HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Pärandiga käib kaasas vääramatu võlakohustus PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 21 mai 2001 Allikas: Ă„ripäev
Kuigi päranduseks saadud kinnisvara ei kuulu meie seaduste kohaselt eraldi maksustamisele, tuleb selle müügi korral tasuda tulumaks kogu müügisummalt, sest pärandvara saadi ju tasuta.Pärimine on isiku surma korral tema vara üleminek teisele isikule. Pärimiseks peab pärija pärandi vastu võtma, milleks tuleb esitada notarile tõestatud avaldus. Notar võib pärandi vastuvõtmiseks või sellest loobumiseks anda tähtaja, saates selle kohta kirjaliku teate pärima õigustatud isikule või avaldades teadaande ametlikus väljaandes Ametlikud Teadaanded. Tähtaeg ei või olla lühem kui kaks kuud teate kättesaamisest või teadaande avaldamisest.

Enne pärandi vastuvõtmist või sellest loobumist on pärima õigustatud isikul õigus saada andmeid pärandvara koosseisu ning testamendi ja pärimislepingu sisu kohta kohtult, notarilt või mõnelt teiselt isikult, kelle valduses on pärandvara, testament või pärimisleping. Pärandit ei saa vastu võtta ega sellest loobuda, kui pärandi avanemisest on möödunud kümme aastat.

Pärandi vastuvõtmisega lähevad pärijale üle kõik pärandaja õigused ja kohustused, välja arvatud need, mis oma olemuselt on lahutamatul seotud pärandaja isikuga või mis seadusest tulenevalt ei saa ühelt isikult teisele üle minna. Kui pärandvarast ei piisa pärandaja kõigi võlgade tasumiseks ning ei ole tehtud pärandi inventuuri ega pärandvara eraldatud, on pärija kohustatud maksma need oma vara arvelt.

Vastuvõetud pärandvara ei kuulu tulumaksuga maksustamisele. Pärandvara mĂĽĂĽgi korral tekib aga 26 protsendi suuruse tulumaksu tasumise kohustus kogu mĂĽĂĽgisummalt, kuna pärandvara soetamismaksumuseks oli null krooni. Pärandvara mĂĽĂĽgi puhul kehtivad tulumaksuseaduses paragrahv 15 sätestatud tingimused – tulumaksuga ei maksusta näiteks pärandvara võõrandamisest saadud kasu, kui pärandvara oluliseks osaks on selline eluruum, mida kasutati kuni võõrandamiseni alalise või peamise elukohana.

Vastavalt maksukorralduse seadusele lähevad pärandaja maksukohustused üle pärijale pärimisseaduses sätestatud korras. Kuni pärandvara vastuvõtmiseni või sellest keeldumiseni täidab pärandaja nimel muuhulgas ka maksuseadusest tulenevaid kohustusi pärandvara hooldaja või testamenditäitja, tehes seda pärandvara arvel.

Maamaksu tasumise kohustus kandub pärimise puhul uuele omanikule üle samal moel nagu maavalduse tavapärase ostmise puhul.

H Ă„ R M O H A L J A S T E
ASi Kaanon Kinnisvara tegevdirektor

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender