HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48690)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
FIE võib autot abikaasalt osta PDF Prindi E-maili
reede, 13 juuli 2001 Allikas: Äripäev
Riigikohtu halduskolleegiumis sai lahenduse juhtum, kus füüsilisest isikust ettevõtja ostis oma abikaasalt auto ja kandis ostuhinna oma ettevõtluse kuludesse.
Maksukorralduse seaduse § 35 lõikes 1 on tõesti kirjas, et kaebus ettekirjutuse Perekonnaseaduses on paragrahv 16, mille pealkiri on “Abikaasade tehingud” ning kus on kirjas, et abikaasad võivad omavahel teha tehinguid ainult lahusvaraga. Abielu jooksul ostetud auto on aga abikaasade ühisvara.

Tsiviilseadustiku üldosa seaduse §s 66 on kirjas, et seadusega vastuolus olev tehing on tühine, välja arvatud, kui seadust ei ole oluliselt rikutud. Ühisvara müük on aga perekonnaseadusega otseses vastuolus.

Riigikohus asus seisukohale, et maksustamise seisukohalt ei ole tähtis, kas on tegemist pere ühisvara või mõne muu varaga. Oluline on ainult see, et ostetud vara oli ettevõtluse jaoks vajalik ning tehing dokumentaalselt tõestatud. Nii et see, et tehing on tsiviilseadustiku üldosa seaduse seisukohalt tühine, ei tee seda ebaseaduslikuks maksuseaduste mõttes.

Aga dokumentaalse tõestusega ei ole taolisel juhul asi niisama lihtne. Ostu-müügi puhul peab olema dokumentaalselt tõestatud raha tegelik liikumine maksjalt ostjale. Riigikohus leidis, et abikaasade puhul ei ole ostu-müügileping ja ühe abikaasa kirjalik tõend, et ta on teiselt raha saanud, piisav tõestus raha tegeliku liikumise kohta. Nii et kui ostate midagi abikaasalt, kandke raha kontolt kontole. Siis on tõestatud, et raha tegelikult liikus.



Olavi Kärsna
Eesti Füüsiliste Isikute Ettevõtlusliidu juhatuse esimees


Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender