma direktorina.


Peeter Raidla
peeter.raidla@aripaev.ee





Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender