HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Maksuamet on tänavu kahandanud 2500 pangaarvet PDF Prindi E-maili
teisipäev, 19 juuni 2001 Allikas: Ă„ripäev
Maksuamet on sellel aastal teinud pankadele juba 2500 ettekirjutust, mille järgi on maksuvõlg maksumaksja arvelt inkasso korras sisse nõutud.
Maksuameti juriidilise osakonna asejuhataja Maret Ambur ütles, et enne maksuvõla inkasseerimist teevad nad tavaliselt ettekirjutuse ka maksumaksjale endale, paludes maksuvõlg tasuda.

“Me saadame ettekirjutuse tähitud kirjaga ning kui maksumaksja sellele postkontorisse järele ei lähe, siis ta ei saa ka seda kätte,” selgitas Ambur maksuameti tööpraktikat. “Kui meie ettekirjutusele ei reageerita ja maksuvõlga ei kustutata, saadame juba ettekirjutuse pankadele maksuvõla mahaarvamiseks maksumaksja pangaarvelt.”

Ambur lisas, et ĂĽheaegselt panka saadetava ettekirjutusega saadetakse maksumaksjale ka teatis – nĂĽĂĽd juba lihtpostiga – maksuvõla inkasseerimise kohta tema pangakontolt.

Mingit maksuvõla minimaalset piiri, millest alates maksuamet võla otse pangaarvelt sisse nõuab, pole kehtestatud. “Ka 10kroonine maksuvõlg tuleb tasuda,” sõnas Ambur.

Tänavu on tehtud pankadele ettekirjutusi maksumaksjatelt võla sissenõudmiseks 2500, neist Tallinna maksumaksjate osas 1500. Enamikus näevad ettekirjutused ette maksuvõla inkasseerimist maksumaksja pangaarvelt, kuid vahel esitatakse ettekirjutusega ka taotlus pangakonto arestimiseks. Üldjuhul järgneb küll arestile ka maksuvõla sissenõudmine.

Kui maksumaksja vaidlustab ettekirjutuse halduskohtus, võetakse keelumärge maksumaksja pangaarvelt maha. Juhul kui ettekirjutuses fikseeritud maksuvõlg on juba sisse nõutud, tagastab maksuamet inkasseeritud summa kuni kohtulahendini.

Vahel kasutab maksuamet ka kohtutäiturite abi maksuvõla sissenõudmiseks, andes neile volitused maksuhalduri nimel tegutsemiseks.

Hansapank Eesti suhtekorraldusjuht Ando Noormets tõdes, et maksuameti ettekirjutuste täitmisel pole neil probleeme olnud, sest maksuamet on üldjuhul maksumaksjaid sellest ka teavitanud.

“KĂĽll on panga klientidel olnud etteheiteid kohtutäiturite esitatud nõuete täitmisele, seda just viimasel ajal, mil täiturid on asunud parkimisnõudeid sisse nõudma,” sõnas Noormets. “Probleem on selles, et lisaks parkimistrahvile nõutakse sisse ka täituri tasu 250 krooni, kusjuures kohtutäiturid ei ole sellest pangakliente teavitanud.”

Tallinna ja Harjumaa kohtutäitur Andi Raudberg ĂĽtles, et täituril on kohustus enne nõude inkassoteatise esitamist pangale saata vastav teatis ka võlgnikule – algul esmane ja siis korduvkutse täituri juurde. Kui täitur võlgniku aadressi ei tea, avaldab ta kutse Ametlikes Teadaannetes, millega loetakse kutse kättesaanuks. “Olen kindel, et kõik kohtutäiturid ka nii toimivad,” lausus ta.

Väljavõtteid maksukorralduse seadusest

§ 24 (1) Kui maksumaksja või maksu kinnipidaja ei ole maksuhalduri ettekirjutuses määratud tähtaja jooksul maksuvõlga tasunud või üle kandnud, on maksuhalduril õigus:
1) teha maksuvõla sissenõudmiseks krediidiasutusele ettekirjutus maksumaksja või maksu kinnipidaja pangakonto(de) arestimiseks või tema pangakonto(de)lt vastuvaidlematus korras raha ülekandmiseks maksuhalduri pangakontole maksuvõla summa suuruses.
2) Pöörduda maa- või linnakohtu täitevosakonna poole maksumaksja ja maksu kinnipidaja maksuvõla sissenõudmiseks täitemenetluse seadustikus ettenähtud korras.

§ 25 (1) Krediidiasutus on kohustatud võtma maksuhalduri ettekirjutuse maksumaksja või maksu kinnipidaja pangakontolt maksuvõla maksuhalduri pangakontole ĂĽlekandmise või tema pangakontode arestimise kohta viivitamatult täitmiseks./…/

Peeter Raidla
Peeter.Raidla@mbp.ee




Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender