HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
Tuntud firmade ĂĽhine petuskeem PDF Prindi E-maili
kolmapäev, 16 mai 2001 Allikas: Ă„ripäev
Maksuamet nõuab Diveci võetuse põhjal firmadelt Ober Haus, Meediapress ja Fifaa sadu tuhandeid kroone fiktiivsete tehingute eest, mis suure tõenäosusega on tehtud läbi samade riiulifirmade, mida kasutasid ka meediaärimees Hans H. Luigega seotud ettevõtted.Eelmise aasta oktoobrist tänavu veebruarini on maksuamet teinud ettekirjutusi mitmele tuntud firmale, kes kasutasid maksude maksmiseks hoidumiseks riiulifirmade või offshore’ide abi.

Ühe suurema ettekirjutuse tegi maksuamet kinnisvarafirmale Ober Haus. Ettevõtet esindava advokaadi Kalev Bachmanni sõnul nõuab maksuamet poolt miljonit krooni käibemaksu. See tähendab kahtlaste tehingute sooritamist 2,7 miljoni krooni ulatuses.

Ei maksuamet ega Bachmann ei soovinud täpsustada, kellega firma on need tehingud sooritanud. Suure tõenäosusega on tegu sama riiulifirmade skeemiga, mille kaudu tegid tehinguid ka meediaärimees Hans H. Luigega seotud firmad Ekspress Hotline, Ekspresspuhastus ja Ekspresskataloogid.

Selle skeemi kohaselt liikus raha ettevõtetelt fiktiivsete arvete alusel ilma vara ja tegevuseta riiulifirmasse Novecento, mõnel juhul käis raha enne läbi veel teisest riiulifirmast Alfainvest. Sama raha liikus Novecentost edasi Küprose firmasse Orbit & Ko Ltd.

Keskkriminaalpolitsei algatas maksuameti avalduse põhjal mullu 8. septembril kriminaalasja Novecento tegevuse uurimiseks. Tänavu 8. mail pikendati taas kriminaalasja eeluurimist 8. septembrini.

Diveci kõrval teise Tallinna suurema riiulifirmade müüja Audente juht Jüri Truuts esitas juba mullu jaanuaris Tallinna Kesklinna politseile avalduse juurdluse algatamiseks 15 firma suhtes, kes on läbi Alfainvesti ja Novecento teinud rahaülekandeid Küprosele Orbit & Ko Ltdsse. Tollal ei pidanud politsei Truutsi avaldust piisavaks uurimise algatamiseks.

Novecento omanik Truuts väitis tollal Ă„ripäevale, et nende 15 firma hulgas on lisaks Luige firmadele ka Ober Haus ja Nike’i kaubamärgi maaletooja AS Jalajälg. Viimase juhatuse endised liikmed kuulusid veel tänavu talvel ka Fifaa juhatusse. Mõlemad firmad asuvad ĂĽhel aadressil Pärnu mnt 142a.

Advokaat Bachmanni sõnul on maksuameti nõue seotud kinnisvaravahendusteenuse ostmisega Ober Hausi poolt 1999. aastal. Samal ajal toimus ka Alfainvesti ja Novecento agar kasutamine ettevõtete poolt. “Ober Haus on kõik maksuseaduste nõuded täitnud,” kinnitas Bachmann. “Millist äriĂĽhingut teenuse mĂĽĂĽja kasutab, on juba tema enda asi.”

Bachmanni väitel on Ober Haus esitanud piisavalt tõendeid selle kohta, et tehingud on siiski tõepoolest toimunud ja firma on ka kõik maksud ära maksnud. Ober Haus vaidlustas maksuameti ettekirjutuse kohtus. Bachmanni sõnul pole esimese kohtuistungi aega veel paika pandud.

Spordiriideid importiva Fifaa tegevdirektor Lauri Lillevars soovitas nende ja maksuameti vahelise kohtuasja teemal pöörduda advokaat Helmut Pikmetsa poole. Advokaadibüroosse helistades aga selgus, et Pikmets on välismaal ja tuleb tagasi alles järgmisel nädalal.

Varem saateid tootnud Meediapressi kunagine juhatuse liige Toomas Lepp väitis, et ei tea maksuameti ettekirjutusest midagi. “Sellega tegeleb firma praegune juht Raivo Lugima,” kinnitas ta. Lugima on praegu koos robinsonidega Malaisias, kust naaseb kuu aja pärast.

Maksuamet ei saa enne kohtulahendeid ettekirjutustest lähemalt rääkida ega avalikustada ettekirjutuste suurust. “Valdavalt kõiguvad need 200 000 ja miljoni krooni vahel,” märkis maksuameti juriidilise osakonna juhataja Maret Ambur.

Maksuamet jõudis tuntud firmadeni
pooleliolevad Diveci materjalide põhjal algatatud kohtuvaidlused:

AS Ober Haus
AS Fifaa
Meediapress OĂś
AS Pedrobiit
Maa & Mets OĂś
AS KR Priit
AS KEK Trading

lahendid
maksuameti ettekirjutus
AS Puhastusimport -- 226 320 (kr)
AS Serviks -- 232 000 (kr)
AS IP Hulgi -- 679 925 (kr)

Kristi Malmberg
Äripäev
kristim@mbp.ee



Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender