HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Karistusseadustik vastu võetud PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 11 juuni 2001 Allikas: IMG Konsultant
Riigikogu võttis 6. juunil 2001 vastu karistusseadustiku. Karistusseadustik hakkab tulevikus asendama kriminaalkoodeksit ja haldusõiguserikkumiste seadustikku. Viimase normid ei hakka siiski suures osas sisalduma karistusseadustikus, vaid viiakse üle vastavatesse eriseadustesse, kus hakkavad sisalduma juriidiliste isikute vastutust sätestavate normide kõrval siis ka füüsiliste isikute vastutust sätestavad normid.

Näiteks maksukorralduse seadus hakkab sisaldama ka füüsiliste isikute haldusvastutust. Nimetatud muudatused viiakse ellu karistusseadustikuga seonduvate seaduste muutmise ja täiendamise seadusega, mis on käesoleval hetkel Riigikogu menetluses ja jõustub vastuvõtmise korral koos karistusseadustiku jõustumisega.

Karistusseadustik ise kehtestatakse eraldi seadusega ning prognoositavaks jõustumisajaks on 1. märts 2002. Samal ajal kaotavad kehtivuse ka kriminaalkoodeks ja haldusõiguserikkumiste seadustik.

Karistusseadustikus või muus seaduses sätestatud karistatavad teod hakkavad kandma nime “süütegu”. Süüteod omakorda jagunevad kuritegudeks ja väärtegudeks. Neid eristatakse sanktsiooni järgi. Kuritegu on süütegu, mille eest on füüsilisele isikule põhikaristusena ette nähtud rahaline karistus või vangistus ja juriidilisele isikule rahaline karistus või sundlõpetamine.

Väärtegu on süütegu, mille eest on põhikaristusena ette nähtud rahatrahv või arest. Uudseks lähenemiseks võrreldes kehtiva õigusega on asjaolu, et karistusseadustiku järgi on kuritegude eest võimalik vastutusele võtta ka juriidilist isikut (nn. juriidilise isiku kriminaalvastutus). Juriidiline isik vastutab seaduses sätestatud juhtudel teo eest, mis on toime pandud tema organi või juhtivtöötaja poolt juriidilise isiku huvides.

Maksualased süüteod on koondatud karistusseadustiku 21. peatüki 4. jakku ning need on võrreldes kriminaalkoodeksiga paremini süstematiseeritud ning ka sisult ja sõnastuselt paremini läbi mõeldud, olles oma ulatuselt siiski sarnased kriminaalkoodeksis sisalduvate kuriteokoosseisudega. Senised haldusõiguserikkumiste seadustikus sätestatud haldusõiguserikkumiste koosseisud hakkavad sisalduma eriseadustes, seega maksualased väärteod maksukorralduse seaduses.

IMG KONSULTANT AS
Rävala pst 5
10143 TALLINN
e-mail: img@img.ee
www.img.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender