HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂŒsitlus | Foorum
MenĂŒĂŒ
Avaleht
Foorum (48690)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
MÀrtsi MaksuMaksjas traditsioonilised sÔidupÀevikud ja legendaarsed kohtulahendid PDF Prindi E-maili
kolmapäev, 25 märts 2009
SÔiduautode, sÔidupÀevikute ja erisoodustuse teemal on MaksuMaksja kirjutanud selle aasta algusest saadik. Ka mÀrtsikuus ei saa teisiti.

Ernst & Young Baltic AS maksuosakonna juhataja Ranno Tingas kirjeldab juba legendaarset Riigikohtu lahendit, millega kohus pani tööandja vara isiklikul otstarbel kasutamise esmase tĂ”endamiskoormuse selgelt maksuhaldurile. Samuti rĂ”hutas Riigikohus, et sĂ”iduki hoidmine töötaja elukohas ei kinnita iseenesest sĂ”iduki ettevĂ”tlusega mitteseotud kasutamist. SĂ”idupĂ€eviku pidamise kohustuslikkuse ja asendamatuse kĂŒsimuses asus Riigikohus maksumaksjate rÔÔmuks seisukohale, et sĂ”idupĂ€evik on vaid ĂŒks mitmest vĂ”imalusest tĂ”endada auto kasutamist ainult töösĂ”itudeks. Nimelt ei nĂ€htu ega tulene erisoodustuse hinna mÀÀramise korrast, et sĂ”iduki kasutamist ĂŒksnes ettevĂ”tluseks tuleb tĂ”endada sĂ”idupĂ€evikuga.

EML uuris ka riigiasutustelt, kui palju peetakse sĂ”idupĂ€evikuid, kas maksustamine on seotud pĂ€eviku pidamise vĂ”i mittepidamisega, kas ja kui palju lubatakse isiklikku kasutust, kuidas töötajad hĂŒvitavad isiklikke sĂ”ite, palju makstakse ametnikele isikliku sĂ”iduauto kasutamise hĂŒvitist. Tulemused olid ootuspĂ€rased ja riigiasutuste kĂ€itumine samasugune nagu erasektoris - autode arvu pĂŒĂŒtakse vĂ€hendada, sĂ”idupĂ€evikute pidamist suurendada ja isiklikku kasutust vĂ€hendada vĂ”i selle kulusid ametnikelt sisse nĂ”uda.

EML juhatuse esimees Lasse Lehis kirjutab, kuidas MTA on asunud autovedajatele makse mÀÀrama, kuna ameti arvates peab rahvusvahelisi vedusid tegeva autojuhi töökoht olema "Euroopa teed" ja maksuvaba pĂ€evaraha neile maksta ei tohi. Ühe sellise maksuotsuse vaidlustamine andis maksumaksjale vĂ”idu nii haldus- kui ringkonnakohtus. Kohus pĂ”hjendas, et maksuvabastuse eesmĂ€rk on Ă€ra hoida isiku selle sissetuleku osa, mis kulutatakse töö asukohas viibimisele, lugemine tema tuluks. Kahjuks ei lase MTA end kohtuotsustest hĂ€irida ning jÀÀb oma kodulehel vanale seisukohale.

EML vanemjurist Martin Huberg annab ĂŒlevaate seadusemuudatustest, mida maksumaksjal on vaja silmas pidada seoses vastuvĂ”etud riigi 2009. aasta lisaeelarve sÀÀstuprogrammiga. Eraldi artikli pĂŒhendab autor probleemidele, mille pĂ”hjustavad ravikindlustuse seaduse muudatused töötajale haigushĂŒvitise maksmise korra osas.

EML jurist Hiie Marrandi tutvustab uuemat kohtupraktikat haldusaktide kĂ€ttetoimetamise teemal. Kui Maksu- ja Tolliamet soovib kulusid kokku hoida ja saadab tĂ€htsa dokumendi maksumaksjale lihtkirjana, siis peab ta vaidluse korral suutma tĂ”endada, et selline kiri on ka maksumaksjani kohale jĂ”udnud. AinuĂŒksi oma dokumendiregistriga ta seda tĂ”endada ei saa.

IMG AdvokaadibĂŒroo nĂ”unik Olavi JĂ€nes tutvustab kitsaskohti, mis vĂ”ivad kaasneda liisingulepingu lĂ”petamisega. Autor rĂ”hutab, et lisaks liisingulepingu tĂ€itmisele tuleb ka liisingulepingu lĂ”petamisel pöörata tĂ€helepanu eelkĂ”ige poolte vahel kokku lepitud tingimustele. See ei pruugi kĂŒll olla alati piisav, kuna need tingimused vĂ”ivad teatud osas osutuda liisinguvĂ”tja jaoks ebamĂ”istlikult kahjustavateks ja seetĂ”ttu tĂŒhisteks. Maksumaksjale tuleb selle valdkonna kohtupraktika tundmine kindlasti kasuks.

Avaldame ka EML kĂŒsimuse ja MTA vastuse selle kohta, kas ja kuidas tuleks liisingulepingu lĂ”petamisel arvestada kĂ€ibemaksu, kuid kahjuks ei andnud MTA vastus selles osas suurt selgust ega arusaamist.

MaksuMaksja peatoimetaja Margit Berko
margit@maksumaksjad.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender