HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Inkassokulud peab tasuma võlgnik PDF Prindi E-maili
neljapäev, 07 juuni 2001 Allikas: Ă„ripäev
Ehkki võlgade sissenõudja poole pöördub võlausaldaja, peab raha tagasisaamiseks tehtud kulutused, sealhulgas inkassofirma teenustasu, kinni maksma võlgnik.Eesti ĂĽhe suurema inkassofirma Intrum Iustitia ASi tegevdirektor Ivar Tammemäe ĂĽtleb, et ehkki Intrum Iustitia on võlgnikelt inkassofirma poolt tehtud kulude tasumist nõudnud kogu aeg, on ka teised inkassofirmad seda ĂĽha enam praktiseerima hakanud. “Viivitusega seotud kulud peaks ikkagi kinni maksma võlgnik,” räägib ta.

Tammemäe sõnul sõltub palju ka dokumentatsioonist – kui lepingus on klausel sees, et võlgnik peab tasuma viivituse korral ise kõik raha kättesaamisega seotud kulud, siis on kõik seaduslik. Vastasel korral jääb kohtul tõlgendamise võimalus – seni on kohus tõlgendatavat paragrahvi aeg-ajalt arvestanud, kuid ka aegajalt tagasi lĂĽkanud.

Tammemäe sõnul võeti mullu näiteks Soomes vastu seadus, mis paneb võlgniku kohustused ĂĽks-ĂĽhele paika ilma, et võlgnikul jääks ĂĽldse võimalus vaielda, kas ta peab inkassoteenuse ise kinni maksma. “Oleme proovinud ka Eestis seda juurutada,” räägib ta.


Suurema võla puhul tasu tuhandetes
Tammemäe sõnul on näiteks kuni 10 000kroonise võla teenustasuks umbes 500 krooni, näiteks 100 000kroonise võlgnevuse korral tuleb tasuda juba tuhandeid kroone. “Samas olen näinud lepingut, kus oli kokku lepitud, et inkassofirma saab 80 protsenti sissenõutavast rahast, teoreetiliselt on ka see summa võimalik võlgnikult välja nõuda,” lisab Tammemäe.

Teise suure inkassofirma, Julianuse Inkasso OĂś tegevjuht Jaanus Laidvee ĂĽtleb, et ka tema juhitav ettevõte pĂĽĂĽab nõuda kõik kulud võlgnikult. “Võla sissenõudmisel tekkinud kahju peab võlgnik kinni maksma,” kinnitab ta. Laidvee sõnul lubab seadus nõuda võlgnikult ka muid kulusid, näiteks saamata intressitulu. “Kui võlglane ei maksa meie kliendile õigeaegselt, kuid viivist pole lepingu järgi võimalik nõuda, siis raha ju seisab, selle saaks teenima panna,” räägib ta. Siiski pole Julianuse Inkasso intressi- ega muid võimalikke investeeringutulusid nõudma hakanud. “See oleks kohtus hirmus suur tõestamine,” teab ta.


EMT nõuab kohtukulude raha
EMT infojuht Kaja Pino kinnitab, et selle aasta algusest nõuab ka EMT kohtus võlgnikelt põhjendatud kohtukulude väljamaksmist. Ehkki EMT-le osutavad võlgade sissenõudmisteenust inkassofirmad, esindab kohtus EMT ennast ise.

Pino sõnul oleks EMT-l õigus nõuda kohtus võlgnikult välja ka kohtueelselt asju ajanud inkassofirma teenustasud, siiski pole seda seni rakendatud.


PEEP SOOMAN
peeps@mbp.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender